دامنه نوسان قیمت سهام چیست؟

مدت زمان مطالعه این مطلب: 6 دقیقه
دامنه نوسان قیمت سهام در بورس ایران

به اشتراک‌گذاری پست

بازارهای مالی به خصوص بازار بورس به دلیل ماهیت پیچیده و پر ریسک آن‌ها، نیاز به محدودیت‌هایی دارند که باید توسط نهادهای ناظر بازار برای کنترل نوسانات اجرا شود. یکی از ابزارهای مورد استفاده برای اعمال محدودیت در بازار بورس، دامنه نوسان است. از ابتدای فعالیت بازار بورس در ایران، دامنه نوسان بر سهام مورد معامله در بورس اعمال شده است. همچنین در بسیاری دیگر از بورس‌های جهانی نیز جهت کنترل نوسانات، این دامنه نوسان وجود دارد. بدین جهت در این مقاله به تعریف و توضیح دامنه نوسان و موضوعات مرتبط با آن می‌پردازیم.

دامنه نوسان

در بازارهای بورسی قوانین و مقرراتی وجود دارند که مانع از تقابل عرضه و تقاضا می‌شوند. دامنه مجاز نوسان، توقف معاملاتی و دیگر روش‌ها از این دست قوانین هستند. دامنه مجاز نوسان سهام یکی از قوانین مهم در این حوزه است که به عنوان عامل کنترل در برابر نوسان قیمت سهام و برای کاهش تلاطم بازار و زیان سهامداران در اثر تصمیمات هیجانی استفاده می‌شود. دامنه مجاز نوسان حدود سقف و کف قیمتی است که هر سهم در هر روز کاری می‌تواند داشته باشد و قیمت تنها در این محدوده می‌تواند حرکت کند.طبق آیین‌نامه معاملات در شرکت بورس تهران، دامنه نوسان قیمت، پایین‌ترین تا بالاترین قیمتی است که در آن دامنه طی یک یا چند جلسه رسمی معاملات بورس، قیمت می‌تواند نوسان کند.

مزایای دامنه نوسان

  • دامنه نوسان کمک می‌کند تا کشف واقعی سهام اتفاق بیفتد. هنگامی که قیمت سهام به این حدود نزدیک شود، معاملات متوقف شده و به سهامداران فرصت می‌دهد تا درباره قیمت سهم و ارزش واقعی آن فکر کنند و سهم دچار هیجان قیمتی نشود.
  • دامنه نوسان می‌تواند از دست‌کاری قیمت‌ها جلوگیری کرده و اجازه تغییر قیمت در زمان‌های دلخواه را به سهامداران بزرگ نمی‌دهد.
  • یکی دیگر از مزایای دامنه مجاز نوسان، کاهش تلاطم در بازار است. دامنه مجاز نوسان، تغییرات قیمتی سهام را محدود کرده و از بروز تغییرات ناگهانی جلوگیری و ثبات بازار را افزایش می‌دهد.

مزایای قیمت سهام: کشف قیمت سهام، منع دستکاری، کاهش تلاطم بازار

محدودیت (معایب) دامنه نوسان

با همه مزایایی که دامنه نوسان در بازار بورس دارد، این محدودیت دارای معایبی نیز است که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

  • با توجه به تحقیقات انجام شده، می‌توان عنوان کرد که دامنه نوسان سبب تأخیر در کشف قیمت سهم می‌شود؛ زیرا با وجود آن، قیمت‌ها نمی‌توانند در همان روز نسبت به اطلاعات منتشر شده واکنش مناسب نشان دهند؛ بنابراین قیمت روز سهم ممکن است قیمت واقعی آن نباشد. این محدودیت همچنین نوعی دخالت در معامله محسوب می‌شود.
  • یکی دیگر از معایب دامنه نوسان این است که به دلیل توقف قیمت در روز، امکان انتقال تلاطم اضافی به روزهای آتی وجود دارد.

همچنین، با توجه به اینکه دامنه نوسان مانع می‌شود تا قیمت سهام آزاد باشند، سبب می‌شود تا قیمت به محدوده‌های خاصی تمایل داشته باشند و قیمت سهام را به این محدوده‌ها سوق دهند.

استثنائات دامنه نوسان

دامنه مجاز نوسان در بازار بورس به صورت روزانه و همیشگی است؛ اما بر اساس مقررات بازار سرمایه، در برخی از روزهای خاص و به دلیل رویدادهای حائز اهمیت برای شرکت، این قانون برداشته شده و سهم می‌تواند بدون نوسان قیمت معامله شود. سه روز خاصی که دامنه نوسان در آن‌ها رعایت نمی‌شود به شرح زیر است:

3 استثنا دامنه نوسان قیمت سهام در بورس و فرابورس

در زمان بازگشایی سهام متوقف‌شده، محدودیت دامنه نوسان برداشته می‌شود و بر اساس سازوکار حراج، اطلاعات تأثیر واقعی خود را بر میزان عرضه و تقاضا و در نتیجه قیمت سهم می‌گذارد؛ هرچند این تأثیر بیش از دامنه نوسان روزانه باشد.

حجم مبنا

حجم مبنا حداقل تعداد سهام یک شرکت است که باید در طول روز معامله شود تا قیمت سهم بتواند بر اساس سقف دامنه نوسان روزانه افزایش یا کاهش داشته باشد.هدف از حجم مبنا آن است که سرمایه‌گذاران اطمینان داشته باشند که نوسانات قیمت سهام در نتیجه خرید و فروش تعداد مشخصی از سهام است؛ زیرا که در غیر این صورت، معامله حتی چند سهم می‌تواند قیمت سهام را تحت تأثیر قرار دهد و قیمت‌های غیرواقعی در سهم ایجاد کند.تعیین حجم مبنا برای شرکت‌های بورسی بر اساس قیمت و تعداد سهام منتشرشده هر شرکت است. با افزایش قیمت سهم، حجم مبنا نیز کاهش می‌یابد. در صورتی که تعداد سهام معامله شده یک شرکت در طول روز، کمتر از حجم مبنا باشد، به همان نسبت درصد نوسان قیمت آن سهم نیز کاهش خواهد یافت.حجم مبنا برای سهام فرابورس و سهام شرکت‌ها پس از برگزاری مجمع، ۱ است؛ به این معنا که با معامله ۱ برگ سهم، قیمت پایانی آن می‌تواند تغییر کند.

دامنه نوسان بازار بورس تهران

در حال حاضر محدودیتی که بر قیمت سهام در بازار بورس و اوراق بهادار تهران اعمال شده است، مثبت ۵ درصد تا منفی ۵ درصد نسبت به قیمت پایانی روز قبل سهم است.برای نمونه اگر قیمت پایانی سهمی امروز ۲،۰۰۰ تومان باشد، دامنه مجاز نوسان برای معاملات فردای این سهم در بازه ۲،۱۰۰ تا ۱،۹۰۰ است.برای حق تقدم سهام این محدوده ۲ برابر دامنه نوسان سهام عادی آن است؛ بنابراین برای حق تقدم سهام شرکت‌های بورسی این دامنه از مثبت ۱۰ درصد تا منفی ۱۰ درصد است.در شکل زیر می‌توانید بازه دامنه مجاز نوسان، قیمت پایانی روز قبل و حجم مبنا را برای سهم بورس مشاهده کنید:

دامنه نوسان بازار بورس تهران در سایت TSETMC

دامنه نوسان بازار فرابورس

دامنه مجاز نوسان برای شرکت‌های پذیرفته‌شده در بازار فرابورس همانند بازار بورس است؛ اما دامنه نوسان بازار پایه فرابورس با سایر محدودیت‌های نوسان قیمتی متفاوت است که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

دامنه نوسان بازار پایه

دامنه نوسان قیمت سهام در بازار پایه با دامنه نوسان بازارهای بورس و فرابورس متفاوت است. با توجه به تغییر قوانین بازار پایه در سال ۱۳۹۸ و به‌منظور افزایش شفافیت اطلاعات، شرکت‌های درج‌شده در بازار پایه فرابورس بر اساس شرایط پذیرش، در سه تابلوی پایه زرد، پایه نارنجی و پایه قرمز قرار گرفتند که دامنه نوسان برای هر تابلو متفاوت است.

هر هفته یک حراج معاملاتی در روز دوشنبه از ساعت ۱۲ تا ۱۲:۳۰ انجام می‌شود. دامنه نوسان در این حراج برای تابلوی زرد ۶ درصد، تابلوی نارنجی ۴ درصد و تابلوی قرمز ۲ درصد است.اما در روزهای دیگر معاملاتی هفته و روز دوشنبه قبل از ساعت ۱۲، دامنه نوسان در تابوی زرد ۳ درصد، تابلوی نارنجی ۲ درصد و تابلوی قرمز ۱ درصد است. مبنای تعیین این دامنه نوسان، قیمت پایانی روزهای دوشنبه هر هفته است. در جدول زیر می‌توانید دامنه نوسان هر تابلو را مشاهده کنید:

نام تابلو دامنه نوسان در طول هفته تا قبل از ساعت ۱۲ ظهر روز دوشنبه دامنه نوسان در بازه ساعت ۱۲ تا ۱۲:۳۰ روز دوشنبه
تابلوی پایه زرد ۳% ۶%
تابلوی پایه نارنجی ۲% ۴%
تابلوی پایه قرمز ۱% ۲%

به عنوان مثال اگر قیمت پایانی سهمی در تابلوی نارنجی و در پایان روز دوشنبه پس از حراج ۴ درصدی، ۱،۰۰۰ تومان باشد، دامنه نوسان این نماد در طول هفته تا زمان حراج بعدی (ساعت ۱۲ روز دوشنبه) در بازه ۱،۰۲۰ تا ۹۸۰ تومان خواهد بود؛ بنابراین در طول هفته نمادهای درج‌شده در تابلوی نارنجی می‌توانند حداکثر ۶ درصد (۴+۲) نوسان کنند. از این ۶ درصد، ۴ درصد آن بین ساعت ۱۲ تا ۱۲:۳۰ روز دوشنبه و ۲ درصد در سایر روزها است.

در ادامه تغییرات قوانین معاملات بازار پایه و در چارچوب سیاست ها و مصوبات شورای عالی بورس، چندی از قوانین مهم به شرح زیر است:

۱- در صورت وجود صف خرید و فروش در سه روز متوالی در یک جهت، چنانچه صرف خرید و فروش در پایان جلسه معاملاتی حداقل معامله دو در ده هزار ( ۰.۰۰۰۲) تعداد سهام شرکت باشد در جلسه معاملاتی بعد دامنه نوسان در هر یک از تابلوهای زرد، نارنجی و قرمز به ترتیب ۵، ۴ و ۲ درصد خواهد شد و سپس دامنه نوسان به شرایط قبل باز می‌گردد و محاسبات صفحه خرید و فروش مجدد پس از روز اعمال تغییر دامنه نوسان انجام خواهد شد.
 
  • تبصره: پس از افزایش دامنه نوسان قیمتی نماد معاملاتی و بازگشایی نماد معاملاتی(به دلیل افشای اطلاعات با اهمیت موضوع ماده ۱۳ دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکت های ثبت شده نزد سازمان یا وجود اقدامات شرکتی)، مبنای محاسبه شکل گیری مجدد ثبت خرید و فروش از روز بازگشت دامنه نوسان قیمتی نماز به حالت عادی(در تابلوی زرد صد در صد، تابلو نارنجی دو درصد و در تابلو قرمز یک درصد) است.
 
۲- صندوق های سرمایه گذاری مختلط و در سهام می‌توانند تا حداکثر ۱۰ درصد از دارایی های تحت مدیریت صندوق را در بازار پایه سرمایه گذاری کنند.

کلام آخر

همان‌طور که بیان کردیم بسیاری از بورس‌های دنیا برای جلوگیری از نوسان شدید و سقوط قیمت سهام و ایجاد فرصت برای ارزیابی مجدد و بازنگری سهام از دامنه نوسان استفاده می‌کنند. بورس تهران نیز از سال ۱۳۸۷ از دامنه نوسان برای اعمال محدودیت بر نوسان قیمت‌ها استفاده کرده است. تأثیر این ویژگی در مواقعی که بازار دچار آشفتگی شد، کاملاً مشهود است. در این شرایط، معمولاً سرمایه‌گذاران مخصوصاً سرمایه‌گذاران خرد، تحت تأثیر جو روانی بازار قرار می‌گیرند و با تصمیمات و رفتارهای هیجانی و عجولانه سبب ایجاد نوسان‌های غیرمنطقی می‌شوند. این محدودیت سبب کنترل بهتر نوسان‌ها شده و ثبات بازار را افزایش می‌دهد.

[views id=”9720″] 

مقالات مرتبط

50 Comment
محمد کاظمی علی آباد ۱۳۹۹/۰۳/۲۸
|

عالی بود

محمد کاظمی علی آباد ۱۳۹۹/۰۳/۲۸
|

نوسانات تاکی انقدر متغیر است؟

آیدین ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
|

باسلام
چرا اخیرا بعضی نماد ها مثل کویر ، کگل و … در حالی که باید بدون محدودیت نوسان پس از افشای اطلاعات یا افزایش سرمایه معامله شوند، با محدودیت نوسان باز شدند؟
معاملات این دو سهم در روز بازگشایی کنسل شد و در روز بعد با محدودیت نوسان ۵ درصد باز شدند.

احسان ۱۳۹۹/۰۲/۰۷
|

بهترین راه جلوگیری از نوسانات این مدت بورس، ورود شرکت های بیشتر به بورس است. سازمان بورس باید تدابیری برای ورود بسیار زیاد شرکتهای مختلف به بورس بیندیشد.

علی رجبی ۱۳۹۹/۰۱/۰۴
|

بسیار عالی. من یک پیشنهاد درباره محدودیت در خرید نمادهای عرضه اولیه دارم. همانطور که عرضه اولیه بین همه سهامداران ثبت نام کرده بطور یکسان تقسیم میشود، تدبیری اتخاذ شود که مثلا از روز عرضه نماد برای خرید یا فروش (فردای عرضه اولیه)، به مدت یک هفته یا ده روز محدودیت در خرید سهام نماد یادشده ایجاد شود، مثلا طی این مدت در هر روز هر نفر (هر کد بورسی) نتواند بیش از مثلا ۱۰هزار سهم خرید کند. این محدودیت سبب تقسیم سهام در طی این مدت بین سهامداران خرد و درشت به میزان تقریبا یکسان میشود و سفته بازی را از دست بازیگران عمده سهام خارج میکند. ممنون میشم این پیشنهاد رو به سازمان بورس منعکس کنید. سپاسگزارم

علی رجبی ۱۳۹۹/۰۱/۰۴
|

این افراد از طایفه صفویان هستند که برایشان فرقی نمیکند چه صفی تشکیل شود، کلا دوست دارند در صف باشند!

محسن ۱۳۹۹/۰۱/۰۱
|
محسن ۱۳۹۹/۰۱/۰۱
|

بسیارمفید

اسفندیاری ۱۳۹۸/۱۲/۲۹
|

نوسان بازار پایه واقعا برام سوال برانگیز بود چون مدام تغییر میکرد، الان کاملا متوجه شدم، خیلی ممنونم

رامین ۱۳۹۸/۱۲/۲۹
|

اطلاعات خوبی کسب کردم
ممنون