صندوق سرمایه‌گذاری خصوصی چیست؟

مدت زمان مطالعه این مطلب: 4 دقیقه

به اشتراک‌گذاری پست

امروزه یکی از مهمترین چالش‌هایی که برای بنگاه‌ها و کسب و کارها در داخل کشور وجود دارد، چالش تامین مالی است. بخش بزرگی از عدم استفاده از نقدینگی‌ها در بنگاه‌ها و کسب و کارهای بزرگ و کوچک، به مشکلات کلانی که در نظام بانکی ایران وجود دارد برمی‌گردد. از طرفی عدم دسترسی به ابزارها و نهادهای مالی مورد اعتماد این مشکلات را دو چندان کرده است. راهکار رفع این دست مشکلات، صندوق های سرمایه گذاری خصوصی هستند. ما در این مقاله خواهیم گفت که صندوق سرمایه گذاری خصوصی چیست؟ و ارکان و نوع فعالیت آن چگونه است.


این ویدئو را حتما ببینید!


صندوق سرمایه‌گذاری خصوصی چیست و فعالیت آن چگونه است؟

در پاسخ به سوال صندوق سرمایه گذاری خصوصی چیست؟ باید گفت که این صندوق نوعی ابزار سرمایه‌گذاری است که اداره آن به عهده سرمایه‌گذاران و شرکت‌های خصوصی است. سرمایه این صندوق با این هدف تامین می‌شود که بخشی از سرمایه و سهام یک شرکت خصوصی به تملک دربیاید و سپس در زمان مناسب واگذار شود.
حال که با پاسخ سوال صندوق سرمایه گذاری خصوصی چیست؟ آشنا شدید ممکن است این سوال برای شما به وجود آمده باشد که این صندوق‌ها چه فعالیت‌هایی دارند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که عمده فعالیت این صندوق‌ها جمع‌آوری منابع مالی سرمایه‌گذاران و تخصیص سهم‌الشرکه شرکت‌ها و سرمایه‌گذاری در سهام با موضوع فعالیت‌های از قبل پیش‌بینی شده است.
اگر بخواهیم به زبان ساده‌تر به بررسی فعالیت صندوق های سرمایه‌گذاری خصوصی بپردازیم باید بگوییم سرمایه‌گذاری این صندوق‌ها در شرکت‌های سرمایه‌پذیر، با هدف تحقق اهداف از پیش تعیین‌شده است.

ارکان تشکیل دهنده صندوق سرمایه‌گذاری خصوصی

صندوق های سرمایه گذاری از ارکانی تشکیل شده‌اند که شناخت آن‌ها می‌تواند در سرمایه‌گذاری درست هر یک از این صندوق‌ها تاثیرگذار باشد. به همین دلیل باید گفت که صندوق سرمایه گذاری خصوصی هم از این موضوع مستثنی نیست و می‌توان در رابطه با ارکان تشکیل دهنده آن صحبت کرد. در رابطه با سوال صندوق سرمایه گذاری خصوصی چیست؟ و ارکان تشکیل دهنده آن چگونه است می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱٫ شرکت PE(private equity) یا شرکت مدیریت دارایی خصوصی

شرکت مادر مالک اصلی صندوق سرمایه گذاری خصوصی است که در اجرای استراتژی‌های سرمایه‌گذاری رشدی، خطرپذیر و خریدهای تملکی از متخصصین استفاده می‌کند. این نوع شرکت‌ها سرمایه یک یا گروهی از صندوق‌های سرمایه‌گذاری را جمع‌آوری می‌کنند و از طریق دو شخصیت حقوقی مجزا (مدیر سرمایه‌گذاری و شریک مدیریتی) اقدام به ارائه مشاوره به این صندوق‌ها می‌کنند.
شرکت PE عمدتا تمام سمت‌های تصمیم‌گیری و پست‌های کلیدی در بخش شریک مدیریتی یا مدیر سرمایه‌گذار را در اختیار دارد. هر کدام از دو زیر مجموعه اصلی (موارد ۱ و ۲)، یکی از ارکان صندوق سرمایه‌گذاری خصوصی به شمار می‌روند و به شرح زیر هستند.

۲٫ شرکای سرمایه‌گذار یا LP(limited partner)

شرکای سرمایه‌گذار قسمت عمده‌ای از سرمایه‌های صندوق‌های خصوصی را تامین می‌کنند. LPها به عنوان سرمایه‌گذاران غیر فعال در صندوق‌های خصوصی مشارکت می‌کنند و تعهدات مالی هر یک به اندازه سرمایه‌ای است که به صندوق سرمایه‌گذاری متعهد شده‌اند. صندوق‌های بازنشستگی عمومی و خصوصی، بیمه‌ها، خیریه‌ها، بانک‌ها، افراد ثروتمند و فراصندوق‌ها از جمله LP‌ها شناخته می‌شوند.

۳٫ شریک مدیریتی یا GP(general partner)

یکی دیگر از ارکان این شرکت‌ها، شریک مدیریتی است. مسئولیت همه جانبه مدیریت صندوق به عهده شریک مدیریتی است. در واقع GPها مسئولیت متولی‌گری و امانت‌داری را بر عهده دارند و در نتیجه عملکرد آن‌ها تنها باید در جهت سود و منفعت صندوق باشد.
شریک مدیریتی وظیفه انجام فراخوان واریز تمام سرمایه متعهد شده توسط شرکای سرمایه‌گذار را بر عهده دارد و به عبارت دیگر انجام تمام سرمایه‌گذاری‌های انجام شده و خروج از سرمایه‌گذاری‌ها در راستای وکالت داده شده به آن‌ها و در حیطه مسئولیت‌های اوست. گاهی ممکن است که GP برخی از وظایف مدیریتی را به کمیته سرمایه‌گذاری یک شرکت یا مدیر سرمایه‌گذاری تفویض کند.

۴٫ مدیر سرمایه‌گذاری

مدیریت عملیات روزمره صندوق خصوصی به عهده مدیر سرمایه‌گذاری است. این مدیر تمام فرصت‌های سرمایه‌گذاری را ارزیابی می‌کند و مشاوره‌های لازم را در اختیار شرکت‌های موجود در سبدهای سرمایه‌گذاری صندوق‌ها قرار می‌دهد.

۵٫ شرکت‌های فعال در سبد سرمایه‌گذاری

صندوق‌های خصوصی ممکن است در طول دوره فعالیت خود در شرکت‌هایی سرمایه‌گذاری کنند که تعداد آن‌ها بین ۱۰ تا ۱۵ است. این شرکت‌ها به عنوان تشکیل‌دهنده سبد سرمایه‌گذاری شناخته می‌شوند.

تفاوت صندوق سرمایه‌گذاری خصوصی با صندوق سرمایه‌گذاری مشترک

حتما شما هم در کنار صندوق های سرمایه گذاری خصوصی نام صندوق های سرمایه گذاری مشترک را نیز شنیده‌اید. برای این که بتوان به پاسخی روشن در رابطه با سوال صندوق سرمایه گذاری خصوصی چیست؟ دست یافت شاید بهتر باشد به مقایسه این دو صندوق بپردازیم. عمده تفاوتی که بین این دو صندوق سرمایه‌گذاری وجود دارد مربوط به موارد زیر است:

  • محل جذب سرمایه‌ها
  • انواع شرکت‌هایی که برای سرمایه‌گذاری به سراغ آن‌ها می روند
  • دریافت کارمزد

صندوق سرمایه گذاری خصوصی برای تامین سرمایه مورد نیاز خود به سراغ سرمایه‌گذاران نهادی و شرکای سرمایه‌گذار یعنی LP می‌رود. این در حالی است که صندوق سرمایه گذاری مشترک برای تامین سرمایه مورد نیاز خود از سرمایه‌گذاران عادی استفاده می‌کند. صندوق های سرمایه گذاری خصوصی عمدتا در شرکت‌های خصوصی اقدام به سرمایه‌گذاری می‌کنند و این در حالی است که سرمایه‌گذاری صندوق های سرمایه گذاری مشترک عمدتا در شرکت‌های تجاری سهامی عام است.

در رابطه با تفاوتی که برای دریافت کارمزد در بین دو صندوق وجود دارد باید گفت که صندوق سرمایه‌گذاری مشترک فقط می‌تواند از مدیریت صندوق اقدام به دریافت کارمزد کند اما در صندوق سرمایه گذاری خصوصی این طور نیست و می‌توان علاوه بر کارمزدی که مربوط به مدیریت صندوق می‌شود، کارمزد عملکرد نیز دریافت کرد. در این قسمت لازم است برای رسیدن به پاسخ کامل‌تر در رابطه با صندوق سرمایه‌گذاری خصوصی چیست و چه تفاوتی با صندوق سرمایه‌گذاری مشترک دارد؟ به توضیح کامل کارمزد مدیریت و کارمزد عملکرد بپردازیم.

تفاوت کارمزد مدیریت صندوق و کارمزد عملکرد

کارمزد مدیریت درصدی از دارایی‌هایی است که تحت مدیریت صندوق است. معمولا این کارمزد در حدود دو درصد از دارایی‌هاست. از این کارمزد برای تامین هزینه‌های روزانه و سربار استفاده می‌کنند.
این کارمزد که با نام کارمزد موفقیت نیز شناخته می‌شود به عنوان درصدی از سود به دست آمده از سرمایه‌گذاری‌ها است. این کارمزد معمولا ۲۰ درصد است. در واقع هدف از این کارمزد ایجاد انگیزه برای بازدهی بیشتر است و به عنوان پاداش موفقیت به کارمندان صندوق پرداخت می‌شود.

جمع‌بندی

در این مقاله و در پاسخ به سوال صندوق سرمایه گذاری خصوصی چیست؟ گفتیم که در بازارهای مالی بین‌المللی نهادها و ابزار‌های مختلفی وجود دارد که بر اساس تمایلات سرمایه‌گذاران و نیازی که بنگاه‌ها دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرند. در ایران هم در سال‌های اخیر توجه سرمایه‌گذاران تا حدودی به سمت استارتاپ‌ها و سرمایه‌گذاری‌های جسورانه کشیده شده است. به همین دلیل صندوق‌های سرمایه گذاری خصوصی برای این کار در نظر گرفته شده‌اند. این صندوق‌ها با جمع‌آوری منابع مالی سرمایه‌گذاران اقدام به سرمایه‌گذاری در شرکت‌های خصوصی می‌کنند و از این طریق باعث رشد و توسعه شرکت می‌شوند.

مقالات مرتبط

0 Comment

نظری ثبت نشده است