چگونه در پذیره نویسی صندوق‌ها شرکت کنیم؟

مدت زمان مطالعه این مطلب: 6 دقیقه
پذیره نویسی صندوق چیست و چگونه در آن شرکت کنیم ؟

به اشتراک‌گذاری پست

در نگاه کلی به مرحله قبل از عرضه اولیه پذیره‌نویسی می‌گویند. در زمینه‌های مختلفی مثل تشکیل صندوق های سرمایه گذاری جدید، انتشار اوراق بهادار و یا تأسیس شرکت‌های سهامی عام، پذیره‌نویسی انجام  و افراد در ازای پرداخت مبلغی، صاحب درصدی از سهام بخش مربوطه می‌شوند. پذیره‌نویسی اولین مرحله برای آغاز فعالیت صندوق‌ است . قبل از ایجاد امکان خرید و فروش برای واحدهای صندوق های سرمایه گذاری، اعلامیه ‌پذیره‌نویسی منتشر می‌شود و با مشارکت مردم واحدهای صندوق به فروش رفته و وجه موردنیاز تأمین می‌شود. پس از پایان یافتن پذیره‌نویسی، صندوق فعالیت خود را در بازار سرمایه آغاز می‌کند. در این مقاله تعریفی از پذیره‌نویسی ارائه می‌دهیم و خواهیم گفت که چگونه در پذیره‌نویسی صندوق‌ها شرکت‌ کنیم!؟ با ما همراه باشید.

پذیره نویسی چیست؟

در اصطلاح، پذیره نویسی را عملی حقوقی می‌گویند که به دنبال آن فرد متعهد می‌شود با تامین قسمتی از سرمایه، در شرکت سهامی عام شریک شود. در این فرایند شخص متعهد، ملزم است مبلغی را برابر با میزان مشخص‌شده در برگه تعهد سهام پرداخت کند و در مقابل، تعداد مشخصی سهام به دست ‌آورد تا با این کار و به اندازه سرمایه خود در سود و زیان شرکت سهیم باشد.

در پاسخ به این سوال که آیا در پذیره نویسی شرکت کنیم یا خیر باید گفت که در پذیره نویسی، شرکت هنوز تاسیس نشده است و شرکت‌کنندگان در پذیره‌نویسی در واقع پیش از تاسیس، در تامین سرمایه شرکت سهیم می‌شوند. البته پیش از پذیره نویسی، شرکت‌ها باید در ابتدا به سایت فرابورس در قسمت بازار سوم یا بورس در قسمت ناشران مراجعه کنند و با توجه به شرایط خود، بازار مد نظرشان را انتخاب کنند.

شرکت‌ها با سنجش شرایط خود و بر اساس نیازمندی‌های بازار انتخاب شده، می‌توانند مستندات خود را آماده و ارائه کنند. در طی این فرایند، شرکت درصد کوچکی از سهم خود را که عموما کمتر از یک درصد است، برای فروش به بانک ارائه می‌کند تا به ترتیب مراحل، ثبت شرکت انجام شود. بنابراین و طبق تعریف، روش پذیره نویسی مستلزم تهیه طرحی از طرف موسسان شرکت است. طرحی که به امضای همه موسسان برسد و در نهایت به اداره ثبت شرکت‌ها یا به اداره ثبت اسناد و املاک محل ارائه شود.

پذیره نویسی صندوق های سرمایه گذاری چگونه انجام می‌شود؟

خرید و فروش واحدهای صندوق،‌ یکی از راه‌های سرمایه گذاری در بورس است که در آن احتیاج به صرف زمان برای کسب دانش و مهارت بورسی نیست. در واقع خرید و فروش سهام، تنها راه سرمایه گذاری در بورس نیست و افراد می‌توانند با سرمایه گذاری در انواع صندوق‌ها، دارایی خود را در اختیار متخصصین بازار سرمایه قرار دهند تا این گروه به نیابت از افراد اقدام به خرید و فروش اوراق کنند. صندوق‌ها فعالیت خود را با پذیره‌نویسی آغاز می‌کنند اما پیش از پرداختن به این سوال که چگونه در پذیره نویسی صندوق شرکت کنیم؟ بهتر است مروری بر انواع صندوق‌ها داشته باشیم.  

انواع صندوق های سرمایه گذاری از نظر نحوه خرید و فروش واحدها

همان طور که می‌دانیم صندوق های سرمایه گذاری انواع مختلفی دارند که از نظر چگونگی خرید و فروش واحدهای سرمایه گذاری، به دو گروه تقسیم می‌شوند:

۱- صندوق سرمایه گذاری مبتنی بر صدور و ابطال

به خرید واحدهای صندوق سرمایه گذاری توسط سرمایه‌گذار، صدور واحد صندوق و به فروش واحدهای صندوق سرمایه گذاری توسط سرمایه‌گذار، ابطال واحد صندوق می‌گویند. در تعریفی دیگر منظور از صدور، سرمایه‌گذاری در صندوق و منظور از ابطال، خارج کردن وجه سرمایه‌گذاری شده از صندوق است. در بعضی از موارد برای سرمایه‌گذاری در صندوق‌های مبتنی بر صدور و ابطال لازم است افراد مراجعه حضوری به یکی از شعب صندوق داشته باشند. بعضی از صندوق‌ها نیز صدور و ابطال را به صورت اینترنتی انجام می‌دهند که در این موارد، لازم است برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت صندوق مراجعه و نحوه ثبت‌ نام اولیه را مطالعه کنید. قابل ذکر است که برای خرید و فروش واحد صندوق مبتنی بر صدور و ابطال، داشتن کد بورسی ضروری نیست.

۲- صندوق سرمایه گذاری قابل معامله در بورس (ETF)

صندوق‌ های قابل معامله در بورس (ETF) همان طور که از نامشان پیدا است، مانند سهام قابلیت معامله در بازار را دارند و واحدهای این صندوق‌ها در بورس مانند سهام شرکت‌ها خرید و فروش می‌شوند. بنابراین سرمایه‌گذاران برای خرید این واحدها باید کد بورسی و کد معاملاتی داشته باشند و از طریق سامانه معاملاتی کارگزاری‌ها اقدام کنند.

چگونه در پذیره نویسی صندوق‌ها شرکت کنیم؟

فرآیند پذیره نویسی در صندوق‌های مبتنی بر صدور و ابطال با صندوق‌های etf متفاوت است. در ادامه هر یک را به تفکیک بررسی می‌کنیم:

۱- نحوه پذیره نویسی در صندوق‌های مبتنی بر صدور و ابطال

همانطور که در مطالب قبل اشاره شد، خرید و فروش واحدهای این نوع از صندوق‌ها را می‌توان با مراجعه حضوری به شعب صندوق یا با ثبت‌ نام در وب ‌سایت صندوق به ‌صورت اینترنتی انجام داد. در مورد پذیره نویسی صندوق نیز به همین منوال است. یعنی بعضی از صندوق‌ها پذیره نویسی را به صورت آنلاین و از طریق وب سایت صندوق انجام می‌دهند و بعضی دیگر از طریق مراجعه حضوری.

مراحل پذیره نویسی حضوری صندوق‌های مبتنی بر صدور و ابطال به شرح زیر است:

مراحل پذیره نویسی حضوری صندوق‌های مبتنی بر صدور و ابطال

۲- نحوه پذیره نویسی در صندوق‌های قابل معامله در بورس

برای سرمایه گذاری در صندوق های قابل معامله (ETF) در بورس لازم است که کد بورسی داشته باشید. سرمایه گذاری در این صندوق‌ها بسیار ساده و مانند معاملات سهام در بازار است و تنها با داشتن کد بورسی و کد معاملاتی می‌توانید در زمان معاملات به خرید و فروش واحدهای این صندوق‌ها بپردازید.

 برای دریافت کد بورسی می‌توانید از طریق سامانه آگاه اکسپرس اولین قدم خود را برای بورسی شدن بردارید.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
[qodef_button size=”medium” type=”” hover_animation=”” target=”_blank” icon_pack=”” font_weight=”” text=”دریافت کد بورسی” link=”https://ex.agah.com/login?utm_source=agahinvest&utm_medium=cta&utm_content=pazirenevisi&utm_term=4000401&utm_campaign=invest_to_ex” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”#1a5cb2″ hover_background_color=”#417bb5″ border_color=”#1a5cb2″ hover_border_color=”#417bb5″]

برای پذیره نویسی در صندوق‌های ETF (قابل معامله)، افراد می‌توانند بعد از کسب اطلاعات مورد نظر از درگاه‌های اعلام شده، با توجه به چهارچوب‌های منتشرشده، اقدام به سرمایه گذاری کنند. در اطلاعیه پذیره نویسی هر صندوق، محدوده مجاز و حداقل و حداکثر سرمایه گذاری مشخص می‌شود و شرکت‌کنندگان می‌توانند در این محدوده، خرید خود را انجام دهند.  سازمان بورس یک بازه زمانی نیز برای این منظور در نظر می‌گیرد. سپس با توجه به شرایط صندوق‌ و با گذشت بازه زمانی (معمولا یک ماهه) صندوق بازگشایی می‌شود و پس از آن افراد با جستجوی نماد صندوق مربوطه در سامانه معاملاتی کارگزاری خود قادر به خرید و فروش واحدهای صندوق در بازار خواهند بود.

مهلت پذیره نویسی در صندوق

بر طبق تبصره یک ماده ۲۳ قانون بازار سرمایه، سازمان بورس مدت‌ زمان انجام پذیره نویسی صندوق‌ها را تعیین می‌کند. معمولا بازه زمانی که برای انجام این فرایند در نظر گرفته می‌شود نهایتا ۳۰ روز است . البته سازمان بورس می‌تواند با تقاضای موسسان صندوق و بررسی دلایل آن‌ها، حداکثر ۳۰ روز دیگر نیز این زمان را تمدید کند. نکته دیگر این که طبق تبصره ۴ همین ماده، در صورتی که فرایند عرضه عمومی صندوق ناقص بماند، مبالغ جمع‌آوری شده برای پذیره نویسی صندوق، باید حداکثر ظرف مدت ۱۵ روز به سرمایه‌گذاران برگردانده شود.
در کل برای آشنایی با نحوه فعالیت‌های یک صندوق و وظایف هر یک از ارکان آن بهتر است اساسنامه و امیدنامه آن را مطالعه کنید. اساسنامه و امیدنامه هر صندوق مانند یک بروشور آموزشی عمل می‌کند تا هر آن چه که باید درباره یک صندوق بدانید را در اختیار شما قرار دهد. یکی از موضوعاتی که در امیدنامه صندوق‌ها آمده است، میزان و نحوه دریافت کارمزد است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

کارمزد خرید و فروش واحدهای صندوق‌های سرمایه گذاری

برای خرید و فروش واحدهای سرمایه گذاری صندوق‌ها، ملزم به پرداخت هزینه خرید و فروش هستیم که این هزینه یا کارمزد بر اساس نوع صندوق، میزان و نحوه پرداخت متفاوت و به شرح زیر است:

۱- کارمزد صدور و ابطال صندوق های سرمایه گذاری مبتنی بر صدور و ابطال

کارمزد خرید و فروش یا صدور و ابطال واحدهای صندوق های سرمایه گذاری غیرقابل معامله در بورس با جزییات کامل در امیدنامه و اساسنامه صندوق درج می‌شود. این کارمزد به ازای هر اقدام برای صدور یا ابطال واحد در نظر گرفته می‌شود و برای هر صندوق میزان آن متفاوت است.

۲- کارمزد خرید و فروش واحد صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس (ETF)

کارمزد خرید و فروش واحدهای صندوق‌ های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس، توسط سازمان بورس و بر اساس هزینه‌های اعلامی محاسبه می‌شود. همچنین مانند کارمزد خرید یا فروش سهام، در هنگام ثبت سفارش خرید یا فروش در سامانه معاملاتی از خریدار و فروشنده دریافت می‌شود.

کلام آخر

صندوق های سرمایه گذاری به عنوان یکی از گزینه‌های جذاب و پرسود سرمایه گذاری در سال‌های اخیر معرفی شده‌اند. صندوق‌ها برای شروع کار خود، ابتدا اقدام به پذیره نویسی می‌کنند. پذیره نویسی صندوق‌ها با توجه به نوع آن‌ها به صورت حضوری یا آنلاین صورت می‌گیرد. در صندوق‌ های سرمایه گذاری مبتنی بر صدور و ابطال (غیر قابل معامله) به صورت حضوری یا اینترنتی (از طریق سایت صندوق) و در صندوق‌های قابل معامله (ETF) به صورت آنلاین و از طریق سامانه معاملاتی کارگزاری‌های بورس و با داشتن کد بورسی می‌توانید در پذیره نویسی شرکت کنید.

مقالات مرتبط

0 Comment

نظری ثبت نشده است