

در نوسانات نرخ تورم و یافتن راهی مناسب برای پس انداز، سرمایه گذاری به یکی از دغدغههای اصلی خانوادهها تبدیل شده است. وقتی صحبت از پسانداز باشد، اولین چیزی که به ذهن اکثریت ما میرسد افتتاح حساب سپرده در یکی از بانکهای کشور است؛ روشی نسبتا امن برای نگهداری مازاد درآمد که سود ثابتی هم به آن تعلق میگیرد. مشکل این جا است که سرعت تورم و از دست رفتن ارزش پول معمولا نسبت به سود بانکها بیشتر است و در نتیجه، ارزش پساندازمان به تدریج کمتر میشود. برای پیشگیری از چنین وضعیتی، ناچاریم پول خود را سرمایهگذاری کنیم و یکی از بهترین بسترها برای این کار، حضور در بازار بورس است. با این حال بیشتر افراد وقت و دانش کافی در این زمینه را ندارند و نمی دانند از چه طریق و چطور باید اقدام کنند تا بهترین نتیجه را به دست آورند. صندوقهای سرمایهگذاری در کنار سبدگردانی اختصاصی، یکی از راههای موجود برای حل این مشکل است. این مقاله، راهنمای سرمایه گذاری در صندوقها است و تمامی جزئیات مربوط به آن را در بر میگیرد.
صندوق سرمایه گذاری چیست؟
طبق تعاریف قانونی، صندوق سرمایهگذاری «یک نهاد مالی است که دامنه اصلی فعالیت آن شامل سرمایهگذاری در زمینه اوراق بهادار میشود و مالکین آن متناسب با میزان سرمایهگذاری خود، در سود و زیان شریک هستند.»
به زبان سادهتر، صندوق سرمایهگذاری یک نهاد متخصص در زمینه سرمایه گذاری در بورس است که زیر نظر سازمان بورس و اوراق بهادار فعالیت می کند و سرمایه ها را از افراد دریافت کرده و در ابزارهای مالی مختلف مثل سهام، اوراق قرضه، سپردههای بانکی و … سرمایهگذاری میکند. در نهایت و در دورههای زمانی مشخص، سود حاصل از این فعالیتها در میان مالکان تقسیم خواهد شد.
همان طور که اشاره کردیم، صندوق های سرمایه گذاری برای افرادی که در زمینه بازار سرمایه اطلاعات کافی ندارند یا از زمان کافی برای ورود به این حوزه برخوردار نیستند، بهترین گزینه محسوب میشوند. کارشناسان این صندوقها با توجه به وضعیت بازار، در مورد داراییهای مناسب برای سرمایهگذاری تصمیم میگیرند و متناسب با نوع صندوق به دنبال کسب بازدهی مناسب هستند.
چگونه بهترین سرمایه گذاری را داشته باشیم؟
خوشبختانه فعالیت صندوق های سرمایه گذاری در سالهای اخیر بیشتر شده است و تمایل افراد برای به جریان انداختن سرمایههای راکد، روز به روز افزایش مییابد. بنابراین با گزینههای متنوعی مواجه هستیم که هر کدام مزایای خاص خود را دارند. برای به دست آوردن سود بیشتر و بالاترین حد رضایت، لازم است مراحل زیر را طی کنیم:
گام اول: شناخت انواع صندوقهای سرمایهگذاری
همان طور که اشاره شد، صندوق های سرمایه گذاری ترکیب داراییهای متعددی دارند و این ترکیب داراییها، نوع هر کدام را مشخص میکند. میزان ریسکی که با خرید واحدها میپذیریم متفاوت است و البته هر شخص، تا حدود معینی توانایی پذیرفتن ریسک را دارد.
ممکن است پولی که برای خرید واحدها میپردازیم، تنها پساندازمان باشد یا اثر مهمی در زندگی روزمرهمان داشته باشد. در این صورت، میزان خطرپذیری ما تا حدود زیادی کاهش مییابد.
شرایط دیگری هم وجود دارد که در آن، مبلغی که میپردازیم تاثیر اساسی بر زندگیمان ندارد و میتوانیم در مورد آن ریسک کنیم. قبل از هر چیز باید انواع صندوقها را بشناسیم و گونهای را انتخاب کنیم که تناسب بیشتری با شرایطمان دارد. صندوقهای سرمایهگذاری بر اساس ترکیب داراییها و نحوه خرید و فروش تقسیمبندی میشوند.
انواع صندوقها را بر اساس نحوه خرید و فروش
۱/ صندوقهای سرمایهگذاری ETF یا قابل معامله
این صندوقها میتوانند از نوع صندوق درآمد ثابت، سهامی و مختلط باشند. واحدهای این صندوقها مانند سهام سایر شرکتهای بورسی از طریق سامانه معاملاتی کارگزاریها خرید و فروش میشود. به این ترتیب، نقدشوندگی آنها بیشتر است اما شرایط بازار و میزان عرضه و تقاضا نیز روی قیمت هر واحد تاثیر میگذارد.
برای خرید و فروش این نوع از صندوقها باید کد بورسی و کد معاملاتی داشته باشید. برای دریافت این کدها میتوانید از طریق سامانه آگاه اکسپرس به نشانی ex.agah.com اقدام کنید.
۲/ صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر صدور و ابطال
منظور از صدور واحد یعنی سرمایهگذاری در صندوق و ابطال نیز به معنی خروج از صندوق است. برای خرید و فروش این صندوقها باید به صورت حضوری به یکی از شعب صندوق مراجعه کنید یا از طریق درگاه اینترنتی صندوق اقدام کنید. فرآیند صدور و ابطال این نوع صندوقها، بر خلاف صندوقهای etf به صورت لحظهای انجام نمیشود. ارزشگذاری واحدها نیز بر اساس NAV صندوق انجام میشود و عرضه و تقاضا بر آن تاثیری ندارد.
همان طور که اشاره کردیم، صندوقها فارغ از نحوه خرید و فروش، بر اساس ترکیب داراییها نیز تقسیمبندی میشوند:
۳/ صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت
این نوع از صندوقها، طبق الزام سازمان بورس حداقل ۷۵% داراییهای خود را باید به اوراق با درآمد ثابت مثل سپرده بانکی، گواهیهای سپرده بانکی، اوراق قرضه و .. اختصاص دهند. صندوقهای درامد ثابت معمولا مبلغی را به عنوان حداقل سود مشخص میکنند و واحدهای آنها را به راحتی میتوان به فروش رساند. سود این صندوقها نزدیک به سود بانکی است. بنا به این دلایل، صندوق درامد ثابت برای افرادی که ریسکپذیری کمتری دارند، مناسبتر است.
کارگزاری آگاه دو صندوق با درآمد ثابت دارد:
• صندوق یاقوت آگاه از نوع ETF و درآمد ثابت است و با نماد «یاقوت» در بورس معامله میشود. بازدهی این صندوق از ابتدای فعالیت تا کنون ۳۳/۳۳ درصد بوده است که فقط در یک سال گذشته این بازدهی معادل ۵۲/۱۹ درصد است. این صندوق حتی در شرایط بحرانی بازار روند صعودی خود را حفظ کرد و خللی در سوددهی آن به وجود نیامد.
• صندوق همای آگاه نیز از نوع ETF و درآمد ثابت با سود ماهیانه است و با نماد «همای» در بورس معامله میشود. عواملی مانند پرداخت سود نقدی، امنیت سرمایه، سهولت خرید و قابلیت نقدشوندگی بالا از مزایای سرمایهگذاری در این صندوق محسوب میشوند. همای به عنوان پربازدهترین صندوق درامد ثابت بازار شناخته میشود.
۴/ صندوق سرمایه گذاری در سهام
وضعیت در این صندوقها برعکس نوع قبلی است. یعنی حداقل ۷۰% داراییهای خود را به سهام شرکتهای بورسی اختصاص میدهند. در نتیجه ریسک این صندوقها بیشتر از نوع قبلی است و انتظار بازدهی بیشتری هم میتوان از آنها داشت. بنابراین برای کسانی که تحمل ریسکهای بالاتر را دارند، مناسبتر و پرسودتر است.
کارگزاری آگاه سه صندوق سهامی دارد:
صندوق مشترک آگاه از نوع صندوقهای سهامی است. بین ۷۰ تا ۹۰ درصد از دارایی این شرکت به سرمایهگذاری در شرکتهای بورسی اختصاص داده میشود. ساختار آن بر مبنای صدور و ابطال است. از ابتدای تاسیس تا کنون بازدهی این صندوق در بیش از ۴۰ هزار درصد بوده است و به عنوان پربازدهترین صندوق بازار سرمایه شناخته میشود.
• صندوق آگاس از نوع سهامی و قابل معامله است. بین ۷۰ الی ۹۰ درصد از دارایی این صندوق به سهام اختصاص داده میشود. آگاس بزرگترین صندوق سهامی قابل معامله در بورس است، بیشترین تعداد مشتریان خرد را دارد و در ۵ سال اخیر، پربازدهترین صندوق سهامی ETF سهامی بازار بوده است.
زمرد آگاه از نوع سهامی، مبتنی بر صدور و ابطال و با پرداخت سود نقدی است. از مزایای سرمایهگذاری در این صندوق میتوان به پرداخت سود سه ماهه، امکان سرمایهگذاری مجدد سود و حذف کارمزد صدور اشاره کرد.
۵/ صندوق سرمایه گذاری مختلط
این صندوق ها را میتوان از نظر میزان خطر و میزان سود، حد فاصل دو نوع قبلی دانست. در این نوع معمولا درصد سرمایهگذاری ۶۰ به ۴۰ تقسیم میشود. یعنی مدیر مجموعه میتواند حداکثر ۶۰ درصد داراییها را در سهام و حداقل ۴۰ درصد را در دارایی هایی با درآمد ثابت سرمایهگذاری کند و برعکس. در این حالت، میزان خطر و البته میزان سود، در یک حد متوسط قرار میگیرد.
۶/ صندوق سرمایهگذاری طلا
صندوق طلا راهکار نوین و جالبی برای سرمایهگذاری روی طلا و بدون خرید فیزیکی آن است. در واقع با سرمایهگذاری در صندوق طلا، ریسکهای موجود در روش خرید فیزیکی طلا را کاهش خواهید داد.
در این صندوق حداقل ۷۰ درصد دارایی در گواهی سپرده کالایی سکه طلا و باقی دارایی در اوراق مشتقه مبتنی بر طلا سرمایهگذاری میشود. بازدهی این صندوق مانند بازدهی طلا است. این صندوق از نوع قابل معامله است. از مزایای این صندوق میتوان به عواملی مانند رفع مشکل نگهداری فیزیکی طلا، فروش راحت، کارمزد پایین، نقدشوندگی بالا، بازدهی بالا و متناسب با رشد طلا و امکان سرمایهگذاری با مبالغ اندک اشاره کرد.
صندوق زرین آگاه از نوع صندوقهای سرمایهگذاری در طلا است که با نماد «مثقال» در بازار بورس خرید و فروش میشود.
بیشتر بخوانید: etf چیست؟
گام دوم: پیدا کردن صندوق سرمایهگذاری مناسب
تنوع صندوق های سرمایه گذاری بالا است و هر مجموعه بر اساس یکی از مدلهایی که اشاره شد، سرمایهگذاری میکند. وقتی مدل مورد نظرمان را انتخاب کردیم، باید مجموعهای را پیدا کنیم که طبق این مدل فعالیت میکند. برای این کار مراجع مختلفی وجود دارد. وب سایتهای متعددی در این زمینه فعال هستند و نقد و بررسیهای کارشناسی منتشر میکنند. مرجع اصلی، وب سایت مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران به نشانی www.fipiran.com است که اطلاعات جامعی را در زمینه همه صندوقهای فعال در اختیار علاقهمندان قرار میدهد. میتوانیم با بررسی این اطلاعات، موارد مختلف را با هم مقایسه و در نهایت بهترین گزینه را انتخاب کنیم. با توجه به مواردی که گفته شد، در این تحلیل و بررسی باید نکات زیر را در نظر بگیریم:
- اساسنامه و امیدنامه که شرایط، اختیارات و نوع فعالیت در آن ذکر شده است که در وبسایت مربوط به هر صندوق وجود دارد.
- سابقه و تاریخچه فعالیت
- گزارش میزان بازدهی فعلی و پیشبینی شده، که در دورههای زمانی مشخص از طریق مراجع معتبر اعلام میشود.
گام سوم: خرید واحدهای صندوق سرمایهگذاری
در مرحله پایانی، نوبت به اقدام عملی برای خرید میرسد. در این مرحله لازم است به وب سایت صندوق مورد نظر مراجعه کنیم. شرایط ثبت نام و خرید واحدها و همچنین مدارک مورد نیاز، در این وب سایت ذکر شده است. معمولا مدارک شناسایی یعنی شناسنامه و کارت ملی و یک شماره حساب کفایت میکند. در مواردی که ثبت نام به صورت آنلاین انجام میشود، باید مدارک را اسکن و در سامانه مربوطه آپلود کنید.
ثبت نام صندوقهای مبتنی بر صدور و ابطال به صورت حضوری انجام میشود. در این حالت باید به شعبههایی که در وب سایت هر صندوق معرفی شدهاند مراجعه کنیم. این شعبه میتواند بانک، شرکت تامین سرمایه یا کارگزاری باشد. در آن جا مدارک شناسایی را ارائه میدهیم، فرمهای لازم را تکمیل و مبلغ مورد نظر را به شماره حساب صندوق واریز میکنیم. پس از طی این مراحل، گواهی واحدهای سرمایهگذاری صادر خواهد شد.
در مورد صندوقهای ETF شرایط متفاوت است. برای خرید و فروش واحدهای ETF باید در بورس کد معاملاتی فعال داشته باشیم و مثل سهام، از طریق حساب کاربری در کارگزاریهای مختلف اقدام کنیم.
سخن آخر
با استفاده از نکاتی که در راهنمای سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری خواندیم، اکنون میتوانیم برای خرید اقدام کنیم. در این راستا، باید ترکیب داراییهای صندوق و همچین شرایط زندگی خود را در نظر بگیریم. صندوقهای سرمایه گذاری در سهام، برای افرادی که میتوانند ریسک بیشتری را تحمل کنند، مناسب است. صندوقهای با درآمد ثابت و حداقل سود تضمین شده، برای افرادی که نمیخواهند ریسک زیادی بپذیرند، گزینه مناسبی خواهد بود. معمولا هر چه ریسک بیشتری بپذیریم، میتوانیم انتظار سود بیشتری هم داشته باشیم. تمامی اطلاعات مورد نیاز در وب سایت مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران موجود است و بر اساس آن میتوانیم صندوق مورد نظرمان را انتخاب کنیم. در نهایت لازم است، با مراجعه به سایت صندوق از مراحل ثبت نام و خرید آن آگاه شویم.
بازدیدها: 11,306
حسین ازادی
ممنون از شما مفید بودمطلبتون
حسن مهاجر
بسیار عالی بود، مطالب خوبی بود.
آیا آگاه صندوق سرمایه گزاری یا ETF دارد؟
لطفا معرفی کنید
Agahinvest
با سلام و احترام
بله نام این صندوق صندوق قابل معامله هستی بخش آگاه بوده و با نماد آگاس در بورس معامله میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص میتوانید به وبسایت صندوق قابل معامله هستی بخش آگاه به نشانی http://www.hbagahfund.com مراجعه فرمایید. برای آگاهی از نحوه سرمایه گذاری در صندوقهای سرمایه گذاری آگاه میتوانید با شماره تلفن ۹۱۰۰۴۰۰۱-۰۲۱ تماس حاصل فرمایید.
آزادی
جالب بود
Hamid63
عالی بود مرسی
زینب طرفی
مرسی ❤️
محمد
سلام
بسیاربسیار عالی بود انشالله همواره موفق و سربلند باشید.
mahdi
سلام آ یا اوراق قرضه همان صندوق است
Agahinvest
با سلام و احترام
دوست عزیز، خیر صندوقهای سرمایه گذاری و اوراق قرضه دو مفهوم متفاوت از یکدیگر هستند. شما برای کسب اطلاعات بیشتر درخصوص صندوقهای سرمایه گذاری میتوانید مطالب زیر را مطالعه فرمایید:
انواع صندوق های سرمایه گذاری
غلامرضا یزدانی
من امروز ثبت نام کردم و منتظر کد هستم امیدوارم با کمک شما در این بازار موفق شوم و تعداد بیشتری از علاقمندان را به شما متصل کنم.در این مرحله از پیشنهادات شما شدیداً استقلال خواهم کرد دریغ نفرمایید لطفاً.
مهدی
عالی بود
در مورد صندوق در سهام عقیق اگه کسی ۱۰۰ میلیون میذاشت براساس بازدهی صندوق عقیق از یکسال گذشته الان چقدر دریافت میکرد؟
Agahinvest
با سلام و احترام
دوست عزیز، بازدهی صندوق عقیق تنها در یکسال گذشته ۱۷۸٫۳۱ درصد بوده است یعنی فردی با سرمایه گذاری ۱۰۰ میلیون تومان در این صندوق میتوانست به سودی معدل تقریبا ۱۷۸ میلیون تومان دست یابید.
محمدرضایی
سلام وقت بخیر نام چند صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت رو لطف بفرمایید
علی اکبر تدین
با سلام من دارای کد بورسی هستم ولی متاسفانه زمان کافی ندارم به نظر شما در کدام صندوق سرمایه گذاری مطمین داشته باشم با تشکر فراوان …..
Agahinvest
با سلام و احترام
دوست عزیز، برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص سرمایه گذاری در صندوقهای سرمایه گذاری آگاه میتوانید با کارشناسان ما با شماره تلفن ۹۱۰۰۴۰۰۱-۰۲۱ تماس حاصل فرمایید.
زهرا خبازپور
مطلب مفیدی بود ممنون
رویا باقری
ممنون عالی بود