اشتباهات رایج در بازار سرمایه

مدت زمان مطالعه این مطلب: 6 دقیقه
اشتباهات رایج در بازار سرمایه کدامند؟

به اشتراک‌گذاری پست

یادگیری راه و روش‌های معامله‌گری در بازار سرمایه، یکی از کارهایی است که اغلب سرمایه‌گذاران بخش متوسطی از وقت خود را برای آن صرف می‌کنند. در کنار یادگیری این موارد، شناخت اشتباهات رایجی که ممکن است یک معامله‌گر ناخواسته مرتکب شود نیز، مزیت‌های خاص خود را دارد. در این مطلب به معرفی ریشه‌ها و زیر مجموعه‌ها‌ی تعدادی از این اشتباهات رایج می‌پردازیم که با شناخت آن‌ها می‌توانید جلوی درصد بزرگی از مشکلات آینده را بگیرید.

اشتباهات رایج در بازار سرمایه کدامند؟

اشتباهات زمانی رخ می‌دهند که معامله‌گر یا شخص از روند تصمیم مورد نظر خود آگاهی کاملی نداشته باشد و بدون کسب اطلاعات دقیق، تصمیم خود را با عجله اتخاذ کند. تقریبا ریشه تمام اشتباهات رایج در بازار سرمایه را می‌توان در جمله قبل یافت، چرا که عملکرد سنجیده و داشتن یک دیدگاه کامل نسبت به کارهایی که قصد انجام آن‌ها را دارید، می‌تواند به نتیجه دقیق ختم شود.
در موارد دیگری داشتن اطلاعات غلط نیز می‌توانند در روند ایجاد اشتباهات نقش بزرگی ایفا کنند. در ادامه قصد داریم با تعدادی از این اشتباهات آشنا شویم و راهکارهای رفع آن‌ها را بررسی کنیم:

۱- نداشتن اهداف مدت‌دار و افق زمانی مشخص

لازم است در گام اول انواع هدف‌گذاری را بررسی و بهترین روش را با توجه به سرمایه در دسترس‌تان انتخاب کنید. بزرگترین اشتباهی که بیشتر سرمایه‌گذاران مرتکب آن می‌شوند نداشتن اهداف حساب‌شده نسبت به شرایط شخصی یا گزینش اهداف خرد است. این اشتباه می‌تواند اشتباهات بیشتری نیز در پی داشته باشد زیرا وضعیت هر معامله‌گر نسبت به معامله‌گر دیگر متفاوت است و باید نوع هدف‌گذاری مدت‌دار با توجه به این شرایط تعیین شود تا از بروز اشتباهات بیشتری که در ادامه معرفی خواهیم کرد، پیشگیری به عمل آید.
با این تعاریف، اهداف کوچک اغلب روی سودهای خرد تمرکز دارند و حد ضررشان نیز دارای اندازه‌های کوچک است. در مقابل اهداف بزرگ معمولا با جدیت بیشتری دنبال می‌شوند و روی دید بلندمدت استوار هستند.

 

 

با توجه به چارت فوق، سه نوع اشتباه دیگری که ممکن است از هدف‌گذاری یا چشم‌انداز کوچک ناشی شود را می‌توان مثال زد:

۲- جابه‌جایی مکرر سهام

اولین اشتباهی که پس از انتخاب یک هدف کوچک ممکن است مرتکب شوید، معامله مرتب و مکرر سهام است.
اجازه دهید با یک مثال این مورد را توضیح دهیم؛ زمانی که شما هدف کوچکی را از نظر زمانی انتخاب می‌کنید، برای مثال «یک الی دو ماه» و از نظر سوددهی، آن را در حداقل در نظر می‌گیرید، بدون شک ناچار به تعیین حد و ضرر کوچکی نیز خواهید بود؛ حال ممکن است آن سهام تحت شرایط کوتاه‌مدت دچار افت و خیزهای کوچکی شده و شما را مجاب به خروج از سهام کند، در این شرایط ممکن است ریسک بزرگی را بابت خرید سهامی دیگر متقبل شوید.
در کنار این مورد، در صورتی که اهداف میان‌مدت یا بلندمدت گزینش کردید، باز هم از خرید و فروش مداوم سهام‌تان جلوگیری کنید زیرا کاری که به صورت مرتب انجام شود، اجازه تحلیل کامل را به شما نمی‌دهد و ممکن است باعث ایجاد ضرر شود.

۳- خرید و فروش زود یا دیر

یکی دیگر از اشتباهات رایج در بازار سرمایه خرید یا فروش زود هنگام سهام است.
برای درک بهتر این مورد نیز اجازه دهید با یک مثال شروع کنیم: زمانی که شما حد سود کوچکی برای خرید سهام یک شرکت در نظر بگیرید، ممکن است با نوسانات کوچکی مواجه شوید که قیمت را به حد سود شما نزدیک می‌کند و در نتیجه سهام‌تان را بفروشید؛ در حالی‌که روند اصلی سهام به صعودی است. در این شرایط، از سودهای بزرگ‌تری که در آینده می‌توانستید به دست آورید، بی نصیب خواهید شد.
عکس این موضوع در شرایطی پیش خواهد آمد که افت یک سهام به بیش از چیزی که در حد ضررتان تعیین کرده بودید رسیده و شما برای برگشت آن به وضعیت قبل، از فروش زودهنگام آن جلوگیری کنید، در این وضعیت ممکن است مدت بیشتری صبر کنید و سرمایه خود را کاملا از دست بدهید.

۴- عجله بیش از حد

همان‌طور اشاره کردیم، ریشه تمامی مشکلات و اشتباهات رایج در بازار سرمایه در عجله کردن نهفته است.
در بازار سرمایه اما عجله تنها یک دلیل و یک نتیجه دارد و آن هم هدف کوتاه‌مدت مساوی با ضرر است. عجله کردن برای خرید یا فروش یک سهم اجازه تحلیل دقیق آن را به شما نمی‌دهد و اساسا تصمیمات‌تان را به احساسات واگذار می‌کند؛ بنابراین سعی کنید با منطق و خونسردی کامل در خصوص یک تصمیم به خوبی فکر کنید. پشیمانی بابت اینکه چرا معامله‌ای را از دست دادید، بسیار بهتر از پشیمانی بابت یک ضرر است.

 

 

در این میان اما اشتباهات دیگری هستند که در دسته اهداف قرار نمی‌گیرند، بلکه در دسته دانش و اطلاعات و نوع عمل کردن به آن‌ها جای می‌گیرند:

۵- نداشتن اطلاعات کافی

زمانی که یک شخص وارد زمینه‌ای برای فعالیت می‌شود، لازم است از ابتدا تا انتهای آن را بررسی کند و فرایندهای مرتبط به آن زمینه را مورد تحلیل قرار دهد. رونق در چند سال اخیر، باعث شده اغلب معامله‌گران با مهارت‌ها و دانش ابتدایی وارد این عرصه شوند و اغلب به بن‌بست بر بخورند. برای پیشگیری از اشتباهات رایج بازار سرمایه، لازم است سطح دانش و اطلاعات خود را ارتقا دهید.
شما می‌توانید از ابتدا تاریخچه بورس را مطالعه و بخش‌های کلیدی آن را تجزیه و تحلیل کنید، مطمئنا نکات ریز و درشتی در این میان هستند که کمتر به آن‌ها توجه شده است. در حالی‌که همان نکات کوچک می‌توانند جلوی بسیاری از اشتباهات بزرگ را بگیرند.

۶- داشتن اطلاعات اشتباه

گاه پیش می‌آید که شخص مدام دانش خود را توسعه می‌دهد و سعی در به ‌روز کردن اطلاعات خود دارد اما به دلیل تعدد بالای مراجع بورسی دچار اشتباهات بسیاری در دسته‌بندی اطلاعات دریافتی شده و گاه نیز اطلاعاتی غلط در حوزه «نام‌گذاری بخش‌های بورس» یا هر مبحث دیگری دریافت می‌کند. پیشنهاد می‌کنیم اگر قصد کسب اطلاعات در این حوزه را دارید، از پکیج‌های آموزشی اورجینال بهره ببرید و به مراجع معتبر و رسمی مراجعه کنید، زیرا اکثر شرکت‌های قانونی فعال در این حوزه تیم‌های تولید محتوای تخصصی دارند و محتوای معتبر و باکیفیت تولید می‌کنند. این امر می‌تواند از بروز اشتباهات بسیاری جلوگیری کند و رنگ و بوی حرفه‌ای‌تری به رفتار شما در این حوزه بدهد.

۷- عملکرد متفاوت با اطلاعات و تحلیل‌ها

آخرین و مهم‌ترین مورد در زمینه اشتباهات رایج در بازار سرمایه مربوط به عملکرد معامله‌گران نسبت به اطلاعات دریافتی‌شان است. این بدان معنا است که بسیاری از معامله‌گران پس از کسب اطلاعات صحیح در حوزه کارکرد یک ویژگی در این بازار، سعی در تغییر عملکرد خود و ایجاد راهکارهای مبتنی بر خلاقیت را دارند.
با این حساب، این راهکارها منتهی به شکست خواهند بود، چرا که عملکرد خلاف جهت یا متفاوت با ساختارهای بازار سرمایه، نتیجه و بازدهی جالبی نخواهد داشت.
بارزترین مثال در حوزه عملکرد متفاوت، زمانی است که شخص با توجه احساسات درونی اقدام به خرید یا فروش سهام خود می‌کند. در حالی‌که تمامی مراجع آموزشی قبل از ورود شخص به بازار روی این نکته تاکید می‌کنند که قبل از هر معامله، ابتدا تحلیل را در نظر بگیرید و پس از اطمینان ۸۵ الی ۹۹ درصدی سپس معامله را آغاز کنید.
برای جلوگیری از این خطا، از دستورالعمل‌های تجربه شده و مواردی که مشاورتان به شما می‌گوید استفاده کنید و حتی‌الامکان از رفتارهای خارج از چهارچوب بپرهیزید؛ زیرا بازار سرمایه روی چند ستون اصلی استوار است و نمی‌توان با رفتارهای خارج از این چهارچوب منتظر نتایج حیرت‌انگیز بود.

سایر اشتباهات رایج در بازار سرمایه

رسیدگی به مواردی که معرفی کردیم، می‌تواند جلوی درصد قابل توجهی از مشکلاتی که اشتباهات برای‌تان به وجود می‌آورند را بگیرد و سود بیشتری را برای‌تان به ارمغان بیاورد؛ اما چه موارد دیگری را می‌توان به این فهرست اضافه کرد؟

۱- چیدن استراتژی متفاوت با شرایط

زمانی که مطالبی درباره برنامه‌ریزی یا چیدن استراتژی جهت سرمایه‌گذاری می‌خوانید، دستورالعمل‌های آن صرفا بدین معنا نیست که برای شما نیز همان بازدهی را داشته باشند، بلکه لازم است پارامترهای آن برنامه‌ها را با توجه به شرایط خود تغییر دهید تا حالتی متوازن ایجاد شود و اجازه کارکرد صحیح را به آن استراتژی بدهد.

۲- نداشتن نظم

نظم شخصی در چک کردن وضعیت سهام‌تان یک اصل ضروری ا‌ست، چرا که بازار بورس دارای آپشن‌هایی مثل حد ضرر اتوماتیک یا سیستم هشدار نیست و این امر شما را ملزم می‌کند تا در اسرع وقت وضعیت سهام را بررسی کرده و در مواقع لازم تصمیمات حساب شده‌ای بگیرید.

۳- عملکرد متفاوت نسبت به اهداف

آخرین نکته‌ای که گاه گریبان معامله‌گران را می‌گیرد، به فراموشی اهداف یا دلایلی که با توجه به آن‌ها معامله‌ای را انجام داده‌اند، مربوط می‌شود. این یعنی زمانی که شما با اهداف بلندمدت سهامی را می‌خرید، دلیلی برای عجله کردن جهت کسب سود نیست. همیشه در ذهن خود مرور کنید که چرا و با چه اهدافی وارد این سهام شدید و قصد دارید تا چه زمانی و تحت چه شرایطی در آن بمانید. این موضوع کمک شایانی به درک درست خود از وضعیتی که در آن قرار دارید می‌کند و تا حد زیادی از تصمیمات لحظه‌ای جلوگیری خواهد کرد.

مقالات مرتبط

0 Comment

نظری ثبت نشده است