برای این که یک سرمایهگذار موفق در بازار سرمایه باشیم تنها راه، یادگیری تحلیل بنیادی یا تکنیکال و چشم دوختن مدام به مانیتور نیست. افرادی که با صندوق سرمایه گذاری آشنا نیستند، سرمایه گذاری در بورس را برابر با صرف کردن زمان برای یادگیری یا سیگنال گرفتن از این و آن میدانند. بهتر است بدانیم که صندوق سرمایه گذاری نیز از روشهایی سرمایه گذاری در بورس است، البته بدون نیاز به صرف زمان و داشتن دانش بورسی بالا. در خلال شناخت صندوق ها سوالاتی مطرح میشود. مانند این که با چقدر سرمایه میتوان صندوق سرمایه گذاری خرید ؟ اگر سوال شما هم این است برای گرفتن پاسخ این مطلب را بخوانید.
با چقدر سرمایه میتوانیم صندوق سرمایه گذاری بخریم؟
سرمایه گذاری غیر مستقیم روش مناسبی برای کسب سود و مدیریت حرفهای داراییها در بورس است. این کار از طریق صندوق های سرمایه گذاری و سبدگردانی اختصاصی انجام میشود. سبدگردانی اختصاصی معمولا برای ارقام بالا انجام میشود اما در مورد صندوق های سرمایه گذاری، گزینههای متنوعی در برابر شما است. برای خرید صندوق های سرمایه گذاری محدودیت سرمایه چندانی وجود ندارد و این یکی از مزایای صندوق ها به شمار میرود. قبل از اقدام به خرید صندوق لازم است مواردی را بررسی کنید که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
ملاک انتخاب صندوق سرمایه گذاری چیست؟
پیش از جواب دادن به سوالی که در مقدمه مطرح شد؛ میخواهیم مختصری راجع به ملاکهای انتخاب یک صندوق خوب و مناسب برای یک سرمایه گذاری پر سود بگوییم.
صندوق های سرمایه گذاری انواع مختلفی دارند و افراد با توجه به نوع فعالیت، میزان ریسکپذیری، نیازها و روحیات خود میتوانند صندوق مناسب خود را انتخاب کنند. بنابراین برای انتخاب صندوق مناسب باید نکاتی درباره خودمان و صندوق های سرمایه گذاری بدانیم.
اولین نکتهای که در هنگام انتخاب و خرید واحدهای صندوق سرمایه گذاری باید به آن توجه کنیم، سنجش میزان ریسکپذیری خودمان است. به عنوان مثال اگر توان ریسکپذیری در ما زیاد باشد، میتوانیم واحدهای صندوق سهامی بخریم که اکثراً داراییاش در سهام سرمایه گذاری میشود یا اگر از روحیه ریسکپذیری کمی برخورداریم، میتوانیم در صندوق با درآمد ثابت سرمایه گذاری کنیم که اکثر داراییاش گواهی سپرده بانکی و اوراق بهادار با درآمد ثابت است. بنابراین برای سرمایه گذاری شناخت روحیه و میزان توقعمان از بازار اهمیت زیادی دارد.
دومین نکته برای خرید صندوق، بررسی کارنامه فعالیت سالهای گذشته صندوق مورد نظر و میزان بازدهی دورهای آن است. چرا که با توجه به کارنامه کاری صندوق میتوانیم با مزایا و معایب آن آشنا شویم. بنابراین پیش از سرمایه گذاری در هر صندوقی لازم است با دقت درباره آن مطالعه کنیم و از تمام جزئیات و شرایطش آگاه شویم؛ بالاخص مدیریت صندوق که ارتباط مستقیم با میزان بازدهی آن دارد.
در واقع بعد از دقت به این نکات و دانستن انواع صندوق ها و کارنامه آنها است که میتوانیم به موضوع میزان سرمایه و این که با چقدر سرمایه میتوان صندوق سرمایه گذاری خرید ؟ پرداخت. بنابراین در ادامه به انواع صندوق و بررسی کارنامه آنها میپردازیم.
بیشتر بخوانید: بازدهی صندوق های سرمایه گذاری
انواع صندوق ها و بررسی کارنامه آنها
صندوق های سرمایه گذاری بر اساس ترکیب دارایی خود، به سه دسته صندوق در سهام، صندوق مختلط و صندوق با درآمد ثابت تقسیمبندی میشوند. همچنین بر اساس نحوه سرمایه گذاری نیز به دو گروه صندوق های ETF و صندوق های مبتنی بر صدور و ابطال دستهبندی میشوند. هر کدام از این انواع صندوق ها شرایط و بازدهی مختص خود را دارند که لازم است بر اساس نکات و فاکتورهایی که در بالا ذکر شد انتخاب شوند.
گفتیم که برای سرمایه گذاری در صندوق ها باید کارنامه صندوق ها را بررسی کرد تا از شرایط آنها آگاه شد. بنابراین در انتخاب صندوق ها باید به موارد زیر توجه کنیم:
- بازده صندوق های سرمایه گذاری
- سابقه صندوق های سرمایه گذاری
- امیدنامه و اساسنامه صندوق های سرمایه گذاری
- ترکیب دارایی صندوق های سرمایه گذاری
مهمترین و بهترین روش ارزیابی یک صندوق سرمایه گذاری این است که صندوق را در دوران فعالیتش بررسی کنید. بازده همان میزان پاداش یا سود سرمایهگذار در قبال مدت زمانی است که سرمایه گذاری کرده است. گفتنی است که بازده میتواند بازده حقیقی باشد، که صندوق به آن مقدار دست پیدا کرده است یا بازده مورد انتظار باشد، که مدیر صندوق برای سال آینده آن مقدار را پیشبینی کرده است.
حال سوالی که مطرح میشود این است که آیا سرمایه گذاری در صندوق همیشه سودآور است؟ اگر صندوق های سرمایه گذاری درآمد ثابت را که غالباْ سود ثابتی دارند، کنار بگذاریم، بازدهی سایر صندوق ها مانند صندوق سرمایه گذاری سهامی و مختلط، علاوه بر بازدهی بازار به دانش، تجربه و عملکرد مدیریت صندوق هم وابسته است. به عنوان مثال بازدهی صندوق مشترک آگاه در ۱۳ سال گذشته ۳۸۰۰۰ درصد بوده است که این نشان از یک تیم مدیریتی قوی و حرفهای دارد.
میزان ریسک صندوق های سرمایهگذاری و توجه به اساسنامه و امیدنامه آنها نیز برای شناسایی یک صندوق ایدهآل لازم است. در واقع اختیارات و شرایط فعالیت صندوق ها در اساسنامه و امیدنامه آنها تنظیم شده است تا مدیران سرمایه گذاری بر اساس آنها و با توجه به موارد تعیین شده، بتوانند مدیریت دارایی سرمایهگذاران را انجام دهند.
سرمایه مورد نیاز برای خرید صندوق های سرمایه گذاری
با مقدمهای که گفتیم و در آن انواع، ملاکها، شرایط و توجه به کارنامه صندوق ها را بررسی کردیم حال به این سوال میرسیم که با چقدر سرمایه میتوان صندوق سرمایه گذاری خرید ؟
سرمایه مورد نیاز برای صندوق های مبتنی بر صدور و ابطال
برای خرید صندوق های مبتنی بر صدور و ابطال، حداقل مبلغ سرمایه گذاری معمولا به اندازه خرید حداقل یک واحد از آنها است. واحد یا یونیت، کوچکترین جزء سرمایه گذاری در صندوق است که یک سرمایهگذار میتواند آن را خریداری کند. این واحدها در نقش همان سهام هستند که سرمایهگذار با توجه به میزان سرمایهای که دارد میتواند آن را خریداری کند. قیمت واحدهای سرمایه گذاری در صندوق های مختلف، متفاوت است. شما میتوانید با در نظر گرفتن نکات مهم در زمینه انتخاب صندوق و با توجه به میزان سرمایه خود، بهترین گزینه را انتخاب کنید.
بیشتر بخوانید: بهترین صندوق سهامی
سرمایه مورد نیاز برای صندوق های ETF
در صندوقهایETF یا صندوق قابل معامله در بورس، حداقل مبلغ سرمایه گذاری به اندازه حداقل ارزش سفارش خریدی است که میتوان ارسال کرد. واحدهای این نوع از صندوق ها در ساعات معامله بازار قابل خرید و فروش هستند. در حال حاضر این حداقل مبلغ در بازار سرمایه ایران برابر ۱۰۰ هزار تومان است. یعنی با ۱۰۰ هزار تومان میتوانید در یک صندوق قابل معامله سرمایه گذاری کنید.
حداقل و حداکثر میزان سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری
نکته دیگر که در پاسخ به سوال با چقدر سرمایه میتوان صندوق سرمایه گذاری خرید ؟ باید به آن توجه کرد این است: حداقل و حداکثر میزان سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری از مواردی است که در امیدنامه صندوق ذکر میشود و به طور معمول این نرخ را بین یک تا ده واحد برای حداقل و ۵% از کل داراییهای صندوق برای حداکثر تعداد واحدهای خرید، تعیین میکنند. یعنی در برخی از صندوق ها ممکن است حداقل مبلغ خرید یک واحد یا ده واحد باشد و این مقدار توسط مدیران صندوق مشخص میشود.
با این حساب شما میتوانید تنها با خرید یک واحد در اکثر صندوق ها، سرمایه گذاری کنید و حداکثر میزان سرمایهای هم که یک فرد حقیقی میتواند در صندوق ها سرمایه گذاری کند باید برابر با ۵% از کل داراییهای صندوق باشد. البته این اعداد مطلق نیستند و گفتیم که هر کدام از صندوق ها ممکن است میزان متفاوتی برای حداقل و حداکثر سرمایه خود در نظر بگیرند. برای دانستن دقیق این مبلغ، بهترین کار مراجعه به امیدنامه صندوق است.
به عنوان مثال و همانطور که در بالا گفتیم صندوق مشترک آگاه ۱۳ سال پیش و در سال ۱۳۸۷ تاسیس شد و قیمت هر واحدش در آن زمان ۱۰۰ هزار تومان بود. در حال حاضر (مهر ۱۴۰۰) قیمت هر واحد صندوق سرمایه گذاری مشترک آگاه به بیش از ۳۸ میلیون تومان رسیده است که این یعنی هر واحد صندوق و به تبع آن سرمایه هر فرد، تقریبا ۳۸۰ برابر شده است. به خاطر این میزان بازده است که صندوق مشترک آگاه گوی سبقت را از دیگر صندوق ها ربوده و به عنوان پربازدهترین صندوق در میان صندوق های سرمایه گذاری شناخته میشود.
جمع بندی
صندوق های سرمایه گذاری به عنوان یکی از ابزارهای نوین مالی توسط کشورهای توسعه یافته جهان بسیار مورد استقبال قرار میگیرند. در این کشورها اکثر افراد از صندوق های سرمایه گذاری برای حفظ سرمایه خود و به عنوان جانشین مناسب بانک استفاده میکنند اما متاسفانه در ایران شناخت کمتری نسبت به صندوق های سرمایه گذاری و چگونگی عملکرد آنها وجود دارد. این در حالی است که صندوق های سرمایه گذاری ابزار مناسبی برای سرمایه گذاری هدفمند، سودده و بیدغدغه هستند برای آشنایی بیشتر شما با صندوق های سرمایه گذاری در این مقاله به سوال با چقدر سرمایه میتوان صندوق سرمایه گذاری خرید ؟ پاسخ دادهایم.
نظری ثبت نشده است