سال ۱۳۹۹ برای بازار سرمایه سالی پر از تنش و التهاب بود. همزمان با پخش شایعات مبنی بر افزایش و گسترش شدید این بازار و حمایت مستقیم رئیس جمهور وقت کشور، این بازار بیشتر در معرض دید قرار گرفت. به طوری که بسیاری از هموطنان سوال اصلیشان این بود که آیا با فروش دارایی وارد بورس شویم یا خیر؟ این سوال نشان از یک تفکر غلط برای به دست آوردن ثروت دارد که باید آن را دقیقا بررسی کنیم تا دیگر در هیچ بازار مالی این سوال اشتباه را تکرار نکنیم. برای تجزیه و تحلیل تفکری که پشت این سوال نهفته است، مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم.
ویدیو را حتما ببینید!
این سوال درست است که: آیا با فروش دارایی وارد بورس شویم یا خیر؟
«بورس ایران از زمان تشکیل خود تا به امروز (یعنی سال ۱۳۹۹) چنین التهاب و استرسی را مشاهده نکرده است». این جملهای بود که یکی از فعالین قدیمی بازار بورس اعلام کرد. او ۱۵ سال متوالی در بازار سرمایه حضور فعال داشته و در این مدت بالا و پایینهای شاخص بازار را به خوبی دیده و میشناسد.
در نیمه اول سال ۱۳۹۹ زمانی که شاخص بازار سرمایه به صورت آسانسوری یا همان آبشاری در حال بالا رفتن بود، مکرر ترس ریزش شدید و غیر واقعی بودن بازار را به همه تذکر میداد ولی حمایتهای بدون دلیل مسئولین وقت کشور که در راس آن رئیس جمهور وقت قرار داشت؛ دل تمام حقیقیها را گرم کرده بود. به خوبی به یاد دارم که یکی از بستگان منزلش را که بعد از سالها تلاش بیوقفه خریداری کرده بود به فروش رساند و پولش را به بازار سرمایه آورد.
این ماجرا در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۹ اتفاق افتاد. او در پاسخ به سوال افرادی که از او میپرسیدند آیا با فروش دارایی وارد بورس شویم یا خیر؟ جواب قطعی مثبت میداد. پس از یک ماه و نیم به سود خیلی خوبی رسید اما نتوانست خود را راضی کند که دیگر ادامه ندهد و مجددا در سهامهای جدیدی شروع به خرید کرد اما زمانی که سال به اواسط مرداد ماه و ابتدای شهریور ماه رسید او حتی دیگر نتوانست از صفهای فروش نجات یابد.
در نهایت او نه تنها نتوانست سود خود را حفظ و استفاده کند بلکه بیش از ۴۰% سرمایه اولیه خود را نیز از دست داد.
نگرش شما نسبت به بازار سرمایه چیست؟
اگر این افراد یا به زبان بهتر، حقیقیهای جدیدالورود میتوانستند با نگرش واقعی نسبت به بازار سرمایه اقدام به خرید و فروش سهام کنند؛ شاید هم بازار متعادلتر بود و هم سرمایه کمتری را از دست میدادند. حقیقیهایی که در همان سال سرمایه گذاری در بورس را شروع کردند بیش از هر خسارتی قربانی آموزشهای ندیده خود شدند. زمانی که آموزش درستی ببینید قطعا هیچگاه این سوال را نمیپرسید که آیا با فروش دارایی وارد بورس شویم یا خیر؟ به نظرتان این سوال از چه عقیدهای برانگیخته میشود؟ ما آنها را برایتان ذکر خواهیم کرد. مهمترین آنها عبارتند از:
همراهی با شایعات!
در بازار سرمایه نباید به شایعات توجهی کرد. اخبار غیر واقعی و جعلی میتوانند برای سهمی که ارزش واقعی ندارند چندین صف خرید بسازند. توجه داشته باشید که برخی اخبار جعلی هستند و برای رسیدن به هدف دیگری طراحی شدهاند. این شایعات در نیمه اول سال ۱۳۹۹ به اوج خود رسید و متاسفانه عموم کسانی که تازه وارد بورس شده بودند، فریب خوردند.
یک شبه پولدار شدن!
امروزه غالب جمعیت فعال کشور جوان هستند و به همین خاطر تمام خانوادهها تحت تاثیر تفکرات جوانان قرار دارند. یکی از مهمترین مسائلی که هر خانوادهای به آن نیاز دارد و باید برایش تلاش کند پول است. با توجه به تبعیض، اتفاقات و شرایط اقتصادی کشور، هر کسی میخواهد از میانبرهای اقتصادی موجود و در دسترس خودش استفاده کند تا پولدار شود به همین خاطر بیشتر حقیقیها ورود به بازار بورس با فروش سرمایه را تجربه کردند.
همه بردن ما هم میبریم!
یکی از بدترین روحیه هایی که در فرهنگ عمومی جا افتاده، این است که اگر همه بردن ما هم میبریم، اگر همه ضرر کردن ما هم ضرر میکنیم! این بینش میتواند فاجعههای زیادی را به وجود آورد.
اما معنای این جمله چیست؟ معنای جمله چنین است که اگر همه به صفهای خرید هجوم بردند، ما هم هجوم میبریم و اگر همه در حال فروختن سهم خود بودند، ما هم سهام خود را می فروشیم. قطعا فاجعهای که این دیدگاه بر سر بورس میآورد هیچ تخریب دیگری نمیتواند به وجود آورد. زمانی که این وضع توسط حقوقیها و نوسانگیران با سرمایههای بالا مشاهده شود، قطعا آنان بدون تفاوت نخواهند بود و از این راه سودهای کلانی را به دست خواهند آورد.
با این شرایط میدانید در نهایت به حقیقیها چه خواهد رسید؟ پاسخ یک کلمه است «صف». یعنی شما فقط در صفهای خرید و صفهای فروش خواهید ماند و هیچ سودی کسب نخواهید کرد. در لحظه به لحظه این صفها شما به یاد سوالتان خواهید افتاد که آیا با فروش دارایی وارد بورس شویم یا خیر؟ اما دیگر پاسخ درست فایدهای ندارد.
بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری پر سود
چگونه سرمایهگذاری خوبی در بازار سرمایه داشته باشیم؟
به هر حال ماجرای پر از سناریوی سال ۱۳۹۹ به پایان رسید و نتیجه این شد که سرمایهگذاران متوجه شدند حداقل کار در چنین شرایطی، حفظ سرمایه است. در ادامه میخواهیم بهترین راهکارهایی که میتوانید با انجام آنها مجددا سرمایه اولیه و سود خوبی به دست آورید را عنوان کنیم.
۱/ سرمایه مناسب
زمانی که از شخصی برای ورود به بورس سوال کردید که آیا با فروش دارایی وارد بورس شویم یا خیر؟ و او پاسخش مثبت بود به شدت از او و نظراتش پرهیز کنید. تحت هیچ شرایطی با فروش سرمایههایی مانند خانه، ماشین، طلا، زمین یا موارد مشابه وارد بازار سرمایه نشوید. زیرا بازار به شدت در التهاب است و نظرات سیاسی به طور مستقیم در آن دخیل هستند. برای انتخاب سرمایه حتی بر روی وام هم حساب نکنید و اگر پساندازی دارید که به آن احتیاجی ندارید با آن مقدار وارد بازار شوید. البته به یاد داشته باشید که حداقل مبلغ برای خرید سهام در بازار بورس ۵۰۰ هزار تومان است.
۲/ آموزش
در کمال تاسف باید بگوییم فرهنگ حاکم در میان اکثر سهامداران حقیقی به غیر از کسانی که آموزشهای لازم را دیدهاند، دلال بازی است. یعنی غالب سهامداران حقیقی که نزدیک به ۵۰ میلیون نفر هستند دلشان میخواهد یک روز سهامی را بخرند و دو روز بعد با سودی بیش از ۲۰% بفروشند. نام این کار دلالی است. شاید در اصطلاح به آن نوسانگیری گفته میشود اما در حقیقت همان دلالی است. خودتان میتوانید با آموزش صحیح و با داشتن افق زمانی و استراتژی شخصی مناسب سود خوب کسب کنید.
۳/ صندوق های سرمایه گذاری
اگر خودتان تمایلی به آموزش دیدن ندارید و زمان کافی برای ورود به بازار بورس ندارید، میتوانید از واحدها یا صندوق های سرمایه گذاری استفاده کنید. این صندوقها با میزان سرمایههای اولیه مشخص که البته به نوع صندوق بستگی دارد میتوانند بهترین بازدهی را برای سرمایهگذاران حقیقی داشته باشند. البته این حضور برای سرمایهگذارانی است که تمایل ندارند شخصا در بازار ورود کنند.
۴/ قرارداد با بازارگردان
یکی دیگر از مواردی که میتوانید به عنوان راهی برای ورود به بازار بورس روی آن حساب کنید استفاده از بازارگردان است. در حقیقت بازارگردانها مجموعهای از افراد متخصص و مسلط به مفاهیم بازار هستند که هر کدام قسمتی از بازار را تحلیل کرده و در نتیجه اقدام به خرید و فروش سهام میکنند.
جمع بندی
سال گذشته، سالی پر از چالش بر سر راه بازار سرمایه کشور بود. به طوری که تقریبا در نیمه اول سال هجوم سرمایهگذاران و رشد شارپی شاخص را شاهد بودیم. این رشد باعث مطرح شدن این سوال شد که «آیا با فروش دارایی وارد بورس شویم یا خیر؟». در این مقاله پاسخ مناسبی به این سوال دادهایم و امیدواریم با خواندن آن در مسیر سرمایهگذاری خود دچار تصمیمات اشتباه نشوید.
نظری ثبت نشده است