از مواردی که در سرمایهگذاری باید به آن توجه کرد افق زمانی است. در واقع شما با بررسی افق زمانی میتوانید بستر مناسبی را برای سرمایهگذاری خود گزینش کنید. موضوعی که این مقاله به آن میپردازد مرتبط به افق زمانی سرمایهگذاری در حوزههای اقتصادی در سال ۱۴۰۰ است تا نتایجی را برای گزینش بستر مناسب سرمایهگذاری به شما ارائه کند. علاوه بر این میتوانید اطلاعات مفیدی از شیوه سرمایهگذاری در سال ۱۴۰۰ در این نوشته به دست آورید.
تعاریف مختلفی از سرمایهگذاری وجود دارد اما از دیدگاه علوم مالی، سرمایهگذاری به معنای استفاده از مبالغ مختلفی در بسترهای موجود مالی، با انتظار کسب منافع در آینده است. این آینده میتواند کوتاه مدت، میان مدت یا بلند مدت باشد که در علم مالی به عنوان «چشمانداز» شناخته میشود. البته به طور کلی و به ویژه در ایران سرمایهگذاری یک شیوه بلند مدت است.
شخصی که برای کسب سود یا منافعی خاص با پول خود اقدام به خرید کالا، اوراق بهادار یا ارز میکند به عنوان سرمایهگذار شناخته میشود و میزان سودی که در این شیوه به دست خواهد آورد بازدهی نام دارد. در فرایند سرمایهگذاری ممکن است خطرات مختلفی سرمایه شخص را کاهش دهند که به این خطرات «ریسک» گفته میشود.
ما در این مقاله قصد داریم بازارهای مختلف مالی و حوزههای اقتصادی در سال ۱۴۰۰ شمسی را با توجه به دو فاکتور «ریسک و بازدهی» بررسی کنیم و البته چشماندازها را نیز ضمیمه توضیحات خود قرار خواهیم داد.
مقدمهای بر بازارهای مالی در حوزه اقتصاد
واژه بازار مالی بر طیف گستردهای از بسترهای قابل سرمایهگذاری اشاره میکند که عموماً از طرف اشخاص مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. مهمترین این بازارها در چارت زیر قابل مشاهده هستند:
در ایران تنها تعداد خاصی از این بازارها مورد استفاده عمومی هستند و برخی از آنها کمتر مورد توجه قرار میگیرند. از این رو قصد داریم مهمترین این بسترها را گزینش کرده و در ادامه به بررسی آنها بپردازیم.
سهام/ بورس اوراق بهادار
در بازار سهام اساسا اوراق مالکیت موسسات مختلف دولتی و خصوصی مورد معامله قرار میگیرد. اشخاص میتوانند توسط دو روش مستقیم یا غیر مستقیم وارد این بازار شوند و از این طریق به سرمایهگذاری بپردازند. مالیات اخذ شده نسبت به سود در این بازار، رقمی مناسب است که از فروشنده اخذ میشود.
در چند سال اخیر بازار اوراق مالکیت جزو پرمخاطبترین بازارها بود و تا اواسط سال ۱۴۰۰ معاملهگران شاهد افت و خیزهای زیادی در این بازار بودند. شاخص بورس از سال ۱۳۷۹ تا به امروز با توجه به آمار و ارقام منتشر شده توسط مراجع، تقریباً ۵۳۴۱% رشد داشته است. با توجه به این موضوع مشخصات کلی این حوزه در جدول زیر قابل مشاهده است:
حال شرح سطور بالا چیست؟ فعالیت مستقیم به معنای معامله سهام با توجه به تلاش و دانش فردی است. در این شرایط اگر چشمانداز بلند مدت مدنظر سرمایهگذار باشد و دانش بورسی خوبی جهت فعالیت در بازار سرمایه داشته باشد ریسک کمتر و بازده خوبی نصیب او خواهد شد.
فعالیت غیر مستقیم به معنای استفاده از امکانات سبدگردانی روشی مناسب برای افزایش سرمایه است. در این شرایط میتوان با هر نوع چشماندازی به سرمایهگذاری پرداخت و سرمایهگذار با توجه به سیستم سبدگردانی، ریسک بسیار کم و با توجه به چشماندازش بازده خوبی را تجربه خواهد کرد.
فلزات گرانبها
در ادامه بررسی سرمایهگذاری در حوزههای اقتصادی در سال ۱۴۰۰ به بازار فلزات گرانبها میرسیم. به بازار طلا و مسکوکات، فلزات گرانبها گفته میشود. تا اواخر سال ۱۳۹۹ اشخاص بسیاری در این بازار به معامله میپرداختند. اما پس از تغییراتی در اخذ مالیات از این بازار، میزان فعالیتها با کاهش کمی رو به رو شد. گفتنی است در بازار مسکوکات نسبت به بازار طلای زینتی فعالیت سرمایهگذاری بیشتری وجود دارد. شاخص این بازار از سال ۱۳۷۹ تا اواخر سال ۱۳۹۹ حدود ۳۷۱۰% رشد داشته است. مشخصات این حوزه در زیر قابل مشاهده است:
قابل تامل است که قیمت سکه ارتباط زیادی به ارزش دلار دارد اما نسبت به حجم آن رشد بیشتری دارد.
در صورتی که قصد فعالیت در این بازار را دارید، بهتر است شیوهنامههای مالیاتی را ملاحظه کنید و پس از بررسی سود خالصی که از هر سکه به دست میآید، تصمیم بگیرید. چرا که ممکن است نرخ مالیات، میزان قابل توجهی از سود به دست آمده را هنگام فروش از فروشنده کسر کند. قابل ذکر است که فعالیت کوتاه مدت نه تنها در این بازار، بلکه در هیچ کدام از بسترهای مالی نتیجه جذابی رقم نخواهد زد.
ارز
بازار ارز در ایران رسمیت کمتری نسبت به دیگر کشورها دارد. اما نسبت ارزش آن به پول ملی، طی سالهای متمادی از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است و این موضوع سبب شده تا اشخاص از این بستر به خوبی استقبال کنند. ما نیز به عنوان یکی از حوزههای اقتصادی در سال ۱۴۰۰ به بررسی آن خواهیم پرداخت.
در کشورهای دیگر، بورس ارز با نام رسمی Forex شناخته میشود اما در ایران معاملات ارز رسما در صرافیها صورت میگیرد. میزان رشد شاخص ارز از سال ۱۳۷۹ تا اواخر ۱۳۹۹ شمسی تقریبا ۷۴۴% بوده است. این به این معناست که اگر در سال ۱۳۷۹ با ۱۰ میلیون تومان اقدام به سرمایهگذاری در این حوزه میکردید، طی ۲۱ سال ارزش پولتان حدود ۹۰ میلون تومان افزایش مییافت. حال مشخصات کلی این بازار به شرح زیر است:
جالب توجه است بدانید که دولت کشورمان از کسانی که با هدف کسب سود مبادرت به معامله دلار میکنند با توجه به شرایط آنها مالیات اخذ میکند. شرایط معافیت مالیات ارزی در لیست زیر عنوان شده است:
۱٫ صادرات
۲٫ واردات
۳٫ مسافرت
۴٫ خرید دارو
۵٫ تحصیل
برای مثال در صورتی که معاملات اشخاص در بانکها یا صرافیها انجام شود، اطلاعات خرید یا فروششان در سامانه امور مالیاتی درج و سپس نظارتهای لازمه از سوی سازمان مذکور انجام میشود تا اهداف خرید ارز را از افراد جویا شوند. البته در صورتی که اهدافشان خارج از ۵ مورد فوق باشد، لازم است اقدام به پرداخت مالیات کنند.
مسکن
بازار مسکن یک بستر کاملا متفاوت از سرمایهگذاری است که صرفا یک مورد مصرفی شناخته میشود اما با توجه به رشد قیمت آن از سالهای قبل تا کنون، به عنوان یک زمینه سرمایهگذاری گزینش شده است و نقدینگی بالایی در این زمینه جریان دارد. از سال ۱۳۷۹ تا ۱۳۹۹، نرخ رشد شاخص این بستر ۳۰۲۳% اعلام شده است.
با توجه به پیچیدگیهای معاملات مسکن، از جمله ثبت اسناد، اخذ مالیات و بررسیهای کارشناسی و… همچنان در ایران جزوی از کالای سرمایهگذاری شناخته میشود که طرفداران زیادی دارد. شایان ذکر است که مجلس در سال ۱۴۰۰ روشهای مالیاتی گوناگونی جهت اخذ مالیات از اشخاص (به ویژه حقوقی) تصویب کرده است. با توجه به این تعاریف میتوان مشخصات این حوزه را در زیر شرح داد:
قیمتگذاری مسکن به ویژه در ایران ارتباط تنگاتنگی با ارز دارد. زیرا هزینههای ساخت مسکن با توجه به ارز تعیین میشوند و این امر باعث ارتباط قیمتی آن با دلار یا یورو شده است. اما ریسک کمتر آن نسبت به ارز، به علت رشد تقاضای درونی آن است؛ زیرا مسکن یک کالای مصرفی شناخته میشود و افراد زیادی به مکانی جهت زندگی نیاز دارند.
صندوقهای سرمایهگذری
صندوقهای سرمایهگذاری به عنوان یکی از حوزههای اقتصادی در سال۱۴۰۰، از تنوع بسیار بالایی برخوردار هستند و در کل از بسترها و حوزههای اقتصادی مهم سرمایهگذاری شناخته میشوند. اشخاص با سرمایهگذاری در صندوقها، واحدهای آن را برای کسب سود معامله میکنند.
هر صندوق با ترکیب دارایی خود در حوزههایی که در بالا نام بردیم، به عنوان یک نوع مجزا شناخته میشود.
انواع صندوقها عبارتند از: صندوق درآمد ثابت، صندوق مختلط، صندوق درسهام و … مشخصات کلی صندوقهای سرمایهگذاری به شرح زیر است:
گفتنی است صندوقهای سرمایهگذاری، شیوههای مختلفی از سوددهی دارند و اشخاص بنا به شرایط خود این صندوقها را گزینش میکنند. همچنین میزان بازدهی صندوقها با توجه به ریسک پایینی که دارند همواره بیشتر از سپردههای بانکی است.
سپردههای بانکی
به عنوان آخرین بستر کمریسک با سوددهی عادی، میتوان به سپردههای بانکی اشاره کرد. سپردههای بانکی به عنوان یک شیوه سرمایهگذاری شناخته نمیشوند بلکه یک شیوه نگه داشتن دارایی هستند که هر شخص بنا به شرایط خود نوعی از آنها را گزینش میکند. مشخصات دو مورد اصلی از سپردههای بانکی را میتوان در جدول زیر شرح داد:
کلام آخر
در این مقاله انواع سرمایهگذاری در حوزههای اقتصادی در سال ۱۴۰۰ را مرورکردیم تا شما بتوانید بهترین آن را برای یک سرمایهگذاری پر سود انتخاب کنید. بهتر است قبل از انتخاب یک زمینه سرمایهگذاری، ابتدا آن را از دیدگاههای مختلف بررسی کنید و سپس با شرایط خود تطبیق دهید تا بتوانید گزینههای مناسبتری را برای انتخاب پیش رو داشته باشید. فراموش نکنید که مطالب فوق تنها جنبه اطلاعاتی دارد و نباید به عنوان توصیه به آنها عمل کنید.
نظری ثبت نشده است