نقد شوندگی چیست و کدام بازارها نقد شوندگی بیشتری دارند؟

مدت زمان مطالعه این مطلب: 5 دقیقه

به اشتراک‌گذاری پست

نقد شوندگی دارایی یکی از اصلی‌ترین عواملی است که صاحبان سرمایه باید به آن توجه کنند. سرمایه‌داران معمولا از این شاخص برای بررسی و مقایسه دو سهم استفاده می‌کنند. اما سوال اصلی اینجاست که نقد شوندگی چیست و چگونه روی انتخاب دارایی و سهام تاثیر می‌گذارد؟

در این مقاله تصمیم داریم تا به موضوع نقد شوندگی بپردازیم. در صورت تمایل برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.


ویدئو معرفی نقد‌شوندگی و بازار آن 


نقد شوندگی چیست؟

نقد شوندگی (Liquidity) دارایی به این معنا است که دارایی مورد نظر با چه سرعتی به وجه نقد تبدیل می‌شود. نقدشوندگی یک دارایی نشان‌دهنده سرعت معامله آن در بازار است. به عنوان مثال اگر یک سهم در بازار بورس کشور، نقد شوندگی بالایی داشته باشد، یعنی سرعت معامله آن در بازار بالا بوده و در کمترین زمان ممکن به وجه نقد تبدیل می‌شود.
به عبارت ساده‌تر، نقدشوندگی یک دارایی به معنای توانایی تبدیل شدن آن به پول نقد است.

چه بازارهایی قدرت نقد شوندگی بالایی دارند؟

سرعت و حجم معاملات در هر بازار، تعیین کننده قدرت نقد شوندگی دارایی در آن بازار خواهد بود. به همین علت، قدرت نقد شوندگی در هر بازار، متفاوت است. در این بخش، میزان نقد شوندگی هر بازار را به صورت جداگانه برای شما توضیح خواهیم داد.

  • بازار طلا و سکه: این بازار، قدرت نقدشوندگی بالایی دارد؛ چراکه طلا و سکه در کشور ما به سرعت به پول نقد تبدیل می‌شوند. علت این اتفاق هم، وجود تعداد زیاد خریداران و فروشندگان در این بازار است.
  • بازار مسکن: برخلاف تصور عموم مردم، بازار مسکن نقد شوندگی پایینی دارد. نرخ بالای مسکن باعث شده تا افراد کمی قدرت خرید مسکن را داشته باشند. همان طور که می‌دانید، کمبود خریدار به معنای کاهش سرعت معاملات و کاهش نقدشوندگی است.
  • بازار ارزهای دیجیتال: یکی از دلایل رونق گرفتن بازار رمز ارزها، قدرت نقد شوندگی بالای دارایی در این بازار است. سرعت و حجم معاملات در بازار ارز دیجیتال به شدت بالا است و به همین دارایی افراد به سرعت به وجه نقد تبدیل می‌شود.
  • بازار خودرو: بازار خودرو در این مورد با بازار مسکن تشابه دارد. قیمت بالای خودرو، باعث کاهش تعداد خریداران و در نتیجه کاهش نقد شوندگی بازار خودرو شده است.
  • بازار بورس: بازار بورس یکی از بازارهایی است که بالاترین قدرت نقد شوندگی را دارد. به همین علت به راحتی می‌توان در هر زمانی، هر سهمی را به وجه نقد تبدیل کرد. لازم به ذکر است که نقد شوندگی بالای بازار بورس باعث شده تا شمار زیادی از مردم به سرمایه گذاری در بورس تمایل پیدا کنند.

نقدشوندگی دارایی برای چه افرادی حائز اهمیت است؟

افراد زیادی در بازار سرمایه فعالیت دارند. برخی از این افراد دارای اهداف بلند مدت و برخی نیز دارای اهداف کوتاه مدت هستند. اما سوال اینجاست که نقدشوندگی دارایی برای کدام دسته از سرمایه‌داران اهمیت بیشتری دارد؟
برای پاسخ به این سوال باید اعلام کنیم، سهام‌دارانی که اهداف کوتاه مدت دارند به نقد شوندگی دارایی توجه خاصی نشان می‌دهند. این دسته از افراد تمایلی به حفظ دارایی برای مدت زمان طولانی ندارند. به همین علت هم هنگام خرید دارایی، روی نقد شوندگی آن تمرکز می‌کنند.
لازم به ذکر است که قدرت نقد شوندگی سهام در بازارهای ریزشی برای تمام سهام‌داران اهمیت دارد. به عبارت بهتر، زمانی که بازار در شرایط بدی قرار دارد، سهمی که قدرت نقدشوندگی بالایی دارد به سرعت فروش می‌رود و باعث کاهش ضرر و زیان سرمایه‌گذار می‌شود. به همین علت، نقد شوندگی سهام اهمیت زیادی دارد.
ممکن است، برخی از سرمایه‌گذاران به واسطه شرایط شغلی خود به سرعت به پول نقد نیاز پیدا کنند. این افراد باید هنگام خرید هر سهم به میزان نقد شوندگی آن دقت کنند. سهم‌هایی که نقد شوندگی بالایی دارند به سرعت به پول نقد تبدیل شده و نیاز مالی صاحبین سرمایه را رفع می‌کنند.

ویژگی‌های یک سهم با قدرت نقد شوندگی بالا چیست؟

راه‌های متعددی برای سنجش قدرت نقد شوندگی هر سهم وجود دارد. به طور کلی، سهمی که ویژگی‌های زیر را داشته باشد، از قدرت نقد شوندگی بالایی برخوردار است.

  • حجم معاملات بالا: یکی از ویژگی‌های سهم‌هایی که قدرت نقد شوندگی بالایی دارند، حجم معاملاتی زیاد در هر روز است. به زبان ساده‌تر، هرچه حجم معاملات روزانه سهم بیشتر باشد، نقد شوندگی آن نیز بیشتر است.
  • ارزش معاملاتی سهم: هرچه ارزش معاملاتی سهام بالاتر باشد، نقد شوندگی سهم بیشتر است.
  • تعداد معامله‌گران: تعداد بالای خریداران و فروشندگان یک سهم به معنای افزایش حجم و سرعت معاملات و در نتیجه افزایش قدرت نقد شوندگی است.
  • درصد شناوری سهم: هر چه درصد شناوری سهم بیشتر باشد، صف خرید و فروش آن کوتاه‌تر خواهد بود. همانطور که می‌دانید، صف کوتاه‌تر به معنای سرعت معامله بیشتر و در نتیجه نقد شوندگی بالاتر است.
  • کیفیت اطلاعات مالی شرکت‌ها: همه ساله گزارش‌های متعددی در خصوص شرایط مالی شرکت‌هایی که سهام آن‌ها در بورس قابل معامله است، منتشر می‌شود. هرچه کیفیت اطلاعات مالی منتشر شده بیشتر و بهتر باشد، نقد شوندگی سهام شرکت نیز افزایش خواهد یافت.

موارد ذکر شده از جمله مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در تشخیص نقد شوندگی یک دارایی هستند.

انواع نقد شوندگی

به طور کلی در بازارهای مالی دو نوع نقد شوندگی وجود دارد که به نام‌های نقد شوندگی بازار و نقد شوندگی حسابداری شناخته شده‌اند.

۱/ نقدشوندگی بازار

سهمی که به راحتی و به سرعت به سهمی دیگر تبدیل شود، نقد شوندگی بازار بالایی دارد. به عبارت بهتر، یک دارایی زمانی نقد شوندگی بازار بالایی دارد که امکان تبدیل شدن آن به سهم‌های دیگر، به سادگی وجود داشته باشد.
هرچه صف خرید و فروش سهم کوتاه‌تر و حجم معاملات آن بیشتر باشد، نقد شوندگی بازار دارایی بالاتر خواهد بود.
نقد شوندگی بازار در بورس بسیار بیشتر از سایر بازارها مانند بازار مسکن است؛ چراکه مدت زمان انتظار برای خرید و فروش املاک در حال حاضر بین یک تا دو ماه است. در حالی که این مدت برای خرید و فروش سهام معمولا به چند ساعت محدود می‌شود.

۲/ نقد شوندگی حسابداری

به قدرت مالی یک شرکت برای پرداخت بدهی‌های جاری با استفاده از دارایی یک سال جاری شرکت، نقد شوندگی حسابداری گفته می‌شود. به عبارت بهتر، نقد شوندگی حسابداری به معنای قدرت پرداخت بدهی در زمان سررسید آن توسط شرکت است.
به راحتی می‌توان حدس زد که هرچه نقد شوندگی حسابداری یک شرکت بالاتر باشد، تمایل صاحبین سرمایه برای خرید سهام آن شرکت نیز بیشتر خواهد بود.

ریسک نقد شوندگی یک سهم به چه معنا است؟

ریسک نقدشوندگی زمانی ایجاد می‌شود که بین قیمت پیشنهادی خریدار و فروشنده و ارزش واقعی سهم شکاف قیمتی ایجاد شود. در این شرایط، سهام‌دار قادر به فروش سهم مورد نظر با قیمت حقیقی آن نخواهد بود.
ریسک نقد شوندگی رابطه‌ای معکوس با قدرت نقد شوندگی دارد. به عبارت ساده‌تر، هرچه قدرت نقد شوندگی دارایی بیشتر باشد، ریسک نقد شوندگی آن کمتر خواهد بود. برای درک بهتر این موضوع می‌توانید به مثال زیر مراجعه کنید.
تصور کنید که بازار در شرایط ریزشی قرار دارد. در این حالت، بهترین کار فروش سریع سهم و خارج کردن سرمایه از بازار است. در این شرایط، سهمی که نقد شوندگی بالایی دارد به سرعت به پول نقد تبدیل می‌شود و از بیشتر شدن ضرر صاحب سرمایه جلوگیری می‌کند. این در حالی است که در شرایط مشابه، صاحب سهام برای فروش سهمی که ریسک نقد شوندگی بالایی دارد، باید در صف فروش منتظر بماند.
همانطور که می‌دانید، منتظر ماندن در صف فروش به معنای تغییر قیمت فروش و در نتیجه افزایش احتمال بیشتر شدن ضرر و زیان مالی صاحب سرمایه است. به همین علت است که کارشناسان بازارهای مالی همواره توصیه می‌کنند که صاحبین سرمایه، پیش از خرید هر سهم، به میزان نقد شوندگی آن توجه کنند.

جمع بندی

در این مطلب تلاش کردیم تا به سوال نقد شوندگی چیست، پاسخ دهیم. در همین راستا به موضوعاتی مانند انواع نقد شوندگی و روش‌های تشخیص سهم‌های با نقد شوندگی بالا پرداختیم.
نقدشوندگی دارایی به معنای توانایی تبدیل دارایی به پول نقد است. هرچه نقد شوندگی یک سهم یا دارایی بیشتر باشد، ارزش آن بیشتر بوده و با سرعت بیشتری به وجه نقد تبدیل می‌شود. در بازارهای مالی مانند بازار بورس، نقدشوندگی سهم یکی از عوامل تاثیرگذار برای خرید آن توسط صاحبین سرمایه است. لازم به یادآوری است که هرچه نقدشوندگی سهام بیشتر باشد، صف خرید و فروش آن کوتاه‌تر و ریسک زیان دیدن صاحب سرمایه کمتر می‌شود.

مقالات مرتبط

0 Comment

نظری ثبت نشده است