اسیلاتور چیست و چه تفاوتی با اندیکاتور دارد؟

مدت زمان مطالعه این مطلب: 7 دقیقه
اسیلاتور چیست و چه تفاوتی با اندیکاتور دارد؟

به اشتراک‌گذاری پست

استفاده از روش‌های تحلیل در بازارهای سرمایه‌گذاری بدون شک امری مهم محسوب شده و در تعیین سود و زیان نقش بزرگی دارند. از این رو ابزارهای خاصی جهت تحلیل بازار سرمایه ساخته شده‌اند که در تحلیل‌های تکنیکال می‌توانند جهت شناخت وضعیت بازار به سرمایه‌گذاران کمک زیادی ‌کنند. یک نمونه از این ابزارها اندیکاتورها هستند که با زیرمجموعه‌هایی مثل اسیلاتور و غیره در برنامه‌های معاملاتی در اختیار شما قرار می‌گیرند. هدف ما در این مقاله معرفی کامل اندیکاتور، اسیلاتور و تفاوت‌های این دو ابزار است. همچنین اطلاعات مرتبط به آن‌ها را نیز در کنار مباحث اصلی پوشش خواهیم داد.

اندیکاتور چیست؟

اگر بازار بورس را به یک اتومبیل تشبیه کنیم که در مسیری در حال حرکت است، می‌توانیم دستگاه کیلومتر شمار این اتومبیل را به عنوان یک اندیکاتور در نظر بگیریم که اطلاعاتی در خصوص سرعت، سوخت و غیره در اختیار راننده قرار می‌دهد تا بتواند کنترل بهتری داشته باشد.

حال جهت درک بهتر اندیکاتورها تصور زیر را ملاحظه کنید.

کارکرد تئوریِ یک اندیکاتور

تصویر فوق کارکرد تئوریِ یک اندیکاتور را نشان می‌دهد، حال این سه عنصر چه هستند؟ ورودی به معنای داده‌هایی است که از معاملات به‌دست می‌آیند؛ مانند میزان معاملات، قیمت نماد و غیره. محاسبه به معنای فرمول‌های ریاضی‌ای هستند که اندیکاتور جهت رسیدن به یک نتیجه بر روی داده‌های ورودی اعمال می‌کند برای مثال مجموع معاملات را دریافت و برای نمایش، نموداری آماده می‌کند که در زیر تعدادی از این روش‌های محاسبه را مشاهده می‌کنید.

محاسبات اندیکاتورها

با توجه به تصویر فوق می‌توان روش‌های محاسبه را در یک دسته‌بندی قرار داد و برای هرکدام یک نام گذاشت. در ادامه قصد داریم روش‌های محاسبه را بررسی کنیم تا نسبت به هرکدام از آن‌ها آشنایی کامل پیدا کرده و تفاوت‌هایشان را بسنجیم. سپس به ادامه مبحث باز خواهیم گشت.

۱- روند

اندیکاتور یا بهتر بگوییم روشِ محاسبه‌ی اندیکاتور؛ روند بازار را در دو جهت بالا و پایین بررسی کرده و در قالب یک نتیجه به خروجی می‌فرستد تا در چارتی که در بخش «خروجی» معرفی خواهیم کرد نمایش داده شود. محاسبه‌ی روند در حقیقت جهت بازار را سنجیده و می‌تواند بالا یا پایین بودن چیزی را در بازه زمانی معین در اختیار قرار دهد. این روش محاسبه و دیگر روش‌ها می‌توانند بر اساس مواردی تغییر کنند که متعاقباً زیرمجموعه‌های بیشتری برای هر روش محاسبه به‌وجود می‌آورند.

۲- حجم

دسته‌بندی حجم، با توجه به نامی که دارد میزان کم و زیادی چیزی را به نمایش می‌گذارد، آن چیز می‌تواند حجم معاملات باشد که در بازه زمانی دچار تغییرات می‌شوند. استفاده از این اندیکاتور در کنار دیگر دسته‌ها میتواند ترکیب جذابی را تشکیل دهد که با توجه به قیمت، حجم معاملات یا تاثیر قیمت‌ها بر معاملات را تشخیص دهید.

۳- نوسان

نوسان همان بالا و پایین شدن قیمت‌ها در بازه زمانی است. این اندیکاتور می‌تواند بالا و پایین شدن قیمت‌ها را بررسی کرده و با توجه به اندازه تغییرات، آن‌ها را به بخش خروجی ارسال کند. الزامی بودن این اندیکاتور موردی بدیهی است زیرا تا از قیمت اطلاعی نیابیم معامله‌ای نیز در کار نخواهد بود. ترکیب این اندیکاتور در کنار دیگر  موارد می‌تواند اطلاعات کامل‌تری به ما ارسال کند.

اسیلاتور چیست؟

این دسته‌بندی دارای چهار زیرمجموعه نیز می‌باشد که عبارتند از قدرت نسبی یا RSI، استوکاستیک، میانگینِ حرکت جهت‌دار یا ADX و ایچیموکو. کار اصلی این دسته نمایش قدرت یک روند است که در حقیقت به عنوان چاشنیِ دیگر دسته‌ها محسوب می‌شود. یکی از دلایلی که اکثر معامله‌گران به اشتباه، اسیلاتورها را با دیگر دسته‌های اندیکاتور یکی می‌دانند همین خاصیت چاشنی بودنِ اسیلاتورهاست که معمولاً به صورت ترکیب شده و در زیر پنجره اصلیِ روند‌ها دیده می‌شوند. معروف‌ترین دسته اسیلاتورها RSI نام دارد که در مقیاسی به اندازه ۰ تا ۱۰۰ درصد قرار داده و به طور کلی در جهت تعیین قیمت سقف و کف شما را راهنمایی می‌کنند.

۱- خروجی

اگر یادتان باشد یک اندیکاتور شامل سه بخشِ ورودی، محاسبه و خروجی بود که تا این‌جا دو عنصر ابتدایی آن را بررسی کردیم، حال نوبت به معرفی آخرین عنصر یک اندیکاتور می‌رسد.

خروجی به معنای داده‌ای است که یک اندیکاتور از مجموع داده‌های ورودیِ پردازش شده برای شما ارسال می‌کند. این داده‌ها هم می‌توانند به صورت متنی باشند و هم گرافیکی، که امروزه اکثر این داده‌ها در قالب‌های گرافیکی نمایش داده می‌شوند. برای درک بهتر لطفاً به تصویر زیر توجه نمایید:

  خروجی اندیکاتورها

در تصویر فوق، سه نوعِ پرکاربرد از روندهای قابل نمایش در خروجی اندیکاتورها لیست شده‌اند که در ادامه به معرفی هر یک می‌پردازیم.

۲- خطی

نمودار خطی به مثابه اسمی که دارد، وضعیت یک داده مثل بسته شدن معاملات در آن ساعت را، نسبت به قبل خود سنجیده و در قالب خطی که بالا و پایین می‌رود بر روی یک جدول رسم می‌کند. به تصویر زیر توجه کنید:

  اندیکاتور خطی

۳- میله‌ای

هر میله در این نمودار به معنای یک بازه‌ی زمانی است. مثلا نیم ساعت، یک ساعت یا یک روز. میله‌ها قیمت معاملات در آن بازه‌ی زمانی را نشان می‌دهند.

  اندیکاتور میله ای

۴- شمعی

نمودار شمعی تقریباً مانند نمودار میله‌ای است اما زیباتر بوده و اطلاعات بیشتری برای درک قیمت به ما می‌دهد.

  اندیکاتور شمعی

هر شمع به معنای یک بازه‌ی زمانی است و رنگ هر شمع که معمولاً در دو نوع قرمز و سبز رسم می‌شوند، بیانگر صعود یا نزول قیمت‌ها است. اندازه‌ی شمع نیز تعداد معاملات در آن زمان را نشان می‌دهد که هر شکل یک معنی به‌خصوص دارد. جالب است بدانید پر استفاده‌ترین نوع نمودار، نمودار شمعی است که میان معامله‌گران و تحلیل‌گران بورس، از جایگاه بزرگی برخوردار است، زیرا در یک نگاه، تقریباً تمام اطلاعات به چشم آمده و درک وضعیت را آسان می‌کند.

تفاوت اندیکاتور و اسیلاتور

با توجه به مواردی که تا اینجا مرور کردیم، احتمالاً متوجه شده‌اید که اندیکاتورها برنامه‌هایی هستند برای نمایش داده‌های بازارهای معاملاتی که با روش‌های محاسبه مختلف در اختیار معامله‌گران قرار می‌گیرند و اسیلاتورها به عنوان چاشنی‌های اندیکاتور و جزئی از روش‌های محاسبه هستند که به عنوان زیرمجموعه‌ای از اندیکاتورها خوانده می‌شوند. اما چرا باید از اندیکاتورها استفاده کرد؟

مزیت استفاده از اندیکاتورها در بورس

در ابتدای این مقاله مثالی زدیم از بازار معاملاتی که مانند اتومبیلی درحال حرکت در جاده زمان است و اندیکاتور به عنوان کیلومتر آن ماشین، به راننده جزئیاتی از وضعیت حاضر می‌دهد.

با این تعریف می‌‌توان گفت معامله‌ی بدون استفاده ار اندیکاتورها مثل رانندگی بدون کیلومترشمار است! حال اجازه دهید مزیت‌های اندیکاتورها را نیز مرور کنیم. موقعیت‌های عمده برای استفاده از اندیکاتورها شامل پیش‌بینی، خرید و فروش هستند.

۱- پیش‌بینی

اولین مزیت استفاده از اندیکاتورها در پیش‌بینی‌ها نهفته است که می‌توانند برای تصحیح یا تایید حدسیاتی که نسبت به روند یک سهم دارید یاری‌تان دهند.

۲- خرید

به معنای دریافت فرصت‌هایی جهت ورود به یک سهم است و به عنوان تاییدیه‌هایی دقیق برای تصمیم‌گیری درست است که شما را در راستای عملکرد بهتر هدایت می‌کند.

۳- فروش

مزیت دیگر اندیکاتورها در شناخت فرصت‌های فروش است. به بیانی دیگر دریافت هشدارهایی جهت تصمیم‌گیری است که آیا الآن وقت خوبی برای فروش است یا خیر؟

سوالات متداول بررسی اسیلاتور و اندیکاتور

با در نظر گرفتن مواردی که به آن‌ها پرداختیم، در صورتی که سوالی ذهن‌تان را مشغول کرده می‌توانید از بخش زیر به سوالات متداول دسترسی داشته و از نتیجه‌گیری خود اطمینان حاصل نمایید.

  معایب اندیکاتورها چیست؟

الگوریتم اندیکاتورها به گونه‌ای است که با دریافت داده‌های جدی‌تر در گذر زمان خود را اصلاح کرده و اطلاعات را دقیق‌تر می‌نمایند. این موضوع دلیلی است تا به تنهایی از اندیکاتورها جهت پیش‌بینیِ قیمت استفاده نکنید. حال ممکن است موارد دیگری مثل اختلال در ورودی داده‌ها باعث تاخیر در نمایش چارت شود.

  بهترین روش استفاده از اندیکاتورها چیست؟

بهترین روشی که می‌توانید جهت دریافت اطلاعات بیشتر از آن استفاده کنید ترکیبی نام دارد و به معنای مشاهده چند دسته مختلف از اندیکاتورها در کنار یکدیگر است که این به معنای قراردادن دسته‌ای از اندیکاتورهای حجم در کنار اسیلاتور است.

  بدترین روش استفاده از اندیکاتورها چیست؟

۱- اصلاً از اندیکاتورها استفاده نکنید

۲- فقط از ترکیب اندیکاتورهای یک دسته مثل قیمت استفاده کنید.

۳- هر سهم، ترکیب اندیکاتور‌های خاص خودش را می‌پذیرد که اگر آن ترکیب را روی سهم دیگر امتحان نمایید نتیجه خوبی نخواهید گرفت.

  تفاوت شاخص با اندیکاتور چیست؟

شاخص ها به مجموعه اندیکاتورهای عمومی‌ گفته می‌شوند که قصد معرفی پتانسیل کلیِ مجموعه شرکت‌ها را دارند تا وضعیت کلی یک بازار مثل بورس روشن شود اما اندیکاتورهایی که در این مقاله به معرفی‌شان پرداختیم به عنوان اندیکاتورهای تحلیلی شناخته می‌شوند که به «ابزارهای تحلیل تکنیکال» تعلق دارند تا سرمایه‌گذار بتواند با استفاده از آن روی یک سهم فوکوس کرده و جزئیات جامعی را از آن بیرون بکشد.

  بهترین اندیکاتورها برای استفاده در بورس چه هستند؟

اگر بخواهیم چند مورد مهم را مثال بزنیم می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  1. اندیکاتور cci

    : جهت اندازه‌گیری سطح اشباع خرید و فروش و شناخت تغییر روند واگرایی‌ها.

  2. اندیکاتور obv

    : برای اندازه‌گیری فشار حمایت و مقاوت و همچنین جهت پیش‌بینی قیمت بعد از واگرایی.

  3. اندیکاتور rsi

    : جهت بررسی میانگین کم یا زیادی قیمت بر اساس ۱۴ شمع قبل استفاده می‌شود که می‌توانید آن را شخصی سازی کرده و سطح بررسی آن را افزایش دهید.

سخن پایانی

همان‌طور که می‌دانید اندیکاتورها، نمایش‌دهنده نتایج و ابزاری کمکی برای تحلیل تکنیکال محسوب می‌شوند. از این رو می‌بایست به این نکته توجه داشته باشید که تنها با اکتفا به یک اندیکاتور نمی‌‌توان به موقعیت خرید و فروش مناسب و قطعی دست پیدا کرد و این سیگنال‌‌ها تنها تایید و هشداری به منظور توجه بیشتر به موقعیت سهام و انجام بررسی و تحلیل بیشتر در آن سهم است تا با کمک این ابزارها بتوان به تحلیل‌‌های انجام ‌شده استناد کرد.

مقالات مرتبط

5 Comment
فریبا صفایی ۱۳۹۹/۱۲/۲۰
|

ممنون از توضیحات خوب و مفیدتون

آرمین ۱۳۹۹/۱۲/۱۷
|

در یک جا گفتید “معروف‌ترین دسته اسیلاتورها RSI نام دارد که در مقیاسی به اندازه ۰ تا ۱۰۰ درصد قرار داده و به طور کلی در جهت تعیین قیمت سقف و کف شما را راهنمایی می‌کنند.” و در جای دیگه “انیدکاتور rsi: جهت بررسی میانگین کم یا زیادی قیمت بر اساس ۱۴ شمع قبل استفاده می‌شود که می‌توانید آن را شخصی سازی کرده و سطح بررسی آن را افزایش دهید.”
بالاخره RSI اندیکاتوره یا اسیلاتور؟

امیرعلی محمدی ۱۳۹۹/۱۲/۱۶
|

با سلام و احترام
اگر برنامه نرم افزاری طراحی شود که هرکس پول اضافه یاغیرفعالی دارد یا موقتا نیازی کاربردی ندارد بتوانند همان لحظه به حساب سرمایه‌گذاری کارگزاری واریزکند و هرلحظه که نیاز داشت مثلا بعد یک روزیا چند روز با سود کوتاه مدت پول خود را دریافت نمایید این ،طرح میتواندمنابع بلا استفاده زیادی راجذب واز تورم و سرگردانی سرمایه ها جلوگیری وکمک به‌اقتصاد کشور نمایید