شرکتها برای شروع فعالیت خود نیاز به سرمایه دارند. سرمایه گذارانی که بودجه اولیه شرکت را تأمین میکنند دارای سهم میشوند. اینگونه شرکتها به دو گروه شرکتهای سهامی عام و خاص تقسیم میشوند. در شرکتهای سهامی خاص، کل سرمایه توسط سرمایه گذاران تأمین میگردد؛ اما در شرکتهای سهامی عام، بخشی از سرمایه از طریق فروش سهم به مردم تأمین خواهد شد که به آنها سهامدار گفته میشود.
در این میان، شرکتها در بازه زمانی فعالیت خود اقدامات متفاوتی انجام میدهند. برای انجام اقدامات، شرکتها باید تصمیمات اصلی و مهم اتخاذ کنند که نیاز به برگزاری جلسات متعددی است. جلسات مهم شرکتهای سهامی، مجمع نامیده میشود. در این جلسات مدیران و سهامداران شرکت کرده و تصمیمات گرفته میشود. دو مجمع مهم که از ارکان تصمیمگیری شرکتهای سهامی هستند، مجمع عمومی عادی و مجمع عمومی فوقالعاده است که در ادامه به تعریف و سازوکار آنها میپردازیم.
مجمع عمومی عادی
مجمع عمومی عادی مجمعی است که سالانه یکبار پس از پایان سال مالی شرکت برگزار میشود و در آن به تجزیه و تحلیل صورتهای مالی شرکت پرداخته میشود. طبق قانون تجارت، شرکت حداکثر ۴ ماه پس از پایان سال مالی خود باید مجمع عمومی عادی را برگزار کنند. به این علت که اکثر شرکتها پایان سال مالی اسفند ماه دارند، مجامع آنها در خرداد و تیر هر سال برگزار میشود. در این مجمع، هیئتمدیره موظف است گزارشهای مالی شرکت را به سهامداران ارائه کند. از اهداف برگزاری مجمع عمومی عادی، بررسی عملکرد مالی شرکت و تصویب ترازنامه، تخصیص سود و زیان، انتخاب مدیران و بازرسان شرکت است. در شکل زیر میتوانید مهمترین تصمیماتی که در مجمع عمومی عادی گرفته میشود را مشاهده کنید.
پس از مشخص شدن تاریخ برگزاری مجمع توسط هیئتمدیره شرکت، اطلاعیه دعوت به مجمع عمومی عادی از طریق روزنامههای کثیرالانتشار، سایت رسمی سازمان بورس و اوراق بهادار تهران، سایت اطلاعرسانی کدال و سایت شرکت منتشر میشود. فاصله بین انتشار آگهی تا تاریخ برگزاری مجمع حداقل ۱۰ روز و حداکثر ۴۰ روز است. در مجمع عمومی عادی سالانه باید بیش از نصف سهامدارانی که حق رأی دارند شرکت کنند. در صورتی که در اولین دعوت این حدنصاب حاصل نشد، مجمع برای بار دوم اطلاعرسانی میشود و با حضور هر عده از صاحبان سهام که حق رأی دارند، برگزار میشود. تصمیمات مجمع با اکثریت نصف به اضافه یک رأی افراد حاضر در مجمع اعتبار خواهد داشت.
در این مجمع در خصوص تقسیم سود نقدی شرکت تصمیمگیری میشود. این سود به کسانی تعلق میگیرد که در زمان تشکیل مجمع سهامدار شرکت باشند. پرداخت سود نقدی نیز طبق قانون تجارت تا حداکثر ۸ ماه است. نماد سهم شرکت معمولاً از دو روز قبل از مجمع بسته میشود و دو روز پس از برگزاری مجمع باز خواهد شد و معاملات آن از سر میگیرد. سهامداران شرکت میتوانند با در دست داشتن برگ سهام خود و ارائه کد بورسی و اطلاعات هویتی در مجمع حضور بیابند، همچنین هر فرد به میزان سهم خود دارای حق رأی است.
مجمع عمومی عادی به طور فوقالعاده
در صورتی که نیاز باشد تا بیش از یکبار مجمع عمومی عادی تشکیل شود، در آگهی دعوت به مجمع، نام آن مجمع عمومی عادی بهطور فوقالعاده است. انتخاب هیئتمدیره و تغییر ترکیب سهامداران در این مجمع صورت میپذیرد؛ بنابراین مجمع عمومی عادی بهطور فوقالعاده همان مجمع عمومی عادی است که در زمانی غیر از زمان معین شده در اساسنامه تشکیل میشود. در این مجمع برای انتخاب مدیران هر فرد به ازای هر مدیر یک حق رأی دارد. بهطور مثال اگر فردی ۱۰۰ حق رأی داشته باشد و ۵ مدیر باید انتخاب شوند، این فرد دارای ۵۰۰ حق رأی است که میتواند همه رأی را به یک نفر یا چند نفر اختصاص دهد.
مجمع عمومی فوقالعاده
مجمع عمومی فوقالعاده در صورت نیاز و تصمیم هیئتمدیره تشکیل میشود. در این مجمع، درباره تغییر اساسنامه شرکت، کاهش و افزایش سرمایه شرکت یا انحلال آن تصمیمگیری میشود. بهطورکلی هر مجمعی به غیر از مجمع عمومی عادی، مجمع فوقالعاده نامیده میشود. در مجمع عمومی فوقالعاده باید بیش از نصف سهامدارانی که حق رأی دارند، حاضر باشند و تصمیمات با اکثریت دو سوم آرا افراد حاضر در جلسه اعتبار دارد. در شکل زیر میتوانید موارد مهم در جلسه مجمع عمومی فوقالعاده را مشاهده کنید.
در جدول زیر میتوانید تفاوتهای مجمع عمومی عادی و مجمع عمومی فوقالعاده را مشاهده کنید:
مجمع عمومی عادی | مجمع عمومی فوقالعاده | |
اهداف تشکیل مجمع | بررسی عملکرد و صورتهای مالی شرکت و تصویب آن تصمیمگیری در خصوص تقسیم سود نقدی به سهامداران بررسی گزارش مدیران و بازرسان شرکت تعیین اعضا هیئتمدیره شرکت تعیین پاداش مدیران شرکت تعیین بازرسان شرکت تصویب یا رد پیشنهادها | تصمیمگیری در مورد تغییر اساسنامه شرکت تصمیمگیری در مورد تغییر سرمایه شرکت تصمیمگیری در مورد انحلال شرکت |
زمان برگزاری مجمع | سالیانه پس از پایان سال مالی شرکت | در صورت نیاز و اعلام هیئتمدیره شرکت |
حد نصاب تشکیل مجمع | بیش از نصف سهامداران | بیش از نصف سهامداران |
حد نصاب اعتبار تصمیمات و مصوبات مجمع | اکثریت نصف به اضافه یک آرا | اکثریت دو سوم آرا |
مهلت قانونی تشکیل مجمع | حداکثر ۴ ماه پس از پایان سال مالی شرکت | |
اعلام اطلاعیه شرکت | روزنامههای کثیرالانتشار سایت رسمی سازمان بورس سایت کدال سایت شرکت | روزنامههای کثیرالانتشار سایت رسمی سازمان بورس سایت کدال سایت شرکت |
جهت کسب اطلاعات درباره اطلاعیههای مجمع، سهامداران میتوانند به سایت شرکت مدیریت فناوری سازمان بورس یا tsetmc.com مراجعه کرده و پس از جستجوی نماد مورد نظر، گزینه اطلاعیه را برای مشاهده اطلاعیههای مجامع شرکت ملاحظه نمایند. در شکل زیر میتوانید آگهی دعوت به مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت ایرانخودرو در تاریخ ۲۲ تیر ۱۳۹۹ را مشاهده کنید.
همچنین این اطلاعیه را میتوانید از طریق سایت کدال، با جستجوی نماد مورد نظر مشاهده کنید.
کلام آخر
مجامع، جلسات تصمیمگیری شرکتهای سهامی هستند که مدیران و سهامداران شرکت در آنها حضور یافته و در مورد موضوعات مشخص شده تصمیمگیری میکنند. دو مجمع مهم برای هر شرکتی مجمع عمومی عادی و مجمع عمومی فوقالعاده است. برگزاری مجامع قوانین و مقررات خاصی دارد که باید رعایت شود و با توجه به نوع مجمع این قوانین میتواند مختلف باشد؛ بنابراین اطلاع از نوع مجمع و مواردی که قرار است در مجمع مطرح شود قبل از حضور در مجمع برای هر سهامداری ضروری است.
[views id=”10470″]
با سلام و تشکر بابت مطالب مفید ذکر شده
بنده میخواهم این ۳ کار را انجام بدم لطفا راهنمایی بفرمایید
۱- یکی از اعضای هیات مدیره حذف شود
۲- فرد دیگری که جزو سهامداران نیست را وارد کرده و این فرد یکی از اعضای هیات مدیره بشوند
۳ – تمام سهم متعلق به فرد حذف شده به فرد جایگزین انتقال یابد
باسلام و احترام؛
دوست عزیز، برای شرکتهای سهامی خاص و مسئولیت محدود با توجه به اساسنامه شرکت و ترکیب سهامداران پاسخ متفاوت خواهد بود. پیشنهاد میشود برای دستیابی به پاسخ صحیح از مراجع ذیصلاح پیگیری کنید.
برای تغییر بازرسین برای بار دوم در یک سال باید از چه مجمعی استفاده کرد؟ اولین مجمع عمومی عادی بازرسان انتخاب شدند در حال حاضر شرکت تصمیم به بازرس اصلی دارد که شخص حقوقی جایگزین بازرساصلی (حقیقی ) شود برای این منظور چه نوع مجمعی باید تشکیل شود؟
باسلام و احترام؛
دوست عزیز، برای شرکتهای سهامی خاص و مسئولیت محدود با توجه به اساسنامه شرکت و ترکیب سهامداران پاسخ متفاوت خواهد بود. پیشنهاد میشود برای دستیابی به پاسخ صحیح از مراجع ذیصلاح پیگیری کنید.
بنده متوجهم که در متن بالا نوشته تعیین اعضا هیئتمدیره شرکت، در مجمع عمومی عادی(یا عادی فوق العاده) صورت می گیرد.
اما یک سئوال دارم. آیا می توان در مجمع عمومی فوق العاده نیز اعضای هیئت مدیره را تعیین کرد؟
این سئوال را از این بابت می پرسم که بنده همزمان هم نیاز پیدا کرده ام افزایش سرمایه بدهم و در اساسنامه تغییری داشته باشم مبنی بر افزایش تعداد هیئت مدیره(که طبق متن فوق تغییر در اساسنامه و افزایش سرمایه می بایست در مجمع عمومی فوق العاده انجام شود) و هم نیاز پیدا کرده ام که برای مشخص کردن نام فرد جدید در ترکیب هیئت مدیره، اسامی هیئت مدیره را مجددا اعلام کنم(که طبق متن فوق این کار می بایست در مجمع عمومی عادی می بایست انجام شود). حالا سئوالم اینه که میشه همه اینا رو(تغییر در اساسنامه، افزایش سرمایه، و تعیین اسامی هیئت مدیره جدید) رو در مجمع عمومی فوق العاده انجام بدم؟
باسلام و احترام؛
دوست عزیز، موارد ذکر شده باید در مجمع عمومی عادی به طور فوقالعاده انجام گیرد.
عالی واقعا دمتون گرم
بسیار عالی?
ممنوت ار اطلاعات مفیدی که ارائه دادید
سلام ممنون مطالب روان و قابل فهم بود
عالی بود
از اطلاعات خوب و مفیدتان تشکر میکنم
ممنون از اطلاعات خوبتون