صندوق های سرمایه گذاری مشترک انواع و اقسام متنوعی دارند که با توجه به ترکیب دارایی و شیوه فعالیتشان سلیقه سرمایهگذاران بسیاری را پوشش میدهند. یکی از صندوقهای پرطرفدار سرمایهگذاری مشترک، صندوق اهرمی نام دارد که با توجه به شیوه فعالیت منحصر به فرد خود، امکانات متنوعی را به سرمایهگذاران ارائه میکند. با توجه به اهمیت این موضوع در شناخت بازار سرمایه، در این مطلب به معرفی صندوقهای سرمایهگذاری اهرمی خواهیم پرداخت.
ویدیو را حتما ببینید!
صندوق سرمایهگذاری چیست؟
صندوق به نهادی مالی گفته میشود که با جمعآوری نقدینگی از سرمایهگذاران مختلف و با توجه به ترکیب دارایی خود، اقدام به سرمایهگذاری در بازارهای مالی میکند تا از این طریق مشترکین خود را به سود برساند. این فرآیند شامل مراحل و روندهای متنوعی میشود که بسته به نوع صندوق و نحوه مدیریت، از یکدیگر متفاوت هستند.
با توجه به این موضوع، سرمایهگذاران همواره در پی یافتن بهترین صندوقهای سرمایهگذاری با توجه به ریسکپذیری و انتظاراتشان از کسب سود هستند که این امر سبب به وجود آمدن صندوقهای متنوع شده است. در این میان صندوق سرمایهگذاری اهرمی با ویژگی منحصر به فرد خود و با ایجاد واحدهای متنوع خرید، سعی کرده است تا سرمایهگذاران بیشتری را به سمت خود جذب کند. اما سوال این جاست که صندوق های سرمایه گذاری اهرمی چه هستند؟ و چگونه کار میکنند؟
صندوقهای اهرمی چه هستند؟
ترکیب دارایی در صندوقهای اهرمی مشابه صندوقهای سهامی است و تنها تفاوتشان، وجود دو واحد مجزا برای خریداری است. این واحدها با نامهای عادی و ممتاز قابل معامله هستند که هر کدام ویژگیهای متنوعی در نوع معامله و تقسیم سود دارند. گفتنی است که صندوقهای اهرمی برخلاف صندوق سهامی، نوع فعالیت کاملا متفاوتی دارند و به لحاظ ریسک و بازدهی انتظارات متنوع سرمایهگذاران را پوشش میدهند که این موضوع در تنوع واحدهایشان نهفته است.
واحدهای ممتاز
همانگونه که مطلع هستید هر صندوق به هنگام تاسیس، تعدادی واحد ممتاز دارد که تحت مالکیت مدیریت صندوق است. اما در صندوقهای اهرمی، واحدهای ممتاز خود به دو دسته عام و خاص دستهبندی میشوند که واحدهای خاص، تحت مالکیت مدیریت صندوق و واحدهای عام، قابلیت خریداری توسط اشخاص را دارند.
ویژگی مثبت واحدهای ممتاز در افزایش ارزش واحد بدون سقف تعیین شده است و این به معنای عملکرد اهرمی این واحدها است. به این صورت که صندوقهای اهرمی امکان افزایش دارایی صندوق را بیش از حد نصاب دارند و سود مازاد به دست آمده از سرمایهگذاری، به این واحدها اختصاص مییابد و این موضوعی است که در واحدهای عادی مشاهده نمیشود.
بیشتر بخوانید: بهترین صندوق سهامی
واحدهای عادی
صندوقهای اهرمی از واحدهای عادی نیز مانند تمامی صندوقهای سرمایهگذاری دیگر پشتیبانی میکنند. واحدهای عادی صندوقهای اهرمی شامل کف و سقف در سود و زیان است. به این معنا که هیچگونه اهرمی در تقسیم سود واحدهای عادی مشاهده نمیشود ولی به هنگام زیان در ارزش واحدها، نقدینگی لازم برای پرداخت به سهامداران واحدهای عادی از واحدهای ممتاز کسر میشود. با توجه به این تعریف میتوان واحدهای ممتاز را مختص به سرمایهگذارانی دانست که از دیدگاه ریسک در رده بالایی قرار دارند و انتظارات کسب سود بالایی نیز دارند. واحدهای عادی مناسب اشخاصی است که از دیدگاه ریسک و بازدهی در رده معقول و کمتری قرار دارند و شرایطشان به گونهای است که علاقه ندارند سرمایهشان به خطر بیفتد.
سایر ویژگیهای صندوقهای اهرمی
صندوقهای اهرمی در کنار تنوع واحدها، از مکانیزم صدور و ابطال برای خارج کردن سرمایه یا انتقال دارایی پشتیبانی میکنند اما با این تفاوت که تنها در واحدهای عادی این امر امکانپذیر است.
با توجه به این تعاریف صندوقهای اهرمی از دیدگاه مکانیزم فعالیت، مشابه دیگر صندوقهای سرمایهگذاری هستند و تحت ضوابط سازمان بورس فعالیت میکنند. اما از دیدگاه تشابه، میتوان صندوقهای اهرمی را مشابه صندوقهای سهامی دانست که ترکیب داراییشان را سهام و حق تقدم سهام تشکیل میدهد.
کلام آخر
در این مطلب به معرفی صندوق اهرمی پرداختیم و ویژگیهای آن را معرفی کردیم. شما میتوانید با بررسی لیست صندوقهای سرمایهگذاری موجود در وب سایت فیپیران با صندوقهای سرمایهگذاری برتر آشنا شوید و پس از بررسی ریسکپذیری و انتظارات خود از کسب سود، صندوق مورد نظر خود را برای سرمایهگذاری انتخاب کنید.
نظری ثبت نشده است