صندوق سرمایه‌ گذاری نوع دوم چیست؟

مدت زمان مطالعه این مطلب: 5 دقیقه

به اشتراک‌گذاری پست

صندوق های سرمایه گذاری نوع دوم نوعی از صندوق‌ های درآمد ثابت هستند که جزو صندوق‌های کم ریسک یا به نوعی بدون ریسک محسوب می‌شوند. دلیل ریسک پایین صندوق های سرمایه گذاری نوع دوم این است که این صندوق‌ها حداکثر ۵ درصد از دارایی خود را در سهام سرمایه‌گذاری می‌کنند.
صندوق سرمایه‌ گذاری نوع دوم یکی از روش‌های غیرمستقیم سرمایه گذاری در بورس به حساب می‌آید. شاید برای شما سوال باشد که کار این صندوق‌ها چیست و اصلا چرا تشکیل شدند؟ برای رسیدن به جواب این سوال اول بهتر است با مفهوم سرمایه گذاری در بورس کمی بیشتر آشنا شویم.


ویدئو صندوق سرمایه‌ گذاری نوع دوم چیست؟


چرا سرمایه‌گذاری ‌کنیم؟

می‌توان از سرمایه‌گذاری برای دستیابی به اهداف گوناگون مالی استفاده کرد. مثل خرید اتومبیل، سفر کردن، خرید خانه و … اما می‌شود سرمایه‌گذاری را نوعی پس‌انداز هم در نظر گرفت. پس اگر امروز اندکی ارزش را فدا کنیم احتمالا در آینده در قبال آن بازدهی بهتری خواهیم داشت.
در این میان سرمایه گذاری در بورس مزیت‌های جذابی دارد، به همین دلیل افراد زیادی تمایل دارند وارد این بازار شوند. از مزیت‌های این بازار می‌توان به قابلیت سرمایه‌گذاری با حداقل سرمایه، قابلیت نقدشوندگی بالا، عدم نیاز به حضور فیزیکی در بازار، تنوع در انتخاب ریسک سرمایه‌گذاری اشاره کرد. سرمایه‌گذاری باید هدفمند و با چشمان باز انجام شود که برای رسیدن به این هدف نیاز به زمان کافی و تخصص مالی دارید.

برای ورود به بازار بورس چند روش وجود دارد؟

به طور کلی برای سرمایه گذاری در بورس دو روش وجود دارد، روش مستقیم و روش غیر مستقیم. در روش مستقیم فرد به صورت مستقیم اقدام به خرید و فروش سهام می‌کند، قطعا برای این کار سرمایه‌گذار باید مهارت‌هایی داشته باشد. دانش مالی و اقتصادی، مدیریت هیجان در سهامداری، مهارت استفاده از ابزارهای مالی، آشنایی با بازارهای مالی و زمان کافی برای مدیریت سبد سهام، از جمله مهارت‌هایی است که فرد باید داشته باشد. اما هنگامی که فرد زمان و تخصص لازم برای سرمایه‌گذاری مستقیم را نداشته باشد، می‌تواند از شیوه‌های غیرمستقیم برای سرمایه‌گذاری استفاده کند. در این صورت افراد از صندوق سرمایه‌گذاری یا سبدگردان استفاده می‌کنند. هرکدام از این روش‌ها ویژگی‌های مختص به خود را دارد.

صندوق سرمایه‌گذاری چیست؟

کارهای بزرگ مزایای فراوانی دارند که برای سرمایه‌گذاری در آن ها نیازمند سرمایه زیاد و مدیریت سرمایه هستیم اما اکثر ما به دلیل محدودیت سرمایه، امکان سرمایه‎‌گذاری در کارهای بزرگ را نداریم. یکی از دلایل تشکیل صندوق‌ سرمایه‌گذاری رفع این نیاز است. از طریق این صندوق‌ها سرمایه‌های کوچک جمع می‌شود و به سرمایه‌ای بزرگ تبدیل می‌شوند.
در واقع صندوق سرمایه‌گذاری برای افرادی که قصد دارند به صورت غیرمستقیم و با سرمایه محدود خود در کارهای بزرگ شرکت کنند، مناسب است. این افراد زمان و اطلاعات کافی برای سرمایه‌گذاری مستقیم ندارند و احتمالا سرمایه زیادی در اختیار ندارند. سرمایه‌گذار با خرید واحد صندوق، بازدهی بالاتر از سود بانکی دریافت می‌کند. صندوق های سرمایه گذاری خود به چند دسته تقسیم می‌شوند. صندوق سرمایه‌گذاری درآمد ثابت، صندوق سرمایه‌گذاری در سهام، صندوق سرمایه‌گذاری مختلط.

بیشتر بخوانید: بهترین صندوق سهامی

صندوق سرمایه‌گذاری درآمد ثابت

این صندوق‌ها بخش زیادی از دارایی‌های خود را در اوراق مشارکت، سپرده بانکی، گواهی سپرده بانکی و سایر اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایه‌گذاری می‌کنند. به انتخاب خود صندوق‌ها، بخشی از دارایی‌های آن‌ها در بورس سرمایه‌گذاری می‌شود. صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت مختص کسانی است که خواهان ریسک کم هستند، البته در کنار ریسک کم، بازدهی بالاتر از بانک هم دارند. سرمایه‌گذار می‌تواند در دوره‌های مشخص مثلا ماهانه یا ۳ ماه یکبار سود دریافت کند. علاوه بر این به راحتی می‌تواند سهم‌های خود را به پول نقد تبدیل کند.

برای مشارکت در صندوق‌ درآمد ثابت چقدر سرمایه لازم است؟

شما می‌توانید با خرید هر واحد از دارایی‌های صندوق درآمد ثابت شروع به سرمایه‌گذاری کنید. این واحدها کوچکترین بخش سرمایه‌گذاری در صندوق‌های درآمد ثابت هستند که ارزش آن در صندوق‌ها متفاوت است. واحدهای سرمایه‌گذاری ویژگی‌های مشابه سهام دارند، مثلا دارای قابلیت خرید و فروش هستند.
سرمایه‌گذار برای شروع باید حداقل یکی از واحدهای صندوق سرمایه‌گذاری را خریداری کند. همان طور که گفتیم واحدها به سهام شرکت‌ها شباهت دارند. یعنی ممکن است ارزش هر واحد در بازه زمانی مختلف تغییر کند، اما این قابلیت را دارند که افراد بتوانند حتی با مبالغ پایین شروع به سرمایه‌گذاری در کارهای بزرگ کنند.

صندوق سرمایه‌ گذاری نوع دوم

همان‌طور که گفته شد صندوق‌ سرمایه‌ گذاری نوع دوم، یکی از انواع صندوق‌های درآمد ثابت است. این صندوق‌ها روی اوراق با درآمد ثابت سرمایه‌گذاری می‌کنند. صندوق سرمایه‌ گذاری نوع دوم کم ریسک یا حتی بدون ریسک محسوب می‌شود. چرا که این صندوق‌ها می‌توانند هیچ سهامی خریداری نکنند. صندوق های سرمایه گذاری نوع دوم از جنس ETF هستند، یعنی واحدهای صندوق‌های سرمایه‌گذاری درآمد ثابت نوع دوم را می‌توان مانند سهام یک شرکت معامله کرد و از نوع صندوق‌های قابل معامله هستند.

تفاوت صندوق درآمد ثابت و صندوق درآمد ثابت نوع دوم

درست است که صندوق سرمایه‌ گذاری نوع دوم یکی از انواع صندوق‌های درآمد ثابت است اما این دو نوع صندوق، تفاوت عمده با هم دارند.

نحوه پرداخت سود

در اکثر صندوق‌های درآمد ثابت سود به صورت ماهانه یا در بازه‌های زمانی مشخص شده به سرمایه‌گذاران پرداخت می‌شود. اما صندوق سرمایه‌ گذاری نوع دوم مختص کسانی است که تمایل به دریافت سود به صورت ماهانه ندارند. سود سرمایه گذاران در صندوق سرمایه‌ گذاری نوع دوم بر روی NAV و به شکل تجمعی حساب می‌شود. افراد می‌توانند هر زمان که تمایل به فروش داشتند، سود آن را به صورت تجمعی دریافت کنند. همچنین در برخی موارد NAV صندوق‌های با درآمد ثابت نوع دوم ممکن است در دوره‌های زمانی مشخص محاسبه و از NAV کسر گردد که در این صورت مابه تفاوت آن به صورت نقدی به دارندگان واحدهای صندوق پرداخت می‌شود.

مجموع دارایی‌ها

از دیگر تفاوت‌های این دو صندوق با یکدیگر مجموع دارایی‌های آن‌ها است. صندوق های سرمایه گذاری نوع دوم می‌توانند بسته به صلاحدید صاحب صندوق، هیچ سهامی خریداری نکنند. در مجموع دارایی‌های این صندوق‌ها، حداکثر ۵ درصد سهام وجود دارد اما در صندوق‌های درآمد ثابت، حداقل ۱۵ درصد و حداکثر ۲۵ درصد از سهام شرکت‌ها وجود دارد. البته این مقادیر ممکن است بسته به شرایط یا در سال‌های آینده تغییر کنند.

میزان ریسک

یکی از مهمترین ویژگی‌های صندوق سرمایه‌‌گذاری نوع دوم، ریسک پایین سرمایه‌گذاری در آن است. چون همان‌طور که گفته شد این صندوق‌ها کمترین میزان سهام را در پرتفوی سرمایه‌گذاری خود دارند. همین عدم الزام خرید سهام باعث می‌شود که بدون ریسک تلقی شوند و برای افرادی که تمایل به ریسک در سرمایه‌گذاری ندارند مناسب‌تر باشند.

بازدهی صندوق سرمایه‌ گذاری نوع دوم به چه صورت است؟

صندوق های سرمایه گذاری نوع دوم و صندوق‌های درآمد ثابت تقریبا بازدهی یکسانی دارند. به این دلیل که بخشی از دارایی‌های این صندوق‌ها را اوراق درآمد ثابت بورسی تشکیل می‌دهند، معمولا بازدهی بالاتری نسبت به سود سپرده‌های بانکی دارند. نحوه‌ی محاسبه سود در سپرده‌های بانکی به صورت ماه شمار است. یعنی درپایان هر ماه به کمترین موجودی حساب شما سود تعلق می‌گیرد. این در حالی است که نحوه محاسبه سود در این صندوق‌ها به صورت روز شمار است. در روش روز شمار سرمایه‌گذار به ازای هر روز می‌تواند سود دریافت کند.

بیشتر بخوانید: بازدهی صندوق های سرمایه گذاری

چه کسانی بهتر است در صندوق سرمایه‌ گذاری نوع دوم ثبت نام کنند؟

این صندوق‌ها برای کسانی که تمایل به سرمایه‌گذاری کم ریسک یا حتی بدون ریسک دارند، همچنین اطلاعات و دانش کافی برای سرمایه‌گذاری مستقیم ندارند بسیار مناسب است. سرمایه‌گذاران در صندوق سرمایه‌ گذاری نوع دوم تمایل دارند با سرمایه‌گذاری کم ریسک، بازدهی بالاتر از بانک دریافت کنند.

جمع بندی

در این مقاله به بررسی صندوق سرمایه‌ گذاری نوع دوم پرداختیم و تفاوت آن را با صندوق‌های درآمد ثابت بیان کردیم. سخن آخر این که برای ثبت نام در این صندوق‌ها باید کدبورسی داشته باشد. مهمترین ویژگی صندوق های سرمایه گذاری نوع دوم قرارگیری آن‌ها در دسته صندوق‌های قابل معامله یا ETF است. یعنی واحدهای سرمایه‌گذاری این صندوق‌ها در بازار سرمایه معامله می‌شوند. سرمایه‌گذار می‌تواند از طریق سامانه آنلاین تمام کارگزاری‌ها اقدام به خرید و فروش کند. این معاملات باید در زمان فعالیت بازار سرمایه صورت گیرد.

مقالات مرتبط

0 Comment

نظری ثبت نشده است