راهنمای سرمایه گذاری در بورس ویژه مبتدیان

مدت زمان مطالعه این مطلب: 6 دقیقه
سرمایه گذاری در بورس بدون دانش بورسی

به اشتراک‌گذاری پست

دانش و اطلاعات نقش مهمی در زندگی افراد ایفا می‌کنند. اطلاعات می‌تواند جنبه‌‌های پنهان یک موضوع خاص را به شخص نمایان و دست او را جهت اتخاذ تصمیم بهتر باز کند. اطلاعات و دانش هنگام سرمایه گذاری در بورس یا دیگر بستر‌های سرمایه گذاری نیز به همین ترتیب عمل می‌کند. حال در شرایطی که فرد دانش بورسی نداشته باشد این سوال مطرح می‌شود که آیا سرمایه گذاری در بازار بورس بدون دانش بورسی امکان‌پذیر است یا خیر؟ این سوالی است که مقاله پیش رو مفصلا به آن می‌پردازد. با ما همراه باشید.

چگونه در بورس سرمایه گذاری کنیم؟

سرمایه گذاری یعنی خرید کالا، اعتبار یا اوراق بهادار برای کسب سود در آینده‌. افق زمانی می‌تواند کوتاه‌مدت، میان‌مدت‌ یا بلندمدت باشد. هر کدام از بستر‌های سرمایه گذاری از نوع خاصی از کالا، اعتبار یا اوراق بهادار جهت معاملات پشتیبانی می‌کنند. برای مثال بورس کالا، بورس ارز و بورس اوراق بهادار.
در حال حاضر در کشورمان حوزه بورسی که بیشتر از دیگر حوزه‌‌ها توسط شهروندان و اشخاص حقوقی استقبال می‌شود، بورس سهام/ اوراق بهادار است. بازار بورس اوراق بهادار مکانی قانونی، امن و دارای امکانات متنوع برای معامله اوراق بهادار است که در آن اغلب تمرکز معامله‌گران بر سهام موسسات و شرکت‌های مختلف است. به این سهام رسما اوراق مالکیت گفته می‌شود.
اوراق مالکیت بخش کوچک و تقسیم شد‌ه‌ای از مالکیت یک شرکت است. افرادی که این اوراق را خریداری می‌کنند به عنوان سهامدار آن شرکت شناخته می‌شوند و می‌توانند در سود یا احتمالا زیان آن شرکت سهیم شوند.
از این رو روش‌های متنوعی نیز برای سرمایه گذاری در این بستر ایجاد شده‌ است که افراد با استفاده از آن‌ها اقدام به فعالیت در بورس می‌کنند تا میزان بازدهی خود را افزایش و ریسک سرمایه گذاری‌شان را تا حدودی کاهش دهند. احتمالا تا این بخش دریافتید که سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار از مباحث مهمی چون سود، زیان، بازدهی و ریسک پیروی می‌کند.
بازدهی در بورس به معنای کسب سود موثر از معامله سهام است. ریسک نیز به معنای خطرات یا زیان‌های احتمالی حاصل از خرید و فروش سهام است.

نقش دانش و اطلاعات در بورس

توجه کنید تا زمانی که بر اطلاعات و دانش بورسی جامه عمل پوشانده نشود عملا تاثیر خاصی از خود نمایان نمی‌کنند. این اطلاعات برای آگاهی و سپس عمل کردن بر اساس همان شناخت به وجود آمده‌اند تا افراد بتوانند با استفاده از آن‌ها فعالیت موثرتری در بورس داشته باشند.
فراگیری دانش بورسی و سپس فعالیت در بورس «سرمایه گذاری مستقیم» خوانده می‌شود. به سرمایه گذاری در بورس بدون دانش بورسی و استفاده از تجربیات مدیران حرفه‌ای و کارشناسان خبره نیز «فعالیت غیر مستقیم» گفته می‌شود. دو حوزه نامبرده کاملا از یکدیگر مجزا هستند و سرمایه‌گذاران زیادی با توجه به شرایط خود یکی از آن‌ها را گزینش می‌کنند.

انواع سرمایه گذاری در بورس

در ادامه به شرح و بررسی حوزه‌های فعالیت در بورس یعنی فعالیت مستقیم و غیر مستقیم خواهیم پرداخت و هر کدام را مفصلا توضیح خواهیم داد.

فعالیت مستقیم

این شیوه از سرمایه گذاری اغلب توسط معامله‌گران حرفه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این روش فرد با پشت سر گذاشتن دوره‌‌های تخصصی در زمینه آموزه‌‌های بورسی، مدیریت سبد، روش‌های تحلیل، مدیریت ریسک، مدیریت سرمایه و زمینه‌‌های حقوقی مانند بررسی عملکرد شرکت‌ها و… از جنبه‌‌های گوناگونی بازار بورس را بررسی می‌کند. سپس به کمک یک مشاور اقدام به معامله سهام یا دیگر دارایی‌ها می‌کند. بازدهی در این روش بسیار مناسب است. برای معامله به روش مستقیم به نکات زیر دقت کنید:

  1. فعالیت مستقیم در بورس نیاز به دانش کامل دارد.
  2. فعالیت مستقیم نیاز به صرف زمان زیاد برای بررسی وضعیت بازار و نماد‌های قابل معامله دارد.
  3. پذیرش ریسک فعالیت مستقیم، ارتباط فراوانی به نوع سبد و چشم‌انداز شخص دارد.
  4. در فعالیت مستقیم گرفتن مشاوره یک امر ضروری ا‌ست.

فعالیت غیر مستقیم

فعالیت غیر مستقیم از دو رکن اصلی تشکیل شده است. دو رکن اصلی این روش، سبدگردانی اختصاصی و صندوق های سرمایه گذاری هستند. در این شیوه‌ فعالیت، سرمایه‌گذار نیازی به کسب اطلاعات بورسی ندارد و می‌تواند در زمان خود صرفه‌جویی قابل توجهی داشته باشد. فعالیت غیر مستقیم عملا به معنای استفاده از دانش، تخصص، زمان و مشاوره یک نهاد متخصص برای کسب سود از بازار بورس و دیگر بستر‌های سرمایه گذاری است. این شیوه به کمک اشخاص می‌آید تا بتوانند ریسک خود را کاهش دهند و بازدهی مناسبی را با سرمایه گذاری در بورس بدون دانش بازار سرمایه یا صرف زمان زیاد به دست آورند.

انواع فعالیت غیر مستقیم در بورس

سبدگردانی اختصاصی

همان‌طور که احتمالا مطلع هستید هر سرمایه‌گذار فعال در بورس اوراق بهادار می‌تواند اوراق یا دارایی‌های متنوعی که توسط سازمان بورس مجاز اعلام شده‌ است را به عنوان دارایی شخصی خریداری کند. برای مثال چندین سهام متنوع از چند شرکت مختلف با ماهیت‌های متفاوت که به مجموع این دارایی‌ها سبد یا «Portfolio» گفته می‌شود.
بررسی و مدیریت دارایی‌های موجود در سبد مجموعا به عنوان یک شاخه از دانش بورسی شناخته می‌شود که دستورالعمل‌هایی را برای کسب بازدهی مناسب از دارایی موجود به شخص ارائه می‌دهد.
فراگیری مدیریت سبد جزئی از دانش بورسی شناخته می‌شود و پیاده‌سازی آن به صرف زمان جهت تحلیل دارایی‌ها و سپس به یک تیم نیاز دارد. با این کار و با اتخاذ تصمیم‌های درست احتمال ریسک کاهش و بازدهی هر دارایی به رقم مناسبی افزایش خواهد یافت.

از این رو اشخاص زیادی جهت کاهش ریسک و افزایش بازدهی سبد خود از امکانات سبدگردانی استفاده می‌کنند تا سرمایه گذاری در بازار بورس بدون دانش بورسی و صرف زمان را تجربه کنند و فعالیتی غیر مستقیم اما موثرتر از فعالیت مستقیم داشته باشند.

فعالیت با شیوه‌ سبدگردانی اختصاصی به این طریق است که در ابتدا با درخواست سرمایه‌گذار، ارتباط با مشاوران شرکت صورت می‌گیرد. تیم‌های کارشناسی و مشاوران این حوزه با کسب اطلاعات دقیق از میزان ریسک‌پذیری و چشم‌انداز سرمایه‌گذار، قراردادی را به مدت تقریبا یک سال با او تنظیم می‌کنند.
در این مدت یک‌ساله سبد شخص توسط متخصصین فعال در شرکت سبدگردانی تشکیل و با تحلیل بازار مدیریت می‌شود. گزارش‌هایی نیز در بازه‌‌های زمانی تعیین شده به سرمایه‌گذار ارائه می‌شود تا از وضعیت سبد خود اطلاع داشته باشد. نهایتا در پایان مدت قرارداد، سرمایه شخص به همراه سود به دست آمده به او پرداخت می‌شود. البته در این بین شرکت نیز بنا به توافق انجام شده درصد اندکی از پول را به عنوان کارمزد دریافت می‌کند. تیم سبدگردانی آگاه با تجربه‌ سال‌ها مدیریت سرمایه قادر است دارایی سرمایه‌گذاران را در بورس اوراق بهادار به صورت تخصصی و حرفه‌ای مدیریت کند و سرمایه‌گذاران می‌توانند بدون دغدغه خاصی از سود بازار سرمایه بهره‌مند شوند.

صندوق های سرمایه گذاری

صندوق های سرمایه گذاری به عنوان بستری امن و کم‌ریسک که تحت نظر سازمان بورس فعالیت می‌کنند خدمات متنوعی را به افراد ارائه می‌دهند. صندوق های سرمایه گذاری به عنوان یک فعالیت غیر مستقیم، بدون نیاز به دانش بورسی، صرف زمان، هزینه و انرژی شناخته می‌شوند که بازدهی مناسب و ریسک پایینی دارند.

صندوق های سرمایه گذاری، نقدشوندگی بالایی دارند و هر شخص می‌تواند واحدهای خود را در هر ساعات کاری به فروش برساند. گفتنی است که سازمان بورس ناظر فعالیت صندوق های  سرمایه گذاری است و عملکرد صندوق‌ها را مرتبا بررسی می‌کند. از این رو اشخاص بسیاری به عنوان یک شیوه فعالیت غیرمستقیم سرمایه گذاری، از معامله واحد صندوق‌ها بهره می‌برند. صندوق های سرمایه گذاری با توجه به ترکیب دارایی‌، ریسک و بازده به سه دسته‌ صندوق های درآمد ثابت، مختلط و سهامی تقسیم می‌شوند.

انواع صندوق های بورسی

۱٫ صندوق های درآمد ثابت

ترکیب دارایی صندوق های درآمد ثابت متشکل از اوراق درآمد ثابت، سپرده‌ بانکی، گواهی سپرده بانکی و… است و غالباً سود‌های ثابتی را طی بازه‌‌های زمانی به مشترکین خود می‌دهند. این صندوق‌ها گزینه مناسبی برای افراد ریسک‌گریز هستند زیرا میزان ریسک در آن‌ها بسیار پایین دارند. صندوق یاقوت آگاه و همچنین همای آگاه با پرداخت سود ماهانه از جمله صندوق های درآمد ثابت و قابل معامله در بورس هستند.

۲٫ صندوق های سهامی

در صندوق های سهامی بخش اعظم ترکیب دارایی سهام است و مابقی ترکیب را اوراق بهادار تشکیل می‌دهد. ریسک این دسته از صندوق‌ها نسبت به دسته فوق اندکی بیشتر و به نسبت میزان بازدهی آن نیز بیشتر است. صندوق سرمایه گذاری مشترک آگاه و هستی بخش آگاه با نماد آگاس از جمله صندوق های سهامی آگاه هستند.

۳٫ صندوق های مختلط

این نوع صندوق‌ها تقریبا نیمی از ترکیب دارایی خود را در سهام و مابقی را در دیگر اوراق بهادار سرمایه گذاری می‌کنند. از نظر ریسک و بازدهی می‌توان این دسته را بین صندوق های درآمد ثابت و سهامی قرار داد.

۴٫ دیگر صندوق‌ها

صندوق های دیگری نیز هستند که با توجه به نوع دارایی خود نام‌گذاری می‌شوند. مانند صندوق طلا، صندوق مسکن، صندوق پروژه و… .
به طور کلی صندوق های سرمایه گذاری یک فعالیت غیر مستقیم مناسب در بورس هستند که علاوه بر ریسک کم، بازدهی مناسب‌تری نسبت به سپرده‌‌های بانکی در اختیار اشخاص قرار می‌دهند. گفتنی است که صندوق‌ها ضامن نقدشوندگی دارند و توسط یک شرکت حقوقی پشتیبانی می‌شوند.

جمع بندی

در این مقاله مطالبی را در رابطه با نحوه سرمایه گذاری در بورس ایران بدون دانش بورسی مطالعه کردید. توجه داشته باشید که فعالیت مستقیم در بورس بدون دانش تخصصی، صرف وقت و اخذ مشاوره ممکن است شما را با خطرات بسیاری مانند از دست دادن سرمایه رو به رو کند. به همین دلیل بهتر است شرایط خود را بررسی و یکی از روش‌های غیر مستقیم یعنی سبدگردانی اختصاصی یا صندوق های سرمایه گذاری را انتخاب کنید. با این کار ریسک کمتری را به همراه بازدهی مناسب‌ تجربه و در منابع شخصی خود به میزان قابل توجهی صرفه‌جویی می‌کنید.

مقالات مرتبط

0 Comment

نظری ثبت نشده است