میدانیم که صندوق های سرمایه گذاری یکی از روشهای سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس هستند که افراد با سپردن دارایی خود در آنها به نوعی کسب سود میکنند. در این میان صندوقها انواع مختلفی دارند که صندوق شاخصی یکی از آنهاست. در این مطلب برای آشنایی بیشتر شما به سوال صندوق سرمایه گذاری شاخصی چیست؟ پاسخ خواهیم داد.
تعریف صندوق سرمایهگذاری شاخصی
صندوق سرمایه گذاری شاخصی به نوعی از سرمایهگذاری گفته میشود که معمولا ارکان اصلی آن بر روی سهمهای شاخصساز بازار سرمایه پایهگذاری شده باشد. معمولا انطباق سبد سرمایهگذاری با شاخص بازار، اصلیترین هدف صندوق سرمایهگذاری مبتنی بر شاخصی است. این نوع صندوق الزاما منابع اصلی خود را مطابق با الگوی یکی از شاخصهای موجود در بازار انتخاب میکند. این صندوق در انتخاب شاخص مذکور آزاد است و میتواند یکی از شاخصهای بازار سهام، طلا و حتی شاخص کل را انتخاب کند.
در صندوق فوق خرید و فروش سهام زمانی اتفاق میافتد که ورود و خروج سرمایه داشته باشیم. یعنی یک سرمایه جدید وارد صندوق شده باشد یا یک مبلغ از سرمایه صندوق خارج شود و فروش سهام صورت گیرد.
شاید بپرسید مهمترین مزیت صندوق سرمایه گذاری شاخصی که باعث شده سرمایهگذاران زیادی علاقهمند به استفاده از این صندوق شوند، چیست؟ باید گفت حذف ریسک مدیریت و همچنین هزینههای نسبتا پایین این صندوق همه را علاقهمند به سرمایهگذاری در این نوع صندوق کرده است.
مدیران صندوق سرمایهگذاری شاخصی همواره تلاش کردهاند تا از یک شاخص مبنا پیروی کنند. آنها همیشه سعی میکنند تا متناسب با رفتار گروه شاخصساز عمل کنند. معمولا مدیریت این صندوقها نقش غیر فعالی دارد و تنها در برخی از مواقع خاص مانند ترکیب وزن اوراق سبد وارد عرصه شده و نقش خود را ایفا میکند. نکته مهم در خصوص شاخص این است که تقریبا برای هر طبقه دارایی و هر بخش از اقتصاد شاخصهایی وجود دارد. آنها عملکرد سهام با سرمایه بزرگ یا کوچک، اوراق قرضه سرمایهگذاری یا اوراق بهادار و هر نوع کالا را ردیابی میکنند. شاخصها ارزهای خارجی و شرکتهای بین المللی را دنبال میکنند.
مدیران صندوقهای شاخصی مجموعهای از داراییها را ایجاد کرده و تلاش میکنند بازده یکسانی از یک شاخص انتخابی به دست آورند. به عنوان مثال، یک صندوق سرمایهگذاری شاخصی که یک شاخص را هدف قرار میدهد، سهام موجود در شاخص را خریداری کرده و سعی میکند با عملکرد کلی آن شاخص مطابقت داشته باشد.
اگر تاکنون نتوانستهاید این نوع صندوق سرمایهگذاری را درک و شناخت لازم از آن را به دست آورید، بهتر است به این تعریف دقت کنید. صندوقهای سرمایهگذاری شاخصی، صندوقهای سرمایهگذاری خاصی هستند که عملکرد یک شاخص مالی مانند شاخص مبنا یا شاخص کل را کپی میکنند. صندوقهای شاخصی راهی عالی برای سادهسازی سرمایهگذاری و در عین حال کاهش هزینههای شما هستند. شما میتوانید با خیال آسوده و با حذف ریسک مدیریتی در این نوع صندوق، سرمایهگذاری کرده و از مزیتهای زیاد آن بهرهمند شوید.
عملکرد صندوق سرمایهگذاری شاخصی چگونه است؟
همانطور که در بالا ذکر شد، صندوقهای سرمایهگذاری شاخصی نوعی صندوق سرمایهگذاری متاثر از شاخص بازار هستند. مانند همه صندوقهای سرمایهگذاری دیگر، هنگام سرمایهگذاری در صندوق شاخصی، بیشترین مبلغ در سهامهای بزرگ و شاخصساز بازار سرمایهگذاری میشوند. با استفاده از صندوق شاخص که از مجموعه پول برای خرید مجموعهای از داراییها استفاده کرده، سود سهام و سود سرمایه به طور منظم به سرمایهگذاران پرداخت میشود.
این نوع صندوق بیشتر شبیه به صندوقهای سهامی است. تفاوتی که بین این دو صندوق وجود دارد این است که معمولا مدیران صندوق سهامی روی هر نوع سهمی که منجر به سود بیشتر شود، سرمایهگذاری میکنند، اما مدیران صندوق سرمایه گذاری شاخصی معمولا ۸۰ درصد از داراییهای خود را روی سهام شاخص ساز و بزرگ سرمایهگذاری کرده و مابقی سرمایه خود را روی سپردههایی با درآمد ثابت و اوراق قرضه سرمایهگذاری میکنند.
مدیر صندوق سهم داراییهای موجود در مجموعه خود را متناسب با شاخص تنظیم میکند. با این کار، بازده صندوق باید قبل از محاسبه هزینههای صندوق و با عملکرد شاخص هدف، مطابقت داشته باشد.
به این نکته مهم توجه کنید که مدیران صندوق سرمایه گذاری شاخصی با توجه به استراتژی خود و نیز وضعیت بازار میتوانند در هر نوع شاخصی ورود پیدا کنند. برای مثال آنها میتوانند بازار بورس، فروش خودرو، شاخص طلا و … را برای این کار انتخاب کنند. اما با توجه به وضعیت موجود در کشور، اکثر صندوقهای شاخصی برای سرمایهگذاری، شاخص بازار بورس را انتخاب میکنند و در واقع میتوان گفت که این تنها شاخص مورد اقبال بازار بورس است.
چرا شاخص کل، شاخص مبنا و … برای صندوق سرمایهگذاری شاخصی اهمیت دارد؟
مدیران صندوق سرمایهگذاری شاخصی مبنای فعالیت این صندوقها را بر اساس شاخص کل، شاخص مبنا یا دیگر شاخصهای بازار سرمایه در نظر میگیرند و به همین علت صندوقهای سرمایهگذاری شاخصی متاثر از فعالیت شاخصها هستند. همچنین شاخصها از استراتژیهای مختلف وزندهی برای ردیابی داراییهای زیرین خود استفاده میکنند و این انتخاب میتواند تاثیر زیادی بر نحوه عملکرد صندوقهای سرمایهگذاری شاخصی داشته باشد.
اما چرا این موضوع اهمیت دارد؟ صندوقهایی که شاخص مبنا یا شاخص کل را دنبال میکنند باید داراییهای سبد خود را بیشتر تغییر دهند، زیرا قیمتهای بازار در نوسان است و این کار برای این است که با شاخص هدف خود همگام باشند. با توجه به وزن بازار، نیازی به خرید و فروش نیست تا صندوق با هدف خود هماهنگ شود. با این حال داراییهای با سرمایه بزرگ میتوانند تاثیر زیادی بر عملکرد شاخص و هر صندوق مبتنی بر آن داشته باشند.
مزایای صندوق سرمایهگذاری شاخصی چیست؟
کاهش هزینههای سبدگردانی و همچنین حذف ریسک مدیریتی، دو مزیت بسیار مهم صندوق سرمایه گذاری شاخصی است. این نوع صندوقها برای سرمایهگذاری ساده و همه جانبه طراحی شدهاند. به جای انتخاب سهامی که به عقیده شما یا مدیر صندوق شما عملکرد بهتری خواهد داشت، شما صاحب همه سهام در یک شاخص خاص بازار خواهید شد. تفکر اصلی صندوق سرمایهگذاری شاخصی این نیست که شما بازار را شکست خواهید داد، بلکه این است که از آن پیروی کنید. با توجه به این که ارزش بازار سهام در طول زمان افزایش مییابد و به ندرت نزولی است، این موضوع برای همه سرمایهگذاران نتیجه خوبی دارد.
به دلایل متعددی صندوقهای سرمایهگذاری شاخصی یک پیروزی بزرگ برای سرمایهگذاران و سایر متخصصان غیرمالی به شمار میروند. از یک سو دیگر نیازی به خرید و فروش در بازار سرمایه و ریسک انتخاب سهام مناسب در این صندوقها وجود ندارد و از سویی دیگر شما با انتخاب این نوع صندوق دیگر نیازی به پرداخت هزینه زیاد برای سبدگردانی سهام خود ندارید.
جمع بندی
به نظر میرسد صندوقهای سرمایهگذاری شاخصی در بلندمدت عملکرد بهتری نسبت به وجوه مدیریت شده داشته باشند و این مساله برای افرادی که در کوتاه مدت به سرمایه خود نیاز ندارند ایدهآل است. برای افراد بسیار دشوار است که سهامی را انتخاب کنند که بازار را شکست دهد و حتی انجام آن به طور مداوم در طول چند دهه سختتر هم شده است اما با سرمایهگذاری در این صندوق میتوانید سود بسیار خوب و کم ریسکی دریافت کنید. البته باید قبل از انجام هرگونه تصمیم، شناخت لازم و کافی از این موضوع داشته باشید.
نظری ثبت نشده است