

بازارهای مالی به خصوص بازار بورس به دلیل ماهیت پیچیده و پر ریسک آنها، نیاز به محدودیتهایی دارند که باید توسط نهادهای ناظر بازار برای کنترل نوسانات اجرا شود. یکی از ابزارهای مورد استفاده برای اعمال محدودیت در بازار بورس، دامنه نوسان است. از ابتدای فعالیت بازار بورس در ایران، دامنه نوسان بر سهام مورد معامله در بورس اعمال شده است. همچنین در بسیاری دیگر از بورسهای جهانی نیز جهت کنترل نوسانات، این دامنه نوسان وجود دارد. بدین جهت در این مقاله به تعریف و توضیح دامنه نوسان و موضوعات مرتبط با آن میپردازیم.
دامنه نوسان
در بازارهای بورسی قوانین و مقرراتی وجود دارند که مانع از تقابل عرضه و تقاضا میشوند. دامنه مجاز نوسان، توقف معاملاتی و دیگر روشها از این دست قوانین هستند. دامنه مجاز نوسان سهام یکی از قوانین مهم در این حوزه است که به عنوان عامل کنترل در برابر نوسان قیمت سهام و برای کاهش تلاطم بازار و زیان سهامداران در اثر تصمیمات هیجانی استفاده میشود. دامنه مجاز نوسان حدود سقف و کف قیمتی است که هر سهم در هر روز کاری میتواند داشته باشد و قیمت تنها در این محدوده میتواند حرکت کند.
طبق آییننامه معاملات در شرکت بورس تهران، دامنه نوسان قیمت، پایینترین تا بالاترین قیمتی است که در آن دامنه طی یک یا چند جلسه رسمی معاملات بورس، قیمت میتواند نوسان کند.
مزایای دامنه نوسان
- دامنه نوسان کمک میکند تا کشف واقعی سهام اتفاق بیفتد. هنگامی که قیمت سهام به این حدود نزدیک شود، معاملات متوقف شده و به سهامداران فرصت میدهد تا درباره قیمت سهم و ارزش واقعی آن فکر کنند و سهم دچار هیجان قیمتی نشود.
- دامنه نوسان میتواند از دستکاری قیمتها جلوگیری کرده و اجازه تغییر قیمت در زمانهای دلخواه را به سهامداران بزرگ نمیدهد.
- یکی دیگر از مزایای دامنه مجاز نوسان، کاهش تلاطم در بازار است. دامنه مجاز نوسان، تغییرات قیمتی سهام را محدود کرده و از بروز تغییرات ناگهانی جلوگیری و ثبات بازار را افزایش میدهد.


محدودیت (معایب) دامنه نوسان
با همه مزایایی که دامنه نوسان در بازار بورس دارد، این محدودیت دارای معایبی نیز است که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
- با توجه به تحقیقات انجام شده، میتوان عنوان کرد که دامنه نوسان سبب تأخیر در کشف قیمت سهم میشود؛ زیرا با وجود آن، قیمتها نمیتوانند در همان روز نسبت به اطلاعات منتشر شده واکنش مناسب نشان دهند؛ بنابراین قیمت روز سهم ممکن است قیمت واقعی آن نباشد. این محدودیت همچنین نوعی دخالت در معامله محسوب میشود.
- یکی دیگر از معایب دامنه نوسان این است که به دلیل توقف قیمت در روز، امکان انتقال تلاطم اضافی به روزهای آتی وجود دارد.
همچنین، با توجه به اینکه دامنه نوسان مانع میشود تا قیمت سهام آزاد باشند، سبب میشود تا قیمت به محدودههای خاصی تمایل داشته باشند و قیمت سهام را به این محدودهها سوق دهند.
استثنائات دامنه نوسان
دامنه مجاز نوسان در بازار بورس به صورت روزانه و همیشگی است؛ اما بر اساس مقررات بازار سرمایه، در برخی از روزهای خاص و به دلیل رویدادهای حائز اهمیت برای شرکت، این قانون برداشته شده و سهم میتواند بدون نوسان قیمت معامله شود. سه روز خاصی که دامنه نوسان در آنها رعایت نمیشود به شرح زیر است:


در زمان بازگشایی سهام متوقفشده، محدودیت دامنه نوسان برداشته میشود و بر اساس سازوکار حراج، اطلاعات تأثیر واقعی خود را بر میزان عرضه و تقاضا و در نتیجه قیمت سهم میگذارد؛ هرچند این تأثیر بیش از دامنه نوسان روزانه باشد.
حجم مبنا
حجم مبنا حداقل تعداد سهام یک شرکت است که باید در طول روز معامله شود تا قیمت سهم بتواند بر اساس سقف دامنه نوسان روزانه افزایش یا کاهش داشته باشد.
هدف از حجم مبنا آن است که سرمایهگذاران اطمینان داشته باشند که نوسانات قیمت سهام در نتیجه خرید و فروش تعداد مشخصی از سهام است؛ زیرا که در غیر این صورت، معامله حتی چند سهم میتواند قیمت سهام را تحت تأثیر قرار دهد و قیمتهای غیرواقعی در سهم ایجاد کند.
تعیین حجم مبنا برای شرکتهای بورسی بر اساس قیمت و تعداد سهام منتشرشده هر شرکت است. با افزایش قیمت سهم، حجم مبنا نیز کاهش مییابد. در صورتی که تعداد سهام معامله شده یک شرکت در طول روز، کمتر از حجم مبنا باشد، به همان نسبت درصد نوسان قیمت آن سهم نیز کاهش خواهد یافت.
حجم مبنا برای سهام فرابورس و سهام شرکتها پس از برگزاری مجمع، ۱ است؛ به این معنا که با معامله ۱ برگ سهم، قیمت پایانی آن میتواند تغییر کند.
دامنه نوسان بازار بورس تهران
در حال حاضر محدودیتی که بر قیمت سهام در بازار بورس و اوراق بهادار تهران اعمال شده است، مثبت ۵ درصد تا منفی ۵ درصد نسبت به قیمت پایانی روز قبل سهم است.
برای نمونه اگر قیمت پایانی سهمی امروز ۲،۰۰۰ تومان باشد، دامنه مجاز نوسان برای معاملات فردای این سهم در بازه ۲،۱۰۰ تا ۱،۹۰۰ است.
برای حق تقدم سهام این محدوده ۲ برابر دامنه نوسان سهام عادی آن است؛ بنابراین برای حق تقدم سهام شرکتهای بورسی این دامنه از مثبت ۱۰ درصد تا منفی ۱۰ درصد است.
در شکل زیر میتوانید بازه دامنه مجاز نوسان، قیمت پایانی روز قبل و حجم مبنا را برای سهم بورس مشاهده کنید:


دامنه نوسان بازار فرابورس
دامنه مجاز نوسان برای شرکتهای پذیرفتهشده در بازار فرابورس همانند بازار بورس است؛ اما دامنه نوسان بازار پایه فرابورس با سایر محدودیتهای نوسان قیمتی متفاوت است که در ادامه به آنها میپردازیم.
دامنه نوسان بازار پایه
دامنه نوسان قیمت سهام در بازار پایه با دامنه نوسان بازارهای بورس و فرابورس متفاوت است. با توجه به تغییر قوانین بازار پایه در سال ۱۳۹۸ و بهمنظور افزایش شفافیت اطلاعات، شرکتهای درجشده در بازار پایه فرابورس بر اساس شرایط پذیرش، در سه تابلوی پایه زرد، پایه نارنجی و پایه قرمز قرار گرفتند که دامنه نوسان برای هر تابلو متفاوت است.
هر هفته یک حراج معاملاتی در روز دوشنبه از ساعت ۱۲ تا ۱۲:۳۰ انجام میشود. دامنه نوسان در این حراج برای تابلوی زرد ۶ درصد، تابلوی نارنجی ۴ درصد و تابلوی قرمز ۲ درصد است.
اما در روزهای دیگر معاملاتی هفته و روز دوشنبه قبل از ساعت ۱۲، دامنه نوسان در تابوی زرد ۳ درصد، تابلوی نارنجی ۲ درصد و تابلوی قرمز ۱ درصد است. مبنای تعیین این دامنه نوسان، قیمت پایانی روزهای دوشنبه هر هفته است. در جدول زیر میتوانید دامنه نوسان هر تابلو را مشاهده کنید:
نام تابلو | دامنه نوسان در طول هفته تا قبل از ساعت ۱۲ ظهر روز دوشنبه | دامنه نوسان در بازه ساعت ۱۲ تا ۱۲:۳۰ روز دوشنبه |
تابلوی پایه زرد | ۳% | ۶% |
تابلوی پایه نارنجی | ۲% | ۴% |
تابلوی پایه قرمز | ۱% | ۲% |
به عنوان مثال اگر قیمت پایانی سهمی در تابلوی نارنجی و در پایان روز دوشنبه پس از حراج ۴ درصدی، ۱،۰۰۰ تومان باشد، دامنه نوسان این نماد در طول هفته تا زمان حراج بعدی (ساعت ۱۲ روز دوشنبه) در بازه ۱،۰۲۰ تا ۹۸۰ تومان خواهد بود؛ بنابراین در طول هفته نمادهای درجشده در تابلوی نارنجی میتوانند حداکثر ۶ درصد (۴+۲) نوسان کنند. از این ۶ درصد، ۴ درصد آن بین ساعت ۱۲ تا ۱۲:۳۰ روز دوشنبه و ۲ درصد در سایر روزها است.
در ادامه تغییرات قوانین معاملات بازار پایه و در چارچوب سیاست ها و مصوبات شورای عالی بورس، چندی از قوانین مهم به شرح زیر است:
- تبصره: پس از افزایش دامنه نوسان قیمتی نماد معاملاتی و بازگشایی نماد معاملاتی(به دلیل افشای اطلاعات با اهمیت موضوع ماده ۱۳ دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکت های ثبت شده نزد سازمان یا وجود اقدامات شرکتی)، مبنای محاسبه شکل گیری مجدد ثبت خرید و فروش از روز بازگشت دامنه نوسان قیمتی نماز به حالت عادی(در تابلوی زرد صد در صد، تابلو نارنجی دو درصد و در تابلو قرمز یک درصد) است.
کلام آخر
همانطور که بیان کردیم بسیاری از بورسهای دنیا برای جلوگیری از نوسان شدید و سقوط قیمت سهام و ایجاد فرصت برای ارزیابی مجدد و بازنگری سهام از دامنه نوسان استفاده میکنند. بورس تهران نیز از سال ۱۳۸۷ از دامنه نوسان برای اعمال محدودیت بر نوسان قیمتها استفاده کرده است. تأثیر این ویژگی در مواقعی که بازار دچار آشفتگی شد، کاملاً مشهود است. در این شرایط، معمولاً سرمایهگذاران مخصوصاً سرمایهگذاران خرد، تحت تأثیر جو روانی بازار قرار میگیرند و با تصمیمات و رفتارهای هیجانی و عجولانه سبب ایجاد نوسانهای غیرمنطقی میشوند. این محدودیت سبب کنترل بهتر نوسانها شده و ثبات بازار را افزایش میدهد.
بازدیدها: 21,482
علی شکیبا
عالی و مفید
ابوالفضل
دامنه نوسان، عامل اصلی ایجاد صف های خرید و فروش و ایجاد هیجان زیاد در بورس ایران است
بدین صورت که به محض اینکه سهمی صف خرید و فروش شد، حقیقی های آماتور، بدون تحلیل و بررسی میرن تو صف و به همین دلیل این صف ها معمولا چند روز ادامه پیدا خواهند کرد تا اینکه سهم حبابی شده یا از ارزش ذاتی خود پایین تر بیایند
بر خلاف آنچه نوشتید دامنه نوسان در اغلب بورس های پیشرفته وجود ندارد و فقط در مواقع خاص محدودیت می گذارند و معمولا بازار دوطرفه، خود به خود قیمت ها را تعدیل می کند
مجتبی
بسیار به جا بود
رضا سهیلی
توضیحات بسیار کامل
محمد بیابان نورد
باسلام این محدویت نوسانی به ضرر سرمایه گذاران میشود بازار دوطرفه ۵ درصد به نفع بازار وسرمایه بود خواهشا این اقدام را نکنید ممنونم
محمد زنبوری
خیلی مفید و جالب بود . همیشه از این مطالب پرکاربرد استفاده کنید.
یاسر
سلام
بسیار مطالب آموزنده ای بود
تشکر
آرزو میرزایی
سلام توضیحات عالی بود
Alibd
با توجه به اینکه بازار سرمایه ایران نسبتاً آماتور میباشد و یا تعداد آماتورهای بالایی دارد لذا استفاده از دامنه نوسان جهت حفظ منافع آنها ضروری است هرچند به ضرر فعالان حرفه ای میشود.
میر حمید حسینی
با سلام و احترام
تقدیر و تشکر می کنیم بخاطر راهنمایی ها و اطلاعاتی که در اختیار سهامداران قرار میدهید
مطالبتون برای ما که تازه وارد هستیم خیلی موثر بوده
با تشکر
M
بسیار مطلب مفید و عالی بود
M
عالی و مفید
حسین شاهبازی
بسیارمفید بود
با تشکر
faridkh
عالی ممنون
حجت شفیعی
ممنون از اطلاعات مفیدتان
محمدرضا
ممنون
عالی بود
سیدحامد
ممنون مفید بود
مهدی
باسلام
مطالب مفیدی بود ، لطفا مطالب بیشتری قرار دهید
باتشکر
Amir
مطالب خیلی عالی و مفید بود،با سپاس
خدیجه انصاری
جامع و عالی
محمد جواد انصاری
بسیار با ارزش و عالی
سید مهدی هاشمی کرویی
سپاس بی کران..
کوتاه و کامل بود.
سید مهدی هاشمی کرویی
ممنون…. مقاله خوبی بود.
مشتری آگاه
عالی و کامل و روان
مرسی آگاه
Z.moradkhani
به نظر بنده باید به جای دامنه نوسان از اصطلاح ضریب نوسان استفاده کرد. دامنه نوسان قیمت یعنی بازه قیمتی مجاز و ضریب نوسان که همان عدد مثبت/منفی ۵ درصد هستش.
متین مهدیزاده زینالی
عالی…
ع ش
برای بهبود وضعیت بازار بورس تهران کارگزاریها را مجبور کنید آموزشهای کاربردی رایگان داشته باشند
محمودرضا
مثل همیشه خوب بود
محمد کاظمی علی آباد
عالی بود
مسعود
سلام
چرا بعضی از نمادها مانند#سمگا میتونه۱۰٪ در روز کاهش/ افزایش داشته باشه؟
Agahinvest
با سلام و احترام
دوست عزیز، این سهم بازارگردان دارد.
ابراهیم
مطالب در بعضی جاها میتوانست بیشتر توضیح داده شود تا برای مبتدیان قابل درک باشد
داود
عالی
وحید
وجود حجم مبنایی که اخیرا برای همه شرکتها تعریف کرده اند قطعا به ضرر سرمایه گذاران است در برخی شرکتها با منطق جور در نمیاد و نمیشه مثلا در یک روز اون تعداد سهم معامله بشه و عملا کل سهام اون شرکت باید جابجا بشه و از جذابیت بورس به شدت میکاهد و اینگونه قوانین یک روزه باعث بی اعتمادی سرمایه گذاران خواهد بود
علیرضاجدی
بسیار عالی است درجهت بالابردن اطلاعات سهامداران.موفق باشید.
علی
عالی
سید محمد حسینی
با سلام
مطلب بسیار عالی کامل وجامع بود
با تشکر
مسعود رفیعی
جالب بود
رامین
اطلاعات خوبی کسب کردم
ممنون
اسفندیاری
نوسان بازار پایه واقعا برام سوال برانگیز بود چون مدام تغییر میکرد، الان کاملا متوجه شدم، خیلی ممنونم
محسن
بسیارمفید
محسن
عالی
علی رجبی
این افراد از طایفه صفویان هستند که برایشان فرقی نمیکند چه صفی تشکیل شود، کلا دوست دارند در صف باشند!
علی رجبی
بسیار عالی. من یک پیشنهاد درباره محدودیت در خرید نمادهای عرضه اولیه دارم. همانطور که عرضه اولیه بین همه سهامداران ثبت نام کرده بطور یکسان تقسیم میشود، تدبیری اتخاذ شود که مثلا از روز عرضه نماد برای خرید یا فروش (فردای عرضه اولیه)، به مدت یک هفته یا ده روز محدودیت در خرید سهام نماد یادشده ایجاد شود، مثلا طی این مدت در هر روز هر نفر (هر کد بورسی) نتواند بیش از مثلا ۱۰هزار سهم خرید کند. این محدودیت سبب تقسیم سهام در طی این مدت بین سهامداران خرد و درشت به میزان تقریبا یکسان میشود و سفته بازی را از دست بازیگران عمده سهام خارج میکند. ممنون میشم این پیشنهاد رو به سازمان بورس منعکس کنید. سپاسگزارم
احسان
بهترین راه جلوگیری از نوسانات این مدت بورس، ورود شرکت های بیشتر به بورس است. سازمان بورس باید تدابیری برای ورود بسیار زیاد شرکتهای مختلف به بورس بیندیشد.
آیدین
باسلام
چرا اخیرا بعضی نماد ها مثل کویر ، کگل و … در حالی که باید بدون محدودیت نوسان پس از افشای اطلاعات یا افزایش سرمایه معامله شوند، با محدودیت نوسان باز شدند؟
معاملات این دو سهم در روز بازگشایی کنسل شد و در روز بعد با محدودیت نوسان ۵ درصد باز شدند.
Agahinvest
با سلام و احترام
دوست عزیز، این مسائل بنا به صلاحدید ناظر بازار اتفاق میافتد.
محمد کاظمی علی آباد
نوسانات تاکی انقدر متغیر است؟
Agahinvest
با سلام و احترام
دوست عزیز قیمت در بازار سرمایه بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا تعیین میشود که این موضوع خود تاثیر پذیر از عوامل مختلفی است در نتیجه ماهیت بازار سرمایه با چنین نوسانات قیمتی است. یکی از مهمترین وظایف نهادهای ناظر بازار سرمایه، کنترل نوسانها و موجهای پر تلاطم بازار است. این کنترل با استفاده از ابزارها و قوانین مختلف انجام میشود و یکی از مهمترین ابزارهای مورد استفاده در بورس اوراق بهادار تهران، «دامنه نوسان» است.
محمد کاظمی علی آباد
عالی بود