راه حل‌های کاربردی برای سرمایه ‌گذاری در بازار پر ریسک

مدت زمان مطالعه این مطلب: 6 دقیقه

به اشتراک‌گذاری پست

سرمایه گذاری موضوعی است که همواره مورد توجه اکثر افراد قرار دارد. مردم به طور پیوسته و دائمی در تلاش هستند تا به اهداف خود برسند و در راه رسیدن و دستیابی به توسعه و رفاه، سرمایه گذاری می‌کنند. این موضوع در ابعاد مختلف می‌تواند تحقق یابد. خرید خانه یا ماشین، فراهم نمودن آینده تحصیلی برای فرزندان و … از جمله موارد سرمایه گذاری است. در ادامه به راه حل های کاربردی برای سرمایه گذاری در بازار پر ریسک اشاره خواهیم کرد. لازم است قبل از ورود به موضوع اصلی، تعریفی صحیح از سرمایه گذاری داشته باشیم.


ویدئو راه حل‌های کاربردی برای سرمایه ‌گذاری در بازار پر ریسک


سرمایه گذاری چیست؟

برای تعریف سرمایه‌گذاری از یک مثال استفاده می‌کنیم. فرض کنید ۳ شخص همزمان قصد خرید خودرو را پس از ۱۰ سال دارند. آن‌ها ماهانه یک میلیون تومان برای این امر کنار می‌گذارند. شخص اول ماهی یک میلیون تومان کنار می‌گذارد. شخص دوم ماهی یک میلیون تومان را در بانکی با سود سالانه ۱۸ درصد کنار می‌گذارد. شخص سوم نیز یک میلیون تومان در صندوق سرمایه گذاری با بازده سالانه ۳۰ درصد کنار می‌گذارد. حال فکر می‌کنید بعد از ۱۰ سال چه اتفاقی رخ می‌دهد؟
با یک حساب و کتاب ساده، پرده از این موضوع برمی‌داریم. پس از ۱۰ سال، شخص اول ۱۲۰ میلیون تومان دارد. شخص دوم که پول خود را در بانک قرار داده است، ۳۲۶ میلیون تومان دارد. شخص سوم که پول خود را در صندوق قرار داده است، ۷۱۴ میلیون تومان دارد. 
این مثال تفاوت بین سرمایه‌گذاری و ذخیره پول را نشان می‌دهد. اگر در منبعی مناسب پول‌هایمان را قرار دهیم، باید شاهد اضافه شدن و چند برابر شدن آن‌ها پس از مدت زمان مشخصی باشیم. در ادامه فرق سرمایه گذاری و پس انداز را بیان خواهیم کرد.

مفهوم پس‌انداز چیست؟

ابتدا به توصیف پس‌انداز می‌پردازیم و پس از آن، سرمایه‌گذاری را با آن مقایسه می‌کنیم. پس‌انداز به مبلغی گفته می‌شود که از کسر هزینه‌های مصرفی از درآمد هر شخص به دست می‌آید. پول به صورت پس‌انداز، بازدهی ندارد و تاثیر تورم روی آن بسیار شدید است.
به عنوان مثال فرض کنید شخصی ۱۰ میلیون تومان در سال ۱۳۹۵ دارد. آن شخص با ۱۰ میلیون تومان در سال ۱۳۹۵ می‌توانست یک خودرو پراید بخرد. حال در سال ۱۴۰۰ آن شخص با ۱۰ میلیون تومان می‌تواند یک گوشی هوشمند برای خود بخرد.
حال می‌خواهیم مفهوم سرمایه‌گذاری را بیان کنیم. در علم اقتصاد، سرمایه‌گذاری نوعی تخصیص منابع مالی به چندین دارایی است. انتظار شخص از سرمایه‌گذاری، کسب سود یا به دست آوردن منبع مالی خود با ارزش بیشتر در آینده است. از جمله انواع منابع مالی می‌توان به سهام شرکت‌ها، اوراق بهادار، مسکن، طلا، زمین، دلار و … اشاره کرد.
مقصود ما از بیان این موضوع طرح این مفهوم است که هر سرمایه‌گذاری با ریسک همراه است. این موضوع بیان کننده این است که هر نوعی از سرمایه‌گذاری به سود با ارزش بالا ختم نمی‌شود و همواره ریسک در سطوح مختلف وجود دارد. در ادامه به تعریف واژه ریسک می‌پردازیم.

بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری هوشمندانه چیست؟

مفهوم ریسک چیست؟

همواره در مفهوم سرمایه گذاری، واژه ریسک حضور دارد. شاید ریسک را بتوان نوعی خطر یا عدم اطمینان تعریف کرد. مفهوم ریسک می‌تواند مثبت یا منفی باشد. این مفهوم در ابعاد مختلف قرار دارد. برخی از منابع سرمایه‌گذاری پر ریسک، برخی در حد متوسط و برخی کم ریسک هستند.
همواره افراد ریسک‌گریز به دنبال گزینه‌های مناسب با ریسک کمتر هستند. در طرف مقابل، افراد ریسک‌پذیر به دنبال گزینه‌هایی برای بازدهی و کسب سود بیشتر هستند.
حال که با مفاهیم ابتدایی آشنا شدیم، وارد موضوع اصلی بحث‌مان می‌شویم. می‌خواهیم بدانیم که چه راه حل‌هایی برای سرمایه‌گذاری در بازارهای پر ریسک وجود دارد.

سرمایه گذاری در بازار پر ریسک و علل آن

در ابتدا و قبل از اعلام راهکارهای مناسب، باید بدانید که علت سرمایه گذاری در بازار پر ریسک توسط شما چیست؟
همواره سرمایه‌گذاری در بازارهای پرریسک، شرایط خاص خود را دارد. شرایط بازار بورس تهران در یک سال اخیر بسیار نوسانی بوده است. شاخص کل دچار کاهش شدید شده و اصلاحات عدیده‌ای به خود دیده است. در این شرایط بحرانی، افراد زیادی وجود ندارند که طاقت داشته باشند و در مسیر باقی بمانند.
در شرایط فوق، راهکار هایی را باید در نظر گرفت که سرمایه گذاری در بازارهای پر ریسک را توجیه کند. در زیر، ۵ راهکار پیشنهادی ارائه می‌شود که در ادامه به آن‌ها نگاهی می‌اندازیم.

راهکارهای مناسب برای سرمایه گذاری در بازار پر ریسک

۱- استراحت به خود

راهکار اول در زمینه سرمایه گذاری پر ریسک، استراحت دادن به خود است. احساس ترس و خطر ناشی از سرمایه گذاری پر ریسک، یک احساس کاملا طبیعی است. این موضوع که اخبار منفی منتشر می‌شود و بازار دچار ریزش می‌شود، احساس ترس را به وجود می‌آورد.
هر شخص صبح خود را به امید کسب سود یا افزایش درآمد و پول آغاز می‌کند. حتی این شخص به امید افزایش پول خود می‌خوابد. اگر واقع‌بین باشیم، باید بدانیم که ترس چیزی فراتر از اعداد ظاهر شده روی صفحه نمایش است. این نگرانی می‌تواند ناشی از مبلغ وام، هزینه زندگی یا سایر موارد باشد.
راهکار مناسب در این زمینه آن است که زمانی برای خود بگذاریم تا با ترس و عدم اطمینان خود کنار بیایم. باید از قبل به نتایج بعد عمل خود فکر کنیم و به مقدار کافی تمام جوانب آن را بررسی کنیم.

۲- یادآوری علت سرمایه‌گذاری

قبل از سرمایه‌گذاری در هر زمینه‌ای، باید اصول آن را بدانیم. یک ضرب المثل معروف است که می‌گوید: «تمام تخم‌مرغ‌هایت را در یک سبد نگذار». این ضرب‌المثل به این معنی است که یک سرمایه‌گذار باید یک سبد متنوع از موارد سرمایه‌گذاری تشکیل دهد. سهام متنوع و از صنایع مختلف می‌تواند مثال خوبی برای این موضوع باشد. 
اگر پس از طی کردن این موارد، باز هم ترس ناشی از ریسک دارید، اهداف خود را یادآوری کنید. باید از خود این سوال را بپرسید که علت سرمایه‌گذاری‌ام چه بوده است. امنیت مالی در بازنشستگی، در دست داشتن پولی مناسب در آینده یا سایر موارد. این امر باعث کاهش ریسک ناشی از سرمایه‌گذاری می‌شود.

۳- فرآیند سرمایه‌گذاری خود را بررسی کنید

ممکن است تمام اصول مناسب و لازم برای سرمایه‌گذاری را درست انجام داده باشید اما همچنان ریسک زیان در شما وجود داشته باشد. باید بدانید که فرآیند و دوره‌های زمانی در هر بازار مالی وجود دارد. ممکن است بازاری در بلند مدت صعودی باشد اما در کوتاه مدت نزولی و زیان‌ده باشد. بنابراین پیش‌بینی ریزش و روند نزولی در هر بازاری محتمل است.
به عنوان مثال ریزش مرداد ماه سال ۱۳۹۹ در بورس ایران که ریزشی نسبتا شدید بوده است. با این حال چیزی که مشخص است، این است که هر ریزشی پایان می‌یابد. اگر تمام شرایط اصولی بودن یک سرمایه‌گذاری را طی کرده‌اید، باید به آن اعتقاد داشته باشید.
شرایط خاص در همه جای جهان به وجود می‌آید. پاندمی کرونا، یکی از آن‌ها است که تمام بازارهای مالی جهان را تحت شعاع خود قرار داده است. اگر الگوی مناسبی از فرآیند سرمایه گذاری را انجام داده‌اید اما همچنان نگران هستید، به گذشته بازار های مالی نگاهی بیندازید.
در سال ۱۳۹۵ و پس از انتخاب دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا، بازار بورس ایران تحت تاثیر این موضوع قرار گرفت. در سال ۱۳۹۸ و پس از ترور سردار سلیمانی، بازار بورس ایران برای چند روز، روند نزولی را در پیش گرفت. اما در هر دو اتفاق، روند نزولی دائمی نبود و پس از مدتی، روند صعودی قدرتمندتری، جای آن را گرفت. بنابراین به سرمایه‌گذاری خود ایمان داشته باشید و مطابق با اصول و روند، آن را مدیریت کنید.

۴- فرار نکنید و برنامه خود را عوض نکنید

قبل از وقوع هر حادثه‌ای آن را پیش‌بینی کنید. هنگامی که مراحل سرمایه‌گذاری خود را شروع کردید، برای رسیدن به موفقیت صبر کنید و با هر اتفاقی پا به فرار نگذارید. همواره افرادی که با کوچکترین مشکل پا به فرار می‌گذارند، بازنده‌اند. چه بسا افراد صبوری که در همان زمان، در شرایط دشوار مانده‌اند و پیروز از میدان خارج شده‌اند.
سرمایه‌گذاران بزرگ با وقوع مشکل برنامه خود را عوض نمی‌کنند. آن‌ها وقتی اهدافشان تغییر کند، برنامه خود را عوض می‌کنند. بنابراین تا رسیدن به هدف خود، صبوری می‌کنند و برنامه خود را ادامه می‌دهند.

۵- انجام کار دیگری

هنگامی که افراد با ضرر یا زیان مواجه می‌شوند، ترس آن‌ها را فرا می‌گیرد. در سرمایه‌گذاری پر ریسک، همواره ترس و ضرر وجود دارد. در چنین شرایطی افراد اغلب سعی می‌کنند کاری انجام دهند. در چنین مواردی، پیشنهاد می‌شود سرمایه‌گذار خود را مشغول به کاری کند. نوسان‌گیری با حجم کم، پیاده‌روی، خواندن کتاب، شنیدن موسیقی یا تفریح و داشتن دید بلندمدت سرمایه گذاری از جمله کارهای موثر در این زمینه است. هر مقدار که ذهن شخص مشغول کار دیگری باشد، ریسک سرمایه‌گذاری کاهش می‌یابد.

جمع بندی

احتمال دارد پس از خواندن این مقاله، احساس رضایتی درباره کنترل ریسک در سرمایه گذاری در شما به وجود نیاید. علت این امر هم طبیعی است. انسان به دنبال شرایطی است که تمام جوانب را زیر نظر داشته باشد و بهترین تصمیم را بگیرد. عدم به دست آوردن پول بیشتر و تحمل ضرر، از سخت‌ترین شرایطی است که یک انسان می‌تواند تحمل کند. ممکن است راه حل‌های کاربردی برای سرمایه گذاری در بازار پر ریسک را انجام دهید و نتیجه‌ای به دست نیاورید. این راهکارها به صورت صد در صد عملی نیستد اما تا حد زیادی شخص را آسوده خاطر می‌کنند. به عبارت دیگر انجام دادن این کارها بهتر از انجام ندادن آن‌ها است.

مقالات مرتبط

0 Comment

نظری ثبت نشده است