محاسبه بازده صندوق سرمایه‌گذاری

مدت زمان مطالعه این مطلب: 5 دقیقه

به اشتراک‌گذاری پست

روش‌های مختلفی برای سرمایه‌گذاری وجود دارد که از محبوب‌ترین آن‌ها سرمایه گذاری در بورس و بازار سرمایه است. یکی از روش‌های سرمایه‌گذاری در بورس نیز صندوق های سرمایه گذاری نام دارند که توسط یک کادر متخصص تاسیس و اداره می شوند. در این مقاله قصد داریم به موضوع محاسبه بازده صندوق سرمایه‌گذاری اشاره کنیم تا برای انتخاب صندوق مورد نظر خود این ملاک مهم را در نظر داشته باشید.


این ویدئو را حتما ببینید!


صندوق ‌سرمایه‌گذاری چیست؟

فعالیت در حوزه بورس و بازار سرمایه نیاز به دانش و تخصص کافی دارد. افرادی که می‌خواهند مدیریت دارایی خود را به دست متخصصین بسپارند، می‌توانند صندوق های سرمایه گذاری را انتخاب کنند. صندوق سرمایه‌گذاری عالی‌ترین گزینه برای سرمایه‌گذاری به حساب می‌آید.
در واقع صندوق یک شرکت است که سرمایه مردم را جمع‌آوری می‌کند و با روش‌های مختلف سرمایه‌گذاری به آن‌ها سود می‌دهد. از طرفی صندوق‌های سرمایه‌گذاری انواع مختلفی دارند که سود و ریسک صندوق های سرمایه گذاری مختلف با یکدیگر متفاوت است و ریسک و سود مختلفی دارند. برای انتخاب یک صندوق خوب و مناسب باید به معیارهایی چون میزان بازده آن توجه کنیم.

بازده به چه معناست؟

در واقع بازده همان نرخ بازده است که به صورت درصدی بیان می‌شود. اگر میزان سود سرمایه‌گذاری را به سرمایه اولیه تقسیم کنیم و در نهایت آن را در ۱۰۰ ضرب کنیم نرخ بازده به دست می‌آید. برای مثال اگر فردی یک میلیون تومان سرمایه‌گذاری کند و سپس سرمایه آن به یک میلیون و صد و پنجاه تومان برسد می‌توان نرخ بازده صندوق سرمایه‌گذاری را ۱۵ درصد اعلام کرد.
نرخ بازده شامل دو جزء است. جزء اول همان وجه نقد دریافتی از سرمایه‌گذاری است. اما جزء دوم منفعت یا زیان حاصل از تغییر قیمت دارایی است. با ذکر مثال این موضوع را واضح‌تر بیان می‌کنیم. برای مثال فردی ۱۰۰۰ واحد از صندوقی را با درآمد ثابت خریداری کرده است. پس از یک دوره به هر واحد از این صندوق ۲۰ هزار تومان سود نقدی تعلق می‌گیرد. این فرد واحد را با خالص ارزش ۱۰ هزار تومان خریداری کرده است در حالی که فروش خالص هر واحد، ۱۲۵ هزار تومان است. بازده نقدی صندوق سرمایه‌گذاری این فرد به صورت زیر است:

۱۰۰۰×((۱۲۵۰۰۰-۱۱۰۰۰۰)+۲۰۰۰۰)=۳۵۰۰۰۰۰۰

چگونگی محاسبه بازده صندوق سرمایه‌گذاری

منظور از بازده همان سودی است که از سرمایه‌گذاری نصیب سرمایه‌گذاران می‌شود. افراد برای سنجش عملکرد سرمایه‌گذاری از نرخ بازده استفاده می‌کنند. نرخ بازده به صورت درصدی اعلام می‌شود.
اگر سود سرمایه‌گذاری را بر سرمایه اولیه تقسیم و آن را در ۱۰۰ ضرب کنیم نرخ بازده به دست می‌آید. بنابراین برای محاسبه بازده یا سود صندوق‌های سرمایه‌گذاری نیز از این فرمول استفاده می‌شود. بهتر است بدانید که بازده صندوق سرمایه‌گذاری به صورت دوره‌ای انجام می‌شود. البته قیمت ابطال یا فروش واحدها را در فرمول محاسبه بازده صندوق‌های سرمایه‌گذاری اعمال می‌کنند. برای مثال اگر فردی دو میلیون تومان سرمایه‌گذاری کند و سود سرمایه‌گذاری آن دویست هزار تومان باشد بازده صندوق ده درصد خواهد بود.
اگر فردی تعدادی واحد صندوق را با قیمت ابطال دویست هزار تومان خریداری کند و پس از یک ماه قیمت ابطال به دویست و بیست هزار تومان برسد. طبق فرمولی که گفتیم، بیست هزار تومان افزایش قیمت داشته است و بازدهی یک ماهه صندوق ده درصد بوده است.
البته در رابطه با صندوق‌های با پرداخت سود نقدی یا دوره‌ای، باید رقم سود نقدی را در فرمول به کار برد. برای مثال اگر فردی دویست واحد از صندوقی را خریداری کند و ماهانه بیست هزار تومان سود نقدی به صندوق آن تعلق گیرد. در حالی که قیمت ابطال صد هزار تومان باشد و پس از گذشت یک ماه به صد و ده هزار تومان برسد؛ در این صورت فرد در اثر افزایش قیمت واحد می‌تواند سود مرکب یا سود نقدی دریافت کند. در این صورت بازدهی صندوق سرمایه‌گذاری به شکل زیر محاسبه می‌شود:

۲۰۰×((۱۱۰۰۰۰-۱۰۰۰۰۰)+۲۰۰۰۰)=۶۰۰۰۰۰

می‌توان از نتیجه محاسبه این را دریافت کرد که در طول یک ماه، بازده صندوق سرمایه‌گذاری ۶۰۰ هزار تومان بوده است.

بیشتر بخوانید: پربازده ترین سبدگردان

نحوه محاسبه سود صندوق‌های سرمایه‌گذاری

صندوق‌های سرمایه‌گذاری در ترکیبی از دارایی‌های مختلف از قبیل سهام، سپرده بانکی و اوراق بهادار سرمایه‌گذاری می‌کنند. هر نوع صندوق با توجه به دارایی که دارد سود به سرمایه‌گذار می‌دهد. البته ریسک صندوق‌های مختلف با یکدیگر تفاوت دارند. برای مثال صندوق‌های سرمایه‌گذاری سهام بیشترین سود را دارند. اما ریسک سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها بیشتر است.

منظور از بازده روزانه سالانه شده چیست؟

در صندوق‌های سرمایه‌گذاری بازده به صورت دوره‌ای اعلام می‌شود. یک نوع بازده دیگر در صندوق‌ها شامل بازده روزانه سالانه است. به این صورت است که یک روز خاص را در نظر می‌گیرند. سپس با توجه به آن روز خاص اگر صندوق در سال به اندازه روز مورد نظر بازدهی داشته باشد بازده سالانه بر اساس آن محاسبه می‌شود.
بهتر است بدانید که بازدهی و سود از فاکتورهای مهم فعالیت اقتصادی به حساب می‌آیند. شما باید با توجه به عملکرد و بازدهی، نوع صندوق سرمایه‌گذاری خود را انتخاب کنید. توصیه می‌کنیم از نحوه محاسبه سود صندوق‌های سرمایه‌گذاری اطلاعات کافی به دست آورید. سپس با توجه به روحیه ریسک پذیر بودن یا نبودن خود نوع صندوق را انتخاب کنید.

سود حاصل از افزایش قیمت واحدهای صندوق

صندوق‌های سرمایه‌گذاری بر اساس روش‌های مختلفی به سرمایه‌گذاران سود می‌دهند. ممکن است صندوق سرمایه‌گذاری سود دوره‌ای از قبیل یک ماهه، سه ماهه یا شش ماهه به سرمایه‌گذاران خود بدهد. اگر قرار بر این باشد که صندوق‌ها به صورت دوره‌ای به سرمایه‌گذار سود بدهند مدیر وظیفه دارد پس از پایان هر دوره سود را به سرمایه‌گذار انتقال دهد.
بهتر است بدانید که صندوق‌های با درآمد ثابت سود حاصله را به صورت نقدی به سرمایه‌گذار پرداخت می‎کنند. افرادی که ریسک‌پذیر نیستند می‌توانند این نوع صندوق‌ها را انتخاب کنند. می‌توان گفت شباهت صندوق‌های با درآمد ثابت به سپرده‌های بانکی بسیار زیاد است. زمانی که صندوق سود نقدی را به سرمایه‌گذار پرداخت کند ارزش واحدهای صندوق با قیمت مبنا محاسبه خواهد شد. صندوق همای آگاه از صندوق‌‌های درآمد ثابت است که سود ماهانه پرداخت می‌کند. این صندوق‌ با توجه به تجربه، تخصص و اعتبار برند آگاه توانسته در رتبه اول بازدهی در میان تمامی صندوق‌های درآمد ثابت قرار بگیرد.
جالب است بدانید که سود صندوق‌های سرمایه‌گذاری در سهام از طریق افزایش قیمت واحدها صورت می‌گیرد. زیرا این نوع صندوق سرمایه گذاری دارای نوسان قیمت سهام است. بنابراین نمی‌توان برای این نوع صندوق‌های سرمایه‌گذاری رقم سود خاصی را تعیین کرد.
صندوق‌های سرمایه‌گذاری سهام در بازار فعال هستند اما ریسک آن‌ها بسیار زیاد است. سرمایه‌گذار پس از پایان هر دوره می‌تواند واحدها را بفروشد و به صورت نقدی سود خود را دریافت کند. در حالی که اگر واحد خود را نفروشد ممکن است به سود قابل توجهی دست پیدا کند. یکی از پربازده‌ترین صندوق‌های سرمایه‌گذاری موجود در بازار، صندوق مشترک آگاه است. این صندوق سرمایه‌گذاری از زمان تاسیس تا کنون توانسته است بیش از ۳۶۰۰۰ هزار درصد بازدهی داشته باشد.
یکی دیگر از صندوق‌های سرمایه‌گذاری پربازده، صندوق هستی بخش آگاه با نماد «آگاس» است. این نوع صندوق سرمایه‌گذاری، سود نقدی به سرمایه‌گذار پرداخت نمی‌کند اما از زمان تاسیس تا کنون بیش از ۳۰۰۰ درصد بازدهی داشته است.
از دیگر صندوق‌های سرمایه‌گذاری می‌توان به نوع مختلط اشاره کرد. این نوع صندوق‌ها مشابه صندوق های سهامی هستند. سود صندوق‌های سرمایه‌گذاری مختلط از طریق افزایش بهای واحدها تعیین می‌شود. یک نوع از صندوق‌های سرمایه‌گذاری مختلط با نام صندوق نیکوکاری یکم وجود دارد که در دوره‌های سه ماهه به سرمایه‌گذار سود نقدی پرداخت می‌کند. این نوع صندوق سرمایه‌گذاری از زمان تاسیس تاکنون ۱۹۴۲% برای سرمایه‌گذاران بازدهی داشته است.

جمع بندی

در این مقاله نحوه محاسبه بازده صندوق سرمایه‌گذاری را شرح دادیم و گفتیم که صندوق‌ها انواع مختلف دارند و نوعی از آن‌ها سود دوره‌ای از قبیل یک ماهه، سه ماهه یا شش ماهه به سرمایه‌گذاران خود می‌دهند. 

مقالات مرتبط

0 Comment

نظری ثبت نشده است