سرمایه گذاری در بورس با رویکرد مدیریت دارایی

مدت زمان مطالعه این مطلب: 6 دقیقه
سرمایه گذاری در بورس با سبدگردانی اختصاصی و صندوق سرمایه گذاری بورس

به اشتراک‌گذاری پست

یکی از گزینه‌های جذاب سرمایه گذاری برای بسیاری از افراد، سرمایه گذاری در بازار بورس است. بورس بازاری است که اوراق بهاداری همانند سهام و اوراق مشارکت در آن معامله می‌شوند. سهامداران این اوراق با افزایش قیمت آن‌ها، سود کسب کرده و در صورت کاهش قیمت زیان می‌بینند. بازار بورس بازاری پیچیده با سازوکاری خاص است که نیاز به آشنایی کامل به همه جوانب آن داشته و افراد باید از ابزارهای مختلفی برای شناسایی اوراق مناسب استفاده کنند تا بتوانند به سود مد نظر خود دست یابند؛ بنابراین قدم اول برای فعالیت در بازار بورس آشنا شدن با فرآیند سرمایه گذاری در آن و کسب اطلاعات مورد نیاز است.

سرمایه گذاری در بورس

با توجه به انواع بازارهای مختلف در ایران همانند بازار زمین و ملک، بازار طلا، ارز، بازار بورس و … گزینه‌های مختلفی برای سرمایه گذاری وجود دارد. افراد باید ابتدا اهداف و انتظارات خود از سرمایه گذاری را مشخص کرده و سپس با کسب اطلاعات لازم از هر بازار از میان گزینه‌های سرمایه گذاری خود گزینه مناسب را انتخاب کنند. یکی از انواع بازارهای سرمایه گذاری در ایران بازار بورس است که در سال‌های اخیر با استقبال سرمایه گذاران مواجه شده است.

برای سرمایه گذاری در بورس دو روش کلی مستقیم و غیرمستقیم وجود دارد که در ادامه به توضیح این روش‌ها می‌پردازیم.

سرمایه گذاری مستقیم

یکی از روش‌های سرمایه گذاری در بازار بورس سرمایه گذاری مستقیم است. افرادی که تمایل دارند تا به طور مستقیم در این بازار فعالیت کنند، با داشتن کد فعال بورسی مختص به خود می‌توانند به خرید و فروش اوراق بهادار مورد معامله بپردازند.

در بازار بورس شرکت‌های مختلف با انتشار سهام خود نقدینگی مورد نیاز را برای طرح‌های توسعه، تأمین مواد اولیه، خرید تجهیزات جدید و سایر موارد تأمین مالی می‌کنند. با رشد شرکت، تقاضا برای سهم شرکت افزایش یافته که منجر به افزایش قیمت سهام آن نیز شده و سهامداران آن از افزایش قیمت سهم منتفع می‌شوند.

سرمایه گذاری غیرمستقیم (مدیریت دارایی)

یکی دیگر از روش‌های سرمایه گذاری در بورس به صورت غیرمستقیم است که می‌توان آن را جزو خدمت مدیریت دارایی به حساب آورد. مدیریت دارایی به معنای مدیریت سرمایه اشخاص حقیقی و حقوقی با سرمایه گذاری سرمایه ایشان در دارایی‌های مالی موجود در بازار سرمایه از جمله سهام، طلا، گواهی‌های کالایی و اوراق با درآمد ثابت است. هدف مدیریت دارایی حفظ ارزش دارایی افراد در مرحله اول و سپس افزایش ثروت ایشان است. این افزایش ثروت با شناسایی پتانسیل‌های موجود در بازار انجام می‌شود. فرآیند مدیریت دارایی بدین گونه است که همه فرصت‌های موجود در بازار شناسایی شده و بهترین گزینه‌ها برای سرمایه‌گذاری انتخاب می‌شوند. خدمات مدیریت دارایی توسط افراد حرفه‌ای، باتجربه و متخصص در بازارهای مالی انجام می‌پذیرد.

افرادی که تمایل دارند تا از این نوع از خدمات خاص استفاده نمایند، به شرکت‌های مورد اطمینان تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار مراجعه می‌کنند و سرمایه خود را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهند.

دو روش عمده برای استفاده از خدمات مدیریت دارایی وجود دارد؛ سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری مشترک و سبدگردانی اختصاصی که در ادامه به توضیح آن‌ها می‌پردازیم.

صندوق های سرمایه گذاری مشترک

صندوق های سرمایه گذاری یکی از ابزارهای مالی در بازار سرمایه است. صندوق های سرمایه گذاری با جمع‌آوری سرمایه افراد این سرمایه را در اوراق بهادار و سایر ابزارهای موجود در بازار سپرده گذاری می‌کنند و بازده حاصل از این سرمایه گذاری را به سرمایه گذاران می‌پردازند. با توجه به اینکه صندوق های سرمایه گذاری معتبر توسط تیم‌های حرفه‌ای و متخصص مدیریت و کنترل می‌شوند این صندوق ها همراه با ریسک معقول‌تری نسبت به سرمایه گذاری مستقیم، می‌توانند بازدهی مطلوبی برای سرمایه گذاران ایجاد کنند. سرمایه گذاری در صندوق های مشترک برای افرادی مناسب است که اطلاعات کافی و کامل از بازار سرمایه و معاملات سهام ندارند و در عین حال تمایل برای سرمایه گذاری در بازار  بورس را دارند؛ همچنین صندوق‌ها برای افرادی که زمان کافی برای بررسی و تحلیل سهام و سایر اوراق بهادار را ندارند  بسیار مناسب هستند. در این میان برخی از افراد همچنان که به طور مستقیم و شخصی در بازار سهام فعالیت می‌کنند برای متنوع کردن سبد سرمایه گذاری و کاهش ریسک خود، سرمایه گذاری در صندوق ها را نیز به سبد سرمایه خود اضافه می‌کنند.

صندوق های سرمایه گذاری انواع مختلفی دارند. که از نظر نحوه خرید و فروش واحدهای صندوق و یا ترکیب دارایی‌های آن‌ها دسته‌بندی می‌شوند.

صندوق های سرمایه گذاری مبتنی بر صدور و ابطال

برای خریدوفروش این نوع از صندوق ها لازم است که افراد به سامانه صندوق مورد نظر مراجعه و از طریق این سامانه اقدام به خرید و فروش واحدهای آن کنند و یا اینکه به مراکز مورد تأیید صندوق مراجعه کرده و به صورت حضوری درخواست صدور یا ابطال واحدهای صندوق را  ثبت نمایند.

صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله

واحدهای صندوق های سرمایه گذاری مشترک قابل معامله در بورس را می‌توان همانند سایر سهام عادی مورد معامله در تابلوهای بازار بورس، از طریق سامانه‌ کارگزاری‌ها خرید و فروش کرد. لازم به ذکر است صندوق های قابل معامله می‌توانند از نوع درآمد ثابت، در سهام یا مختلط باشند.

انواع صندوق های سرمایه گذاری بر اساس ترکیب دارایی

دسته‌بندی دیگر صندوق های سرمایه گذاری مشترک براساس نوع ترکیب دارایی موجود در هر صندوق است. با توجه به گستردگی دارایی های موجود در بازار چندین نوع صندوق سرمایه گذاری وجود دارد؛ اما به‌طور کلی سه نوع مهم‌تر براساس ترکیب دارایی هر صندوق به شرح زیر هستند:

صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت

عمده سرمایه موجود در این نوع از صندوق ها در دارایی های با درآمد ثابت سپرده گذاری می‌شوند. دارایی های با درآمد ثابت عبارت‌اند از سپرده های بانکی، اوراق مشارکت و … . این صندوق ها در مقایسه با سایر صندوق های موجود در بازار کمترین میزان ریسک را دارا هستند و در مقابل بازده کمتری نیز نسبت به سایر صندوق ها و اوراق بهادار ایجاد می‌کنند و مناسب افرادی است که ریسک گریز بوده و یا به دنبال کاهش ریسک سرمایه گذاری‌های خود هستند.

صندوق سرمایه گذاری در سهام

صندوق های سرمایه گذاری در سهام دارای ترکیب دارایی اوراق سهام و حق تقدم سهام هستند. بیش از ۷۰ درصد سرمایه موجود در این صندوق ها در این اوراق سرمایه گذاری می‌شوند و در مقایسه با سایر صندوق های موجود دارای ریسک و بازده مورد انتظار بیشتری نیز هستند. با وجود آنکه ریسک این صندوق ها زیاد است اما می‌توان گفت که نسبت به معاملات سهام به طور مستقیم و شخصی، همچنان ریسک کمتری را دارا هستند. این صندوق ها مناسب افراد ریسک‌پذیر بوده که به استفاده از یک ابزار حرفه‌ای تمایل دارند.

صندوق سرمایه گذاری مختلط

در این صندوق‌ها بین ۴۰ تا ۶۰ درصد از دارایی‌های صندوق سهامی و حق تقدم سهام شرکت‌های پذیرفته شده در بورس سرمایه‌گذاری می‌شود و مابقی به اوراق با درآمد ثابت اختصاص می‌یابد؛ بنابراین می‌توان گفت که ریسک و بازدهی این صندوق ها از صندوق های با درآمد ثابت بیشتر و از صندوق های در سهام کمتر است. 

ارزش خالص دارایی صندوق‌ های سرمایه گذاری (NAV)

ارزش خالص دارایی‌ها از طریق کسر بدهی‌های صندوق از ارزش روز کل پرتفوی (سبد دارایی‌ها) بدست می‌آید.

بدهی های صندوق – ارزش روز کل پرتفوی = ارزش خالص دارایی ها

    بر این اساس اگر بخواهیم ارزش خالص دارایی‌ها را به ازای هر واحد بدست آوریم کافی است ارزش خالص دارایی‌ها را بر تعداد واحدهای صندوق تقسیم کنیم:

ارزش خالص دارایی ها

                                                                           ————————————— = ارزش خالص دارایی‌های صندوق به ازای هر واحد

تعداد واحد های صندوق

واحدهای صندوق های سرمایه گذاری کوچکترین جز آن‌هاست و برای سرمایه گذاری در صندوق ها باید واحدهای آن صندوق را با قیمت روز (یا قیمت صدور که بر اساس ارزش خالص دارایی های صندوق در هر روز مشخص می‌شود) خریداری کرد.

صندوق های سرمایه گذاری آگاه

مدیریت دارایی آگاه با سال‌ها تجربه در بازارهای مالی اقدام به ارائه صندوق های سرمایه گذاری مشترک متعددی کرده است. افراد می‌توانند با توجه به اهداف سرمایه گذاری خود از میان این صندوق ها گزینه مناسب برای خود را برگزینند. انواع صندوق های سرمایه گذاری شرکت آگاه (تا تاریخ ۱۶ تیر ۱۳۹۹) به شرح زیر است:

صندوق سرمایه گذاری مشترک آگاه

صندوق سرمایه گذاری مشترک آگاه صندوقی از نوع در سهام  و مبتنی بر صدور و ابطال بوده که از سال ۱۳۸۷ فعالیت خود را آغاز کرده است. این صندوق از شروع فعالیت تاکنون (منتهی به مرداد ۱۳۹۹) به بازدهی حدود ۴۰۰۰۰% دست یافته است که پربازده‌ترین صندوق کشور در این مدت بوده است.

صندوق سرمایه گذاری قابل معامله هستی بخش آگاه

صندوق سرمایه گذاری هستی بخش آگاه با نماد آگاس از نوع صندوق های سرمایه گذاری سهامی قابل معامله در بورس است که از سال ۱۳۹۴ شروع به فعالیت نموده است. این صندوق از آغاز فعالیت تاکنون توانسته بازدهی بیش از ۲۸۰۰% را کسب نماید. (منتهی به مرداد ماه ۱۳۹۹)

صندوق سرمایه گذاری عقیق

صندوق سرمایه گذاری عقیق نیز صندوقی سهامی  مبتنی بر صدور و ابطال است که از سال ۱۳۸۹ آغاز به فعالیت کرده است. این صندوق  از شروع فعالیت خود تاکنون (منتهی به مرداد ماه ۱۳۹۹) توانسته است، بیش از ۸۰۰۰% بازدهی کسب کند.

صندوق سرمایه گذاری یکم نیکوکاری آگاه

صندوق سرمایه گذاری یکم نیکوکاری آگاه صندوقی سهامی مبتنی بر صدور و ابطال است که از سال ۱۳۹۰ با هدف امور خیرخواهانه فعالیت خود را آغاز کرده و تاکنون (منتهی به مرداد ماه ۱۳۹۹) توانسته بیش از ۱۶۰۰% بازدهی کسب کند.

صندوق سرمایه گذاری قابل معامله یاقوت آگاه

صندوق سرمایه گذاری یاقوت از نوع صندوق های با درآمد ثابت و قابل معامله در بورس است که از فروردین ۱۳۹۹ فعالیت خود را آغاز نموده و در حال حاضر با نماد یاقوت می‌توان واحدهای این صندوق را معامله کرد.

سبدگردانی

در سبدگردانی اختصاصی برخلاف صندوق های سرمایه گذاری برای هر سرمایه گذار به‌صورت اختصاصی و متناسب با اهداف مالی و درجه ریسک‌پذیری هر فرد (حقیقی یا حقوقی) سبدی از دارایی های مالی متنوع مثل سهام، طلا، گواهی‌های کالایی و اوراق با درآمد ثابت تشکیل می‌شود. 

افرادی که تمایل به استفاده از خدمت سبدگردانی دارند با مراجعه به شرکت‌های ارائه‌دهنده این خدمت قرارداد سبدگردانی را امضا می‌کنند و سرمایه مورد نظر خود را در اختیار سبدگردان قرار می‌دهند. سبدگردان نیز با توجه به میزان سرمایه اهداف و انتظارات مالی و ریسک‌پذیری فرد اقدام به تشکیل سبد می‌کند. 

سبدگردانی آگاه

شرکت سبدگردان آگاه با بهره‌گیری از تیم‌های مجزا و متخصص در ۴ حوزه مشاوره، سبدگردانی، تحلیل و پشتیبانی، سرویس اختصاصی سبدگردانی را به سرمایه گذاران محترم  اعم از حقیقی و حقوقی ارائه می‌دهد. در حال حاضر حداقل سرمایه لازم برای سبدگردانی اختصاصی آگاه مبلغ ۵ میلیارد تومان است که در صورت تمایل برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص می‌توانید روی دکمه زیر کلیک کرده و پس از تکمیل فرم منتظر تماس مشاوران ما باشید.

مقالات مرتبط

6 Comment
جواد ۱۳۹۹/۰۵/۲۱
|

سلام الان باتوجه به توضیحات خودتون باتوجه به اینکه صندوق های ثابت بطور معمول بازدهی کمتری دارند چرا پس بازدهی صندوق ثابت شما به نسبت صندوق سهام بادر نظر گرفتن طول مدت باز هم بیشتر است

مسعود ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
|

سلام با۱۰ ملیون پول چقد سالانه یاماهانه درصندوق درامدثابت میتونم سودببرم لطفاراهنمایی کنین

احمد عیدانی ۱۳۹۹/۰۴/۲۰
|

سلام
چه میزان مبلغی رو میتوان در سبدگردانی آگاه قرار داد، ممنون