تاثیر نرخ رشد اقتصادی بر بازار سرمایه

مدت زمان مطالعه این مطلب: 5 دقیقه

به اشتراک‌گذاری پست

یکی از مهمترین ارکان کشور در بخش اقتصادی بازار سرمایه است که عوامل متعددی مانند رشد اقتصادی، اتفاقات سیاسی و سایر موارد روی آن تاثیر می‌گذارند. اهمیت بازار سرمایه آنجایی به چشم می‌آید که قوت و ضعف آن، نشان دهنده وضعیت اقتصاد کشور است. بنابراین افزایش و ارتقا کیفیت بازار سرمایه می‌تواند نقش مهمی در رشد رفاه ملی و درآمد کشور داشته باشد. در ادامه به بررسی رشد اقتصادی می‌پردازیم و تاثیر آن را بر بازار سرمایه از جوانب مختلف بررسی می‌کنیم. لطفا تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.


ویدئو تاثیر نرخ رشد اقتصادی در بازار سرمایه


رشد اقتصادی به چه معنایی است؟

رشد اقتصادی در معنای ساده خود به افزایش تولیدات یک کشور در یک سال خاص نسبت به سال پایه گفته می‌شود. اگر بخواهیم در سطح کلان‌تر رشد اقتصادی را توصیف کنیم، باید بگوییم افزایش در تولید ناخالص داخلی (GDP) در یک سال خاص نسبت به سال پایه، باعث رشد اقتصادی می‌شود.
حال شاید از خود بپرسید علت قرار دادن سال پایه چیست؟ قرار دادن سال پایه به این علت است که افزایش، ناشی از میزان تولیدات باشد. یعنی در این حالت، افزایش حاصل از قیمت و تورم حذف می‌شود و رشد اقتصادی این گونه تعریف می‌شود:
نرخ رشد اقتصادی، درصدی که نشان دهنده میزان ارزش افزوده‌ای است که اقتصاد یک کشور در یک سال مشخص نسبت به سال یا دوره قبل ایجاد کرده است.

تولید ناخالص داخلی به چه معنایی است ؟

تولید ناخالص داخلی، عبارت است از مجموع ارزش کالاها و خدمات نهایی تولید شده در یک سال مشخص در یک کشور است. معنی کالاها و خدمات نهایی، آن دسته از کالاها و خدماتی است که به مصرف کننده نهایی می‌رسد.

چه عواملی باعث ایجاد رشد اقتصادی می‌شود؟

عوامل زیادی باعث افزایش رشد اقتصادی در کشور می‌شود. در زیر می‌خواهیم به آن‌ها اشاره کنیم و اثرات آن‌ها را بفهمیم. این عوامل عبارتند از:

۱- استفاده از فناوری‌های به روز و جدید

به طور قطع استفاده از فناوری‌ها و تکنولوژی‌های روز دنیا باعث افزایش در بازدهی می‌شود. علت نیز وجود فناوری‌های جدید و کارآمدتر از تکنولوژی‌های قدیمی‌تر است که باعث افزایش راندمان می‌شوند.
به عنوان مثال استفاده از مکانیزاسیون در قرن ۱۸ در انگلستان، باعث افزایش بازدهی از منابع اندک شد. چین نیز باید رشد اقتصادی خود را مرهون به کارگیری فناوری‌های جدید در فرآیند تولید خود باشد.

۲- تقسیم فعالیت‌ها و تمرکز تخصصی روی کارها

تقسیم فعالیت به صورتی که اشخاص روی کارهای معینی کار کنند، باعث افزایش رشد اقتصادی می‌شود. این امر باعث می‌شود شخص در حیطه خود، تخصص یابد و باعث افزایش بازدهی فعالیت‌ها شود. بنابراین مورد دوم از عوامل رشد اقتصادی، مربوط به تقسیم کارها و تخصص یافتن افراد می‌شود.

۳- بکارگیری روش‌های جدید تولید

روش‌های جدیدی که در حال حاضر در سراسر دنیا وجود دارد، باعث افزایش راندمان تولید می‌شود. به عنوان مثال عصر کنونی، با بکارگیری ربات‌ها در خط تولید، علاوه بر سرعت، دقت نیز چاشنی این فرآیند شده است. این امر باعث می‌شود پتانسیل تولید افزایش یابد و روند صعودی رشد اقتصادی ادامه یابد.

۴- افزایش نیروی کار

افزایش در نیروی کار نیز به طور طبیعی باعث حرکت رو به رشد اقتصاد می‌شود. این امر باید به گونه‌ای باشد که جمعیت کشور رو به افزایش پیش برود. بنابراین نیاز است نرخ تولد بیشتر از نرخ مرگ و نرخ مهاجرت به داخل، بیشتر از نرخ مهاجرت به خارج شود.

۵- کشف منابع جدید

همواره کشف منابع جدید باعث تحول در فرآیند تولید و بازدهی می‌شود. به عنوان مثال کشف منبعی از نفت، ظرفیت تولید اقتصاد را به نحوی پر سرعت، افزایش می‌دهد. البته شاید این مورد مانند موارد بالا، موثر و فراوان نباشد اما نباید آن را از قلم انداخت.

پیامد های مثبت رشد اقتصادی برای جامعه چیست؟

مثبت شدن رشد اقتصادی به معنای افزایش در تولیدات ناخالص داخلی و ارزش پولی کالاها و خدمات نهایی تولید شده در واحدهای اقتصادی کشور است. ممکن است این رشد اقتصادی در محیطی بزرگتر باشد که در آن، رشد اقتصادی منفی نیز وجود دارد اما در این موضوع جمع نهایی برآیندهای مثبت، مدنظرمان است.
رشد اقتصادی مثبت، پیامدهای زیادی برای جامعه دارد که مطلوبیت را به ارمغان می‌آورد. در زیر به برخی از این موارد اشاره شده است:

  • بهبود در شرایط زندگی و آسایش افراد از نظر تغذیه، مسکن، پوشاک و سایر موارد
  • افزایش حیطه انتخاب در بین انسان‌ها برای شغل و نوع زندگی
  • صرفه‌جویی در وقت و بهبود روند انجام کارهای طاقت فرسا در بین انسان‌ها و هوشمند نمودن فعالیت‌ها
  • شکوفایی استعدادها و بکارگیری ابتکار افراد در انجام کارها
  • افزایش قدرت کشور در زمینه‌های مختلف در سطح بین‌المللی

بازار سرمایه (بورس) و رشد اقتصادی چگونه به یکدیگر گره خورده‌اند؟

بازارهای سرمایه از طریق جذب منابع مالی و هدایت آن از بخش غیرمولد به بخش تولید و مولد، باعث افزایش گردش مثبت در رشد اقتصادی می‌شوند. بازارهای مالی نقش حیاتی در بالا بردن میزان اشتغال‌زایی، سرمایه‌گذاری و جنبه‌های مثبت در کشور دارند.
به دلیل واسطه‌ای بودن نقش بازار سرمایه در رشد اقتصادی می‌توان گفت این نهاده مالی، نقشی اساسی ایفا می‌کند. بازار سرمایه با جذب نقدینگی، هزینه تامین مالی را کاهش می‌دهد و باعث تشویق افراد به سرمایه‌گذاری می‌شود. بنابراین می‌توان گفت بازار سرمایه در بلند مدت، نقش حیاتی در رشد اقتصادی کشور دارد.
البته که کشور برای رسیدن به این هدف نیازمند داشتن بازارهای مالی گسترده و در عین حال کارا است. در جریان رشد اقتصادی به وجود آمده در کشور اهمیت سرمایه دو چندان است. زیرا این مورد عاملی برای تولید و تامین مالی است. به همین علت در سراسر جهان کشورها برای جذب منابع مالی، افراد را تشویق به سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی خود می‌کنند. این امر در بلند مدت باعث رشد فزاینده و مثبت اقتصادی در کشور می‌شود.

نقش بازار سرمایه در پیشرفت اقتصادی کشور

اولین و اساسی‌ترین دلیل ارجحیت بازار سرمایه به بازار پول، آثار ضد تورمی آن است که در طرح‌های سرمایه‌گذاری در اولویت قرار دارد. به اعتقاد بسیاری از افراد و صاحب نظران اقتصادی میزان رشد اقتصادی در کشور، در گروی میزان سرمایه‌گذاری افراد است.
بنابراین می‌توان گفت که میزان رشد و اعتلای اقتصادی کشور، با میزان سرمایه‌گذاری، رابطه‌ای مستقیم و همسو دارند. به همین دلیل انباشت سرمایه را می‌توان مهمترین و اصلی‌ترین دلیل انگیزه برای توسعه و پیشرفت اقتصادی در کشور دانست.
شاخص سهام و بازار بورس نیز در این امر دخیل‌اند. بازار سهام به واسطه سرمایه‌گذاری افراد، می‌تواند خود عاملی برای افزایش رشد اقتصادی کشور باشد. به همین علت است که در کشورهای در حال توسعه، بازار سرمایه مکمل بانک‌ها است و می‌تواند با ارائه راهکار‌های مناسب و برنامه‌های جذاب، اثراتی که فرآیندهای نامطلوب بانکی به جای می‌گذارند را کاهش دهند.

بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری در بورس

دو فرآیند اصلی تزریق رشد اقتصادی به بدنه کشور توسط بازار سرمایه

به وسیله دو فرآیند اصلی، بازار سرمایه کمک شایانی به روند رو به رشد اقتصاد کشور می‌کند. در زیر به این دو عامل اشاره خواهیم کرد.

مورد اول: توانایی مبادله بدون توقف در فرآیند تولیدی که باعث کاهش ریسک تولید و افزایش کارایی شرکت‌ها می‌شود.

مورد دوم: علاقه‌مند به متنوع کردن دارایی‌ها توسط سرمایه‌گذاران که باعث کاهش ریسک و افزایش میزان نقدینگی می‌شود.

در هر دو مورد فوق رشد اقتصادی را شاهد هستیم که توسط بازار سرمایه به کشور تحمیل می‌شود.

جمع بندی

در انتها باید گفت همان‌طور که بازار سرمایه بر رشد اقتصادی تاثیر می‌گذارد، عکس این موضوع نیز صدق می‌کند. با افزایش و روند اقتصادی کشور، بازار سرمایه نیز رشد می‌کند و باعث افزایش دارایی‌های سرمایه‌گذاران می‌شود. در نتیجه می‌توان متوجه شد که کمک به افزایش رشد اقتصادی کشور، باعث افزایش دارایی‌های خودمان نیز می‌شود.

مقالات مرتبط

0 Comment

نظری ثبت نشده است