دارایی تحت مدیریت (AUM) چیست؟

مدت زمان مطالعه این مطلب: 4 دقیقه

به اشتراک‌گذاری پست

سپردن سرمایه به یک نهاد سرمایه‌گذاری معتبر، اهمیت زیادی در امر سرمایه‌گذاری دارد. گاهی تنها برخورداری از حمایت قانون برای سرمایه‌گذاران کافی نیست و تمایل دارند از جزئیات سرمایه‌گذاری نهاد مطلع باشند. صندوق های سرمایه گذاری از جمله نهادهای معتبر و شفاف برای انجام سرمایه‌گذاری محسوب می‌شوند که از عملکرد خود به صورت دوره‌ای گزارش‌هایی ارائه می‌دهند. این نهادهای مالی می‌توانند حجم وسیعی از دارایی افراد را در شاخه‌های مختلف سرمایه‌گذاری کنند. در این مقاله قصد داریم مفهوم دارایی تحت مدیریت یا AUM صندوق های سرمایه‌گذاری را بررسی کنیم.

منظور از دارایی تحت مدیریت (AUM) چیست؟

دارایی‌های تحت مدیریت را به اختصار AUM می‌نامیم که مخفف Asset Under Management است. AUM قیمت بازار تمامی دارایی‌هایی را مشخص می‌کند که یک نهاد مالی به نمایندگی از طرف سرمایه‌گذاران مشغول اداره آن است. بنابراین این شاخص می‌تواند عملکرد دارایی‌ها را مورد ارزیابی قرار دهد.

برای مثال یک صندوق سرمایه‌گذاری از سرمایه‌گذاران خود مبالغی را دریافت می‌کند. کل ارزش بازار سرمایه‌‌گذاری‌هایی که صندوق به نمایندگی از سرمایه‌گذاران انجام می‌دهد، همان دارایی تحت مدیریت است. معمولا این دارایی‌ها با توجه به نوع نهاد مالی، در یک زمینه مشخص سرمایه‌گذاری می‌شوند، چرخه اقتصادی به وجود می‌آورند و برای سرمایه‌گذاران تولید سود می‌کنند. به عنوان مثال، اگر یک سرمایه‌گذار ۱ میلیون تومان سرمایه را در یک صندوق سرمایه‌گذاری کرده باشد، این مبلغ، بخشی از کل AUM صندوق محسوب می‌شود.

موفقیت یک شرکت مدیریت دارایی و بزرگی آن در مقایسه با دیگر شرکت‌ها، با مفهوم دارایی تحت مدیریت قابل سنجش است. با بررسی سابقه‌ مربوط به دارایی‌های تحت مدیریت شرکت در دوره‌‌های زمانی گذشته، می‌توان به دید مناسبی نسبت به آن شرکت رسید و حتی برای سرمایه‌گذاری در آن تصمیم‌گیری کرد. بنابراین این مفهوم در حوزه سرمایه‌گذاری محبوبیت زیادی دارد.

تنها صندوق های سرمایه گذاری برای ایجاد سیستم دارایی تحت مدیریت مشغول به کار نیستند. این مفهوم مربوط به امروز نیست و از گذشته وجود داشته است. برای مثال در روزگار قدیم افراد سرمایه خود را به فردی مشهور و بزرگ برای سرمایه‌گذاری در زمین‌های کشاورزی یا تجارت می‌سپردند و از این راه، هر دو طرف سود مناسبی کسب می‌کردند. هر چه این فرد دارایی‌های بیشتری را تجمیع و مدیریت می‌کرد، نزد مردم اعتبار بیشتری داشت.

مثال‌های بسیاری برای نهادهای مالی که شرکت در سیستم دارایی‌های تحت مدیریت را فراهم می‌کنند، وجود دارد. دارایی‌های موجود در موسسات مالی اعتباری، بانک‌ها، صندوق های سرمایه گذاری فعال در حوزه ارزهای دیجیتال و … نیز در دسته دارایی‌های تحت مدیریت قرار می‌گیرند. بسیاری از مردم این روزها ترجیح می‌دهند سرمایه‌های خود را به جای مدیریت مستقیم، به بانک‌ها یا نهادهای معتبر بسپارند و بدون دغدغه انجام معاملات، سود سرمایه‌گذاری خود را دریافت کنند. با توجه به این نیاز، نهادهای مالی و صندوق های سرمایه گذاری متنوعی برای مدیریت دارایی سرمایه‌گذاران ایجاد شده است.

AUM چه اهمیتی دارد؟

گاهی افراد علاقه به انجام سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مختلف را دارند. با این وجود سرمایه اندکی در دست دارند که توسط آن، امکان سرمایه‌گذاری در بعضی از بازارهای مالی وجود ندارد. در بعضی از بازارها حتی میزان حداقل مبلغ ضروری برای سرمایه‌گذاری بسیار زیاد است. از طرفی سرمایه‌گذاری بزرگ، با سرمایه‌های بزرگ قابل انجام است.
نهادهای مالی مانند صندوق های سرمایه‌گذاری برای تجمیع سرمایه‌ها ایجاد شده‌اند. با تجمیع سرمایه‌های افراد در کنار یکدیگر، دارایی‌ها به سرمایه‌گذاری‌های بزرگ تبدیل می‌شوند. سود حاصل از این دسته از سرمایه‌گذاری‌ها به مراتب بیشتر از سرمایه‌گذاری مستقل با مبالغ اندک خواهد بود.
این نکته را باید در نظر داشته باشید که علاوه بر کمبود سرمایه، برخی افراد دانش و زمان فعالیت در بازارهای مالی را ندارند. به همین دلیل، استفاده از روش‌های غیر مستقیم می‌تواند جذابیت بسیاری برای آن‌ها داشته باشد. این موضوع علاوه بر این که به نفع سرمایه‌گذاران است، به نفع مدیران هدایت‌کننده دارایی‌ها نیز خواهد بود. بنابراین با توجه به مزایای ذکر شده، تجمیع سرمایه‌ها به عنوان دارایی‌های تحت مدیریت می‌تواند به موفقیت در سرمایه‌گذاری افراد و البته توسعه و رونق اقتصاد منجر شود.
از این گذشته، ارزش دارایی‌های تحت مدیریت نتیجه استراتژی سرمایه‌گذاری را نشان می‌دهد و به تعیین قدرت شرکت نسبت به دیگر رقیبان کمک می‌کند. بنابراینAUM به عنوان ابزاری برای جذب سرمایه‌گذاران قابل استفاده است.
برای مثال، صندوق هستی بخش آگاه (آگاس) بزرگترین صندوق سهامی etf در بورس است و بیشترین دارایی تحت مدیریت را دارد. این ویژگی یکی از دلایل اعتماد سرمایه‌گذاران به آگاس است. در نتیجه این اعتماد، امروز گاس بیشترین تعداد مشتریان خرد را در بین صندوق های سرمایه گذاری دارد.

دارایی تحت مدیریت (AUM) چگونه محاسبه می‌شود؟

روش‌های موجود برای محاسبه AUM در بین شرکت‌های مختلف متفاوت است و نمی‌توان یک روش مشترک برای آن در نظر گرفت. شرکت‌ها از روش‌های خاصی برای هدایت دارایی‌های تحت مدیریت خود استفاده می‌کنند.
به طور ساده، محاسبه دارایی‌ها در ابتدای ورود کار راحتی است. برای مثال اگر ۵ نفر مبالغی معادل با ۲۰۰ میلیون تومان را به شرکت مدیریت سرمایه بسپارند، دارایی‌های تحت مدیریت برابر با ۱ میلیارد تومان است. تا اینجا محاسبات به راحتی انجام می‌شود.
زمانی که این مبالغ به فرآیند سرمایه‌گذاری وارد می‌شود، انجام محاسبه به راحتی ابتدای کار نخواهد بود. در این شرایط شرکت باید با توجه به فعالیت انجام شده روی دارایی‌های تحت مدیریت خود، برای محاسبه بازده از فرمول اختصاصی استفاده کند.
گذشته از این، از شرکت‌ها اغلب کارمزدهای سرمایه‌‌گذاران را به عنوان قسمتی از AUM در نظر می‌‌گیرند. پس AUM همراه با میانگین نرخ کارمزد شرکت، می‌تواند برای نشان دادن درآمد فروش یک شرکت استفاده شود.
علاوه بر کارمزد که به رابطه‌ میان هر سرمایه‌گذار با شرکت وابسته است، دارایی‌های تحت مدیریت شرکت ممکن است فراز و نشیب را تجربه کنند و عدد حاصل از محاسبات را تغییر دهند. با عملکرد مثبت سرمایه‌گذاری یا تزریق مبالغ جدید، AUM افزایش پیدا می‌کند. افزایش دارایی تحت مدیریت، موجب افزایش کارمزدهای کسب شده برای‌ شرکت نیز می‌شود که در نتیجه آن خود شرکت نیز سود بیشتری کسب می‌کند.
از طرف دیگر، عملکرد منفی سرمایه‌‎گذاری، بستن صندوق، منحل کردن قرارداد توسط مشتری و هر نوع رویدادی که برای شرکت مثبت تلقی نشود، AUM را کاهش می‌دهد که در نتیجه آن کارمزد تولیدشده نیز کمتر خواهد شد.
کاهش ارزش بازار هدف برای سرمایه‌گذاری، تعلیق یا پایان کار صندوق، کاهش دارایی‌های سرمایه‌گذاران، عملکرد نادرست و انتخاب استراتژی معاملاتی نامناسب توسط مدیران مجموعه و … می‌تواند در AUM تاثیر منفی بگذارد.

کلام آخر

به مجموعه دارایی‌هایی که یک بستر سرمایه‌گذاری از افراد دریافت کرده و برای مدیریت آن در تلاش است، دارایی تحت مدیریت گفته می‌شود. صندوق های سرمایه گذاری می‌توانند به عنوان یکی از نمونه‌های سیستم دارایی‌های تحت مدیریت در نظر گرفته شوند که برای جذب و مدیریت مجموع دارایی‌ها و سرمایه‌گذاری در زمینه‌های مختلف تلاش می‌کنند.
بالا بودن دارایی تحت مدیریت یا AUM می‌تواند نشانه‌ای از قدرت یک نهاد مالی باشد. دارایی‌های تحت مدیریت بیشتر، اعتبار و قدرت بیشتر شرکت مدیریت سرمایه را نشان می‌دهند که می‌تواند سرمایه‌گذاران بیشتری را به شرکت جذب کند. راه‌های محاسبه این مفهوم متفاوت است و امکان تعیین یک روش مشخص برای آن وجود ندارد. در نهایت AUM هم برای سرمایه‌گذاران و هم برای مدیران شرکت اهمیت بسیاری دارد.

مقالات مرتبط

0 Comment

نظری ثبت نشده است