ارتباط بازارهای مالی و تاثیری که هنگام افت و خیر بر یکدیگر میگذارند بر کسی پوشیده نیست اما شرایطی که رشد یا افت بازاری مانند بازار ارز بر دیگر بازارها مانند بورس میگذارد، موضوعی است که نیاز به تحلیل دارد و لازم است از جوانب مختلفی به آن نگاه کرد. از این رو در این مقاله با بررسی تاثیر نرخ ارز بر بازار بورس اطلاعاتی در رابطه با تاثیر این دو بازار بر یکدیگر جمع آوردهایم و شما را به خواندن آن دعوت میکنیم. با ما همراه باشید.
بازار ارز چیست؟
ارز به پول رسمی دیگر کشورها گفته میشود که بنا به دلایلی چون صادرات و واردات، مسافرت، تحصیل و… به کشور دیگری وارد شده و جهت مبادلات در خارج از آن کشور مورد استفاده قرار میگیرد. ارزها میتوانند در قالب حواله و چک ارائه شوند یا مستقیماً به صورت اسکناس مورد استفاده قرار بگیرند.
نرخی که لازم است با واحد پول داخلی بابت خرید یک واحد ارز پرداخت شود را نرخ ارز میگویند. برای مثال پرداخت ۴۵۰۰ واحد پول (تومان) بابت خرید یک واحد ارز (دلار). حال اجازه دهید به طور مختصر ارز را بررسی و مقدمهای برای تغییرات قیمتی آن بر بازار بورس ارائه دهیم.
انواع ارز کدام است؟
همانطور که اشاره کردیم ارزها خارج از کشور مالک به روشهای مختلفی مورد معامله قرار میگیرند و قالبهای متنوعی دارند که در زیر آنها را توضیح خواهیم داد.
۱٫ حواله
حواله به معنای یک اعتبار با ارزش است که به یک نوع دارایی مانند پول، ارز، طلا و… اشاره میکند. اگر به قرون گذشته نگاهی بیاندازیم مشاهده میکنیم تاجران در ایام قدیم، هنگام صادرات یا واردات کالا به صورت (درون مرزی) و (برون مرزی) با مشکلاتی چون سرقت، از دست دادن، گم شدن اسکناسها و مسکوکات خود رو به رو بودند. آنها برای رفع این مشکلات به ایجاد اعتباری به عنوان حواله روی آوردند.
حواله اعتباری بود که نام شخص، نوع دارایی و اطلاعاتی از او در آن درج میشد تا شخص بدون نیاز به انتقال دارایی خود بتواند با امنیت خاطر بیشتری تجارت کند. آنها پس از رسیدن به مقصد خود، حواله را تسلیم بانک میکردند و به اندازه اعتبار حوالهشان دارایی به دست میآوردند.
حوالههای ارزی نیز از دیدگاه کارآیی به همین منوال مورد استفاده قرار میگیرند. حوالههای ارزی میتوانند تحت مالکیت اشخاص و بنگاههای مختلفی باشند و با ارائه وکالت توسط اشخاص دیگری نیز معامله شوند. مانند ارز نیمایی دولتی که جهت تجارت به اشخاص داده میشود.
۲٫ اسکناس و چک
چکهای ارزی عموما استفاده بسیار پایینی دارند و معمولا کاربرد قابل توجهی در ایران یا کشورهای دیگر ندارند زیرا توسط اشخاص حقیقی نوشته میشوند و لازم است شخصی که چک به نام او نوشته شده است در کشور مبدا یا کشوری که از خدمات بانکی مشترک پشتیبانی میکند حضور داشته باشد تا بتواند چک خود را نقد کند.
در رابطه با اسکناس نیز میتوان گفت رایجترین نوع ارز در دست عموم و بانکها، ارز اسکناس است. اسکناسها همانند پول ملی کشور، ارزهای چاپ شدهای هستند که میتوانیم آنها را از صرافیها یا سامانههایی که به این منظور طراحی شدهاند خریداری کنیم.
موارد استفاده از ارز کدام است؟
در ادامه بررسی تاثیر نرخ ارز بر بازار بورس به این سوال میرسیم که موارد استفاده از ارز کدام است؟ در حقیقت مهمترین دلایلی که باعث نیاز کشورها به ارز میشود، صادرات و واردات هستند. در واردات، کشورهای وارد کننده باید دارایی خود را به یک ارز بینالمللی مثل دلار یا یورو تبدیل کنند و سپس معاملات خود را انجام دهند.
در صادرات نیز به دلیل نیاز به واردات، کشورها تمامی مبادلات خود را بر پایه ارز انجام میدهند تا پس از ارزآوری نیازی به تبدیل داراییهای دیگرشان به ارز نباشد. در نتیجه روند تبدیل پول داخلی به یک ارز، عرضه آن بیشتر و ارزش آن کاهش مییابد.
دلیل دیگری که موجب استفاده بیشتری از ارز میشود، امور خدماتی مثل تحصیل، مسافرت و… است. افراد با مراجعه به صرافیها، پول ملی خود را به ارز دیگر کشورها تبدیل میکنند تا بتوانند در کشور مقصد خریدهای خود را به راحتی انجام دهند.
گفتنی است که پر استفادهترین نوع ارز، دلار و پس از آن یورو است که در تمامی کشورها پشتیبانی بالایی دارند. به همین سبب اشخاص در صورت مهاجرت به کشورهایی که دلار پول رایجشان نیست، ابتدا پول خود را به دلار و در صورت نیاز بخشی از دلار خود را به پول رایج آن کشور تبدیل میکنند تا ارزش داراییشان همواره حفظ شود.
دلایل تغییر نرخ ارز
در بررسی تاثیر نرخ ارز بر بازار بورس، عوامل بیشماری را میتوان یافت که بر تعیین و تغییر نرخ ارز موثرند. در زیر این دلایل را بررسی خواهیم کرد:
-
معاملات و تسویه حسابهای بینالمللی
معمولا قیمت ارز نباید تفاوت زیادی با ارز دیگر کشورها داشته باشد اما عرضه و تقاضای دیگر کشورها بابت تامین ذخایر ارزیشان، موجب افزایش ارزش آن از سوی کشور مبدا میشود. برای مثال در صورتی که کشور آلمان دارنده کالاهای منحصر به فردی باشد که اغلب کشورها به آن نیاز دارند، تلاش کشورهای دیگر جهت تامین یورو و سپس خرید آن کالا زیاد میشود و در نتیجه قیمت آن ارز افزایش خواهد یافت. از طرفی در صورت کاهش وابستگی کشورها به یک کالای خاص، دیگر نیازی به ارز کشور صاحب کالا نیست و این موضوع باعث کاهش ارزش ارز آن خواهد شد.
-
بدهی
کشورهایی که بدهی بالایی بابت واردات کالا داشته باشند به ارز کشور بستانکار نیاز مبرمی دارند تا بتوانند بدهی خود را جبران کنند و توانایی واردات دوباره کالا را به دست آورند. برای مثال در صورت نیاز کشور عراق به دلار جهت تسویه حساب بدهیهایش با ایران، عرضه پول خود را افزایش خواهد داد تا بتواند دلار تهیه کند که این موضوع قیمت دلار را افزایش و ارزش ارز داخلی را کاهش خواهد داد.
با این حال هر نوع بدهی، بستگی زیادی به نوع درخواست کشورهای بستانکار دارد که چه نوع ارزی را بابت تامین، درخواست میکنند. در صورتی که هدف یک کشور ریال باشد، موجب افزایش ارزش ریال در تجارت بینالمللی خواهد شد.
-
دیگر عوامل
عوامل دیگری چون بازار انحصاری یک کالا، تورم، قدرت نظامی و… میتوانند تاثیر قابل توجهی را در بلندمدت بر قیمت یک ارز بگذارند. برای مثال کشور آمریکا طی دهههای پیشین با توجه به انحصار کالایی و قدرت نظامی خود، توانست ارزش دلار را به مراتب افزایش دهد و با تبدیل آن به ذخایر اصلی بانک مرکزی کشورها، قیمت دلار را تقریبا ثابت نگه دارد.
تاثیر نرخ ارز بر بازار بورس
حال با توجه به مواردی که تا این بخش از مقاله مرور کردیم میتوانیم با احتمالات نزدیک به واقعیت به بررسی تاثیر نرخ ارز بر بازار بورس بپردازیم. در ادامه قصد داریم تاثیر نرخ ارز را در دو حالت فوق بررسی کنیم.
تاثر افزایش نرخ ارز بر بازار بورس
در سالهای پیشین شاهد افت و خیزهای زیادی در بازار ارز بودیم. اگر نگاهی بر نمودار چند ساله ارز داشته باشیم، متوجه حرکت افزایشی آن با سرعت بسیار پایینی خواهیم بود. رویدادهای بیشماری که مهمترینشان برجام است قدرت نفوذ بسیار بالایی بر قیمت ارز داشتند و جزو محرکهای اصلی آن به شمار میروند. با این حال در صورتی که قیمت ارز افزایش یابد، تاثیری که بر بورس میگذارد به شرح زیر است:
- کاهش با اخبار مثبت برجام
- کاهش به دلیل قطعیت برجام
- کاهش به دلیل کاهش تقاضای داخلی
اخبار برجام عموما با تحریمهای ظالمانه اعمال شده بر ایران ارتباط مستقیم دارد و هرگونه اخبار مثبت در این رابطه، تاثیر قابل توجهی بر قیمت ارز خواهد گذاشت.
پس از سرگیری برجام در اردیبهشت ۱۴۰۰ شاهد افت ارز از ۲۷ هزار تومان به ۲۲ هزار تومان بودیم. از جمله دلایل آن میتوان به کاهش تقاضای داخلی نسبت به ارز و افزایش تقاضای خارجی نسبت به ارزهای دیگر اشاره کرد.
تاثیر کاهش نرخ ارز بر بازار بورس
کاهش نرخ ارز میتواند واردات مواد اولیه را افزایش دهد و بر قیمت کالاهای خارجی تاثیر قابل توجهی بگذارد که موجب رشد شاخص بورس خواهد شد. اما از طرفی سهام ارزی شرکتهای بورسی این امکان را دارند که در این افت سهیم و باعث کاهش سرعت در رشد بازار بورس شوند. این موضوع به طور کلی به رفتار مصرفکننده بستگی دارد.
گفتنی است در صورت کاهش ارزش ارز این امکان وجود دارد که اغلب سرمایهگذاران، از بورس استقبال کنند و با استفاده از شیوههای متنوعی از جمله صندوقهای سهامی یا سبدگردانی، فعالیت خود را در بورس افزایش دهند. در هر صورت میتوان کاهش ارزش ارز را اتفاق مثبتی در بورس دانست.
از طرفی قطعیت برجام اتفاق بسیار موثری خواهد بود که خارج از هرگونه بحثی نرخ ارز را به مراتب کاهش خواهد داد. این اتفاق خارج از انتظار نیست و به دلیل رفع تحریمها میتوان در این شرایط، توقع رشد قابل توجهی از بازار بورس را داشت.
سهام ارزی و غیر ارزی
با توجه به دلایلی که در اواسط مقاله بررسی شد در صورت عدم قطعیت برجام و هرگونه دلایل دیگری این امکان وجود دارد که نرخ ارز با افزایش ارزش خود از دو جنبه بر بورس اثر بگذارد.
با توجه به این موضوع در ابتدا مقدمهای بر سهام ارزی خواهیم داشت و بر این اساس تاثیر نرخ ارز بر بازار بورس و سهام را بررسی میکنیم.
تصور کنید سهام شرکتی با فعالیت در حوزه فولاد در بورس مورد معامله قرار میگیرد. حال پس از مدتی مدیران شرکت تصمیم میگیرند محصولات خود را به کشورهای همسایه صادر و در قبال صادرات خود دلار دریافت کنند. پس از این تصمیم سهام شرکت مذکور «سهام ارزی» خوانده میشود. چرا که در صورت رشد قیمت دلار، سرمایه شرکت در ایران افزایش خواهد یافت و در صورت افت قیمت دلار درآمد آن نیز کاهش مییابد.
مواردی هستند که به تفاوت نوع ارز مورد مبادله (یورو یا دلار) توسط شرکت ارتباطی ندارند و در صورت افت قیمت نوعی از ارز، میتوان انتظار افت دیگر ارزها را نیز داشت که به تسویه حسابهای بینالمللی ایران با دیگر کشورها مرتبط است. چنین موضوعی به ما میگوید هرگونه سهام ارزی در صورت افت قیمت دلار، احتمال کاهش قیمتی خواهد داشت.
از طرفی افزایش نرخ ارز، هزینه تامین مواد اولیه را نیز افزایش خواهد داد و این اتفاق موجب افزایش قیمت محصولات شرکت و قیمت کالاهای مشابه رقیب خواهد شد که از دیدگاه کل اتفاق مثبتی نخواهد بود.
در صورت افزایش قیمت محصولات داخلی، امکان سوییچ تقاضای مصرفکننده بر کالاهای صادراتی (هر چند گرانتر) وجود دارد و چنین موضوعی باعث کاهش درآمد شرکتهای فعال در حوزه تولید خواهد شد که تاثیر آن بر سهامشان پوشیده نیست. گفتنی است که دولت سیزدهم با تمهیدات متنوعی در خصوص تجارت، فعالیت خود را آغاز کرده است و در دستور کار قرار گرفتن برنامههای رئیس جمهوری جدید، امکان کاهش محصولات خارجی یا صادراتی را در بازار افزایش خواهد داد. چنین موضوعی فرصت ایجاد بازارهای انحصاری برای کالاهای داخلی را فراهم میکند و موجب رشد ارزش سهام شرکتها خواهد شد.
جمع بندی
در این مقاله با تاثیر افزایش یا کاهش قیمت ارز بر بازار بورس آشنا شدیم. در صورتی که قصد سرمایهگذاری در بورس سهام را دارید و موضوعاتی چون تاثیر نرخ ارز بر بازار بورس را مدنظر خود قرار دادهاید، میتوانید با استفاده از شیوههای کمریسکی چون سبدگردانی اختصاصی و صندوق های سرمایه گذاری فعالیت خود را آغاز و افزایش سرمایه خود را به روش صحیحتری آغاز کنید.
ارتباط بازارهای مالی و تاثیری که هنگام افت و خیر بر یکدیگر میگذارند بر کسی پوشیده نیست اما شرایطی که رشد یا افت بازاری مانند بازار ارز بر دیگر بازارها مانند بورس میگذارد، موضوعی است که نیاز به تحلیل دارد و لازم است از جوانب مختلفی به آن نگاه کرد. از این رو در این مقاله با بررسی تاثیر نرخ ارز بر بازار بورس اطلاعاتی در رابطه با تاثیر این دو بازار بر یکدیگر جمع آوردهایم و شما را به خواندن آن دعوت میکنیم. با ما همراه باشید.
بازار ارز چیست؟
ارز به پول رسمی دیگر کشورها گفته میشود که بنا به دلایلی چون صادرات و واردات، مسافرت، تحصیل و… به کشور دیگری وارد شده و جهت مبادلات در خارج از آن کشور مورد استفاده قرار میگیرد. ارزها میتوانند در قالب حواله و چک ارائه شوند یا مستقیماً به صورت اسکناس مورد استفاده قرار بگیرند.
نرخی که لازم است با واحد پول داخلی بابت خرید یک واحد ارز پرداخت شود را نرخ ارز میگویند. برای مثال پرداخت ۴۵۰۰ واحد پول (تومان) بابت خرید یک واحد ارز (دلار). حال اجازه دهید به طور مختصر ارز را بررسی و مقدمهای برای تغییرات قیمتی آن بر بازار بورس ارائه دهیم.
انواع ارز کدام است؟
همانطور که اشاره کردیم ارزها خارج از کشور مالک به روشهای مختلفی مورد معامله قرار میگیرند و قالبهای متنوعی دارند که در زیر آنها را توضیح خواهیم داد.
۱٫ حواله
حواله به معنای یک اعتبار با ارزش است که به یک نوع دارایی مانند پول، ارز، طلا و… اشاره میکند. اگر به قرون گذشته نگاهی بیاندازیم مشاهده میکنیم تاجران در ایام قدیم، هنگام صادرات یا واردات کالا به صورت (درون مرزی) و (برون مرزی) با مشکلاتی چون سرقت، از دست دادن، گم شدن اسکناسها و مسکوکات خود رو به رو بودند. آنها برای رفع این مشکلات به ایجاد اعتباری به عنوان حواله روی آوردند.
حواله اعتباری بود که نام شخص، نوع دارایی و اطلاعاتی از او در آن درج میشد تا شخص بدون نیاز به انتقال دارایی خود بتواند با امنیت خاطر بیشتری تجارت کند. آنها پس از رسیدن به مقصد خود، حواله را تسلیم بانک میکردند و به اندازه اعتبار حوالهشان دارایی به دست میآوردند.
حوالههای ارزی نیز از دیدگاه کارآیی به همین منوال مورد استفاده قرار میگیرند. حوالههای ارزی میتوانند تحت مالکیت اشخاص و بنگاههای مختلفی باشند و با ارائه وکالت توسط اشخاص دیگری نیز معامله شوند. مانند ارز نیمایی دولتی که جهت تجارت به اشخاص داده میشود.
۲٫ اسکناس و چک
چکهای ارزی عموما استفاده بسیار پایینی دارند و معمولا کاربرد قابل توجهی در ایران یا کشورهای دیگر ندارند زیرا توسط اشخاص حقیقی نوشته میشوند و لازم است شخصی که چک به نام او نوشته شده است در کشور مبدا یا کشوری که از خدمات بانکی مشترک پشتیبانی میکند حضور داشته باشد تا بتواند چک خود را نقد کند.
در رابطه با اسکناس نیز میتوان گفت رایجترین نوع ارز در دست عموم و بانکها، ارز اسکناس است. اسکناسها همانند پول ملی کشور، ارزهای چاپ شدهای هستند که میتوانیم آنها را از صرافیها یا سامانههایی که به این منظور طراحی شدهاند خریداری کنیم.
موارد استفاده از ارز کدام است؟
در ادامه بررسی تاثیر نرخ ارز بر بازار بورس به این سوال میرسیم که موارد استفاده از ارز کدام است؟ در حقیقت مهمترین دلایلی که باعث نیاز کشورها به ارز میشود، صادرات و واردات هستند. در واردات، کشورهای وارد کننده باید دارایی خود را به یک ارز بینالمللی مثل دلار یا یورو تبدیل کنند و سپس معاملات خود را انجام دهند.
در صادرات نیز به دلیل نیاز به واردات، کشورها تمامی مبادلات خود را بر پایه ارز انجام میدهند تا پس از ارزآوری نیازی به تبدیل داراییهای دیگرشان به ارز نباشد. در نتیجه روند تبدیل پول داخلی به یک ارز، عرضه آن بیشتر و ارزش آن کاهش مییابد.
دلیل دیگری که موجب استفاده بیشتری از ارز میشود، امور خدماتی مثل تحصیل، مسافرت و… است. افراد با مراجعه به صرافیها، پول ملی خود را به ارز دیگر کشورها تبدیل میکنند تا بتوانند در کشور مقصد خریدهای خود را به راحتی انجام دهند.
گفتنی است که پر استفادهترین نوع ارز، دلار و پس از آن یورو است که در تمامی کشورها پشتیبانی بالایی دارند. به همین سبب اشخاص در صورت مهاجرت به کشورهایی که دلار پول رایجشان نیست، ابتدا پول خود را به دلار و در صورت نیاز بخشی از دلار خود را به پول رایج آن کشور تبدیل میکنند تا ارزش داراییشان همواره حفظ شود.
دلایل تغییر نرخ ارز
در بررسی تاثیر نرخ ارز بر بازار بورس، عوامل بیشماری را میتوان یافت که بر تعیین و تغییر نرخ ارز موثرند. در زیر این دلایل را بررسی خواهیم کرد:
-
معاملات و تسویه حسابهای بینالمللی
معمولا قیمت ارز نباید تفاوت زیادی با ارز دیگر کشورها داشته باشد اما عرضه و تقاضای دیگر کشورها بابت تامین ذخایر ارزیشان، موجب افزایش ارزش آن از سوی کشور مبدا میشود. برای مثال در صورتی که کشور آلمان دارنده کالاهای منحصر به فردی باشد که اغلب کشورها به آن نیاز دارند، تلاش کشورهای دیگر جهت تامین یورو و سپس خرید آن کالا زیاد میشود و در نتیجه قیمت آن ارز افزایش خواهد یافت. از طرفی در صورت کاهش وابستگی کشورها به یک کالای خاص، دیگر نیازی به ارز کشور صاحب کالا نیست و این موضوع باعث کاهش ارزش ارز آن خواهد شد.
-
بدهی
کشورهایی که بدهی بالایی بابت واردات کالا داشته باشند به ارز کشور بستانکار نیاز مبرمی دارند تا بتوانند بدهی خود را جبران کنند و توانایی واردات دوباره کالا را به دست آورند. برای مثال در صورت نیاز کشور عراق به دلار جهت تسویه حساب بدهیهایش با ایران، عرضه پول خود را افزایش خواهد داد تا بتواند دلار تهیه کند که این موضوع قیمت دلار را افزایش و ارزش ارز داخلی را کاهش خواهد داد.
با این حال هر نوع بدهی، بستگی زیادی به نوع درخواست کشورهای بستانکار دارد که چه نوع ارزی را بابت تامین، درخواست میکنند. در صورتی که هدف یک کشور ریال باشد، موجب افزایش ارزش ریال در تجارت بینالمللی خواهد شد.
-
دیگر عوامل
عوامل دیگری چون بازار انحصاری یک کالا، تورم، قدرت نظامی و… میتوانند تاثیر قابل توجهی را در بلندمدت بر قیمت یک ارز بگذارند. برای مثال کشور آمریکا طی دهههای پیشین با توجه به انحصار کالایی و قدرت نظامی خود، توانست ارزش دلار را به مراتب افزایش دهد و با تبدیل آن به ذخایر اصلی بانک مرکزی کشورها، قیمت دلار را تقریبا ثابت نگه دارد.
تاثیر نرخ ارز بر بازار بورس
حال با توجه به مواردی که تا این بخش از مقاله مرور کردیم میتوانیم با احتمالات نزدیک به واقعیت به بررسی تاثیر نرخ ارز بر بازار بورس بپردازیم. در ادامه قصد داریم تاثیر نرخ ارز را در دو حالت فوق بررسی کنیم.
تاثر افزایش نرخ ارز بر بازار بورس
در سالهای پیشین شاهد افت و خیزهای زیادی در بازار ارز بودیم. اگر نگاهی بر نمودار چند ساله ارز داشته باشیم، متوجه حرکت افزایشی آن با سرعت بسیار پایینی خواهیم بود. رویدادهای بیشماری که مهمترینشان برجام است قدرت نفوذ بسیار بالایی بر قیمت ارز داشتند و جزو محرکهای اصلی آن به شمار میروند. با این حال در صورتی که قیمت ارز افزایش یابد، تاثیری که بر بورس میگذارد به شرح زیر است:
۱٫ کاهش با اخبار مثبت برجام
۲٫ کاهش به دلیل قطعیت برجام
۳٫ کاهش به دلیل کاهش تقاضای داخلی
اخبار برجام عموما با تحریمهای ظالمانه اعمال شده بر ایران ارتباط مستقیم دارد و هرگونه اخبار مثبت در این رابطه، تاثیر قابل توجهی بر قیمت ارز خواهد گذاشت.
پس از سرگیری برجام در اردیبهشت ۱۴۰۰ شاهد افت ارز از ۲۷ هزار تومان به ۲۲ هزار تومان بودیم. از جمله دلایل آن میتوان به کاهش تقاضای داخلی نسبت به ارز و افزایش تقاضای خارجی نسبت به ارزهای دیگر اشاره کرد.
تاثیر کاهش نرخ ارز بر بازار بورس
کاهش نرخ ارز میتواند واردات مواد اولیه را افزایش دهد و بر قیمت کالاهای خارجی تاثیر قابل توجهی بگذارد که موجب رشد شاخص بورس خواهد شد. اما از طرفی سهام ارزی شرکتهای بورسی این امکان را دارند که در این افت سهیم و باعث کاهش سرعت در رشد بازار بورس شوند. این موضوع به طور کلی به رفتار مصرفکننده بستگی دارد.
گفتنی است در صورت کاهش ارزش ارز این امکان وجود دارد که اغلب سرمایهگذاران، از بورس استقبال کنند و با استفاده از شیوههای متنوعی از جمله صندوقهای سهامی یا سبدگردانی، فعالیت خود را در بورس افزایش دهند. در هر صورت میتوان کاهش ارزش ارز را اتفاق مثبتی در بورس دانست.
از طرفی قطعیت برجام اتفاق بسیار موثری خواهد بود که خارج از هرگونه بحثی نرخ ارز را به مراتب کاهش خواهد داد. این اتفاق خارج از انتظار نیست و به دلیل رفع تحریمها میتوان در این شرایط، توقع رشد قابل توجهی از بازار بورس را داشت.
سهام ارزی و غیر ارزی
با توجه به دلایلی که در اواسط مقاله بررسی شد در صورت عدم قطعیت برجام و هرگونه دلایل دیگری این امکان وجود دارد که نرخ ارز با افزایش ارزش خود از دو جنبه بر بورس اثر بگذارد.
با توجه به این موضوع در ابتدا مقدمهای بر سهام ارزی خواهیم داشت و بر این اساس تاثیر نرخ ارز بر بازار بورس و سهام را بررسی میکنیم.
تصور کنید سهام شرکتی با فعالیت در حوزه فولاد در بورس مورد معامله قرار میگیرد. حال پس از مدتی مدیران شرکت تصمیم میگیرند محصولات خود را به کشورهای همسایه صادر و در قبال صادرات خود دلار دریافت کنند. پس از این تصمیم سهام شرکت مذکور «سهام ارزی» خوانده میشود. چرا که در صورت رشد قیمت دلار، سرمایه شرکت در ایران افزایش خواهد یافت و در صورت افت قیمت دلار درآمد آن نیز کاهش مییابد.
مواردی هستند که به تفاوت نوع ارز مورد مبادله (یورو یا دلار) توسط شرکت ارتباطی ندارند و در صورت افت قیمت نوعی از ارز، میتوان انتظار افت دیگر ارزها را نیز داشت که به تسویه حسابهای بینالمللی ایران با دیگر کشورها مرتبط است. چنین موضوعی به ما میگوید هرگونه سهام ارزی در صورت افت قیمت دلار، احتمال کاهش قیمتی خواهد داشت.
از طرفی افزایش نرخ ارز، هزینه تامین مواد اولیه را نیز افزایش خواهد داد و این اتفاق موجب افزایش قیمت محصولات شرکت و قیمت کالاهای مشابه رقیب خواهد شد که از دیدگاه کل اتفاق مثبتی نخواهد بود.
در صورت افزایش قیمت محصولات داخلی، امکان سوییچ تقاضای مصرفکننده بر کالاهای صادراتی (هر چند گرانتر) وجود دارد و چنین موضوعی باعث کاهش درآمد شرکتهای فعال در حوزه تولید خواهد شد که تاثیر آن بر سهامشان پوشیده نیست. گفتنی است که دولت سیزدهم با تمهیدات متنوعی در خصوص تجارت، فعالیت خود را آغاز کرده است و در دستور کار قرار گرفتن برنامههای رئیس جمهوری جدید، امکان کاهش محصولات خارجی یا صادراتی را در بازار افزایش خواهد داد. چنین موضوعی فرصت ایجاد بازارهای انحصاری برای کالاهای داخلی را فراهم میکند و موجب رشد ارزش سهام شرکتها خواهد شد.
جمع بندی
در این مقاله با تاثیر افزایش یا کاهش قیمت ارز بر بازار بورس آشنا شدیم. در صورتی که قصد سرمایهگذاری در بورس سهام را دارید و موضوعاتی چون تاثیر نرخ ارز بر بازار بورس را مدنظر خود قرار دادهاید، میتوانید با استفاده از شیوههای کمریسکی چون سبدگردانی اختصاصی و صندوق های سرمایه گذاری فعالیت خود را آغاز و افزایش سرمایه خود را به روش صحیحتری آغاز کنید.
نظری ثبت نشده است