

بازار سرمایه یا بورس همواره به عنوان یکی از بهترین روشهای سرمایه گذاری در ایران مطرح بوده و هست. بررسی آمار شاخص بورس در بازههای زمانی بلندمدت، رقابت این بازار را با بازارهای موازی نظیر مسکن، طلا و ارز نشان میدهد. در این مقاله قصد داریم نکات مهمی را بیان کنیم که هر سرمایهگذار پیش از آغاز فعالیت در بورس باید بداند.
چرا در بورس سرمایه گذاری کنیم؟
همان طور که اشاره کردیم، بازدهی بالای بورس مهمترین دلیل برای سرمایه گذاری در بورس است. بورس میتواند راهکاری برای حفاظت از سرمایه در برابر تورم باشد اما بازار سرمایه زیر و بمهایی دارد که آشنایی با آنها برای سرمایهگذاری یک ضرورت محسوب میشود.
در سالهای اخیر، میزان آشنایی مردم با بورس بیشتر از قبل شده است. رشد چشمگیر این بازار و حمایتها و تبلیغات دولتی، مردم را به سمت بورس کشاند و بازاری که موفقیت در آن نیازمند به دانش و تسلط به روشهای تحلیلی است، عرصه فعالیت بسیاری از سرمایهگذاران تازهکار شد. بسیاری از این افراد با ریزش بورس در مردادماه ۹۹ دچار زیان شدند. با این حال، بازار بورس همچنان یک گزینه عالی برای سرمایهگذاری محسوب میشود و در سالهای گذشته بازدهی چشمگیری داشته است.
چرا باید بلندمدت سرمایهگذاری کنیم؟
با رشد بازار بورس، جریان منابع مالی نیز به سمت این بازار افزایش یافت اما یک اشتباه رایج در میان بسیاری از سرمایهگذاران این است که با یک مرحله تاخیر به ارزندگی بازار سرمایه پی میبرند. شاید یکی از علل بروز این خطا این باشد که افراد نمیدانند باید همواره بخشی از منابع مالی خود را با هدف سرمایه گذاری بلندمدت به بورس وارد کنند.
اصلاحهای بازارسرمایه، پیام خروج سریع از بازار نیست! بازار سرمایه بازاری است که امکان سرمایهگذاری در سهام، طلا، اوراق بهادار کالایی و ابزارهای مشتقه آن و انواع اوراق با درآمد ثابت را ارائه میکند و برای هر شرایطی، گزینهای وجود دارد. آن چه ضرورت استفاده از خدمات مدیریت دارایی را نمایان میکند، تنوع در سرمایه گذاری، استفاده از ابزارهای مختلف مالی و پیچیدگی تصمیمگیری مالی است.
پس از کسب یک دوره بازدهی قابل توجه در بازار سرمایه، غالبا شاهد مراجعه سرمایه گذاران مختلف برای ورود به بورس هستیم. در حالی که رویکرد صحیح این است که منابع مالی به صورت پیوسته در بازار وجود داشته باشد نه به صورت مقطعی. حضور مداوم منابع مالی در بورس موجب میشود:
• کسب بازدهی برای سرمایه گذاران و شرکتها به موقع انجام شود.
• سرمایهگذاران بدون تامل و سریع اقدام به خروج از بازار و شناسایی زیان نکنند.
استیو جابز در گفتگویی اعلام کرده بود:«صبور باشید، چیزهای خوب زمان می برد. امپراطوریها یک روزه ساخته نمیشوند.»
پربازدهترین روش سرمایه گذاری در بورس کدام است؟
آمارها نشان میدهد که بازدهی اشخاص حرفهای در بورس، اعم از صندوق های سرمایه گذاری برتر و سبدهای اختصاصی که به طور صحیح توسط شرکت های سبد گردان رسمی کشور مدیریت میشوند، به مراتب بالاتر از شاخص بورس بوده است. لذا توجه به روش صحیح سرمایه گذاری در بورس، ضرورت بسیاری دارد. اهمیت این مطلب زمانی بیشتر میشود که سرمایه گذاران قصد داشته باشند مبالغ قابل توجهی را وارد بورس کنند.
افرادی که میخواهند با سرمایهگذاری در بورس به سود برسند ولی دانش یا صبوری کافی ندارند، میتوانند از خدمات نهادهای مالی متخصص نظیر صندوق های سرمایه گذاری یا شرکتهای سبدگردان استفاده کنند. این نهادها به دلیل رعایت انضباط بیشتر، پرهیز از رفتارهای هیجانی و تصمیمگیریهای مبتنی بر تحلیل، طبیعتا بازدهی به مراتب بالاتری از شاخص بورس را در افق سرمایه گذاری صحیح کسب خواهند کرد.
برای مثال، صندوق سرمایهگذاری آگاه به عنوان پر بازده ترین صندوق سرمایه گذاری کشور شناخته شده است. این صندوق از ابتدای تاسیس در سال ۱۳۸۷ تا کنون (فروردین ۱۴۰۱)، موفق به کسب بیش از ۴۰ هزار درصد بازدهی شده است. این میزان بازدهی، قدرت خلق ثروت در بازار سرمایه توسط نهادهای مالی حرفهای را نشان میدهد.
مدیریت دارایی چیست؟
افراد برای بیماری به پزشک مراجعه میکنند و برای مسائل حقوقی از وکلا مدد میگیرند اما برای سرمایه گذاری سودمند و حفظ ارزش داراییهای خود، معمولا به متخصصان مراجعه نمیکنند! بسیاری افراد با کمی بررسی، دریافت مشورتهای نه چندان دقیق و توصیههای مالی اشتباه، شخصا برای سرمایهگذاری تصمیمگیری و اقدام میکنند.
بسیاری از زیانها، عقب ماندن از کسب بازدهی مناسب، توزیع نادرست منابع مالی و … ناشی از اجتهادهای شخصی، عجلههای بی مورد، نداشتن صبر کافی، رفتارهای تودهوار بدون تحلیل و بدون آگاهی است.
همان طور که رابرت کیوساکی میگوید: «بیشتر مردم هرگز ثروتمند نمیشوند زیرا هرگز برای استفاده از موقعیتهایی که جلوی چشمشان است آموزشی ندیدهاند.»
مدیریت سرمایه یا مدیریت دارایی در دنیا به عنوان یک سرویس تخصصی مالی شناخته شده است؛ بهترین ابزار برای سرمایه گذارانی که منابع مالی قابل توجه دارند، ولی به دلایل مختلف از جمله مشغله کاری، عدم تخصص مالی یا ایجاد دوره هایی از کسادی در بازار فعالیت اصلی، خودشان امکان تمرکز روی مدیریت دارایی و تخصیص بهینه آن را ندارند.
در تصویر زیر، مقایسه عملکرد مدیریت دارایی را با بازدهی بورس و بازارهای دیگر مشاهده میکنید:
چگونه در بورس به سود برسیم؟
شاخص بورس اوراق بهادار تهران، در چند سال گذشته رشد قابل توجهی داشته است و این امر نشاندهنده این است که صبر، تحلیل و توجه به ارزش ذاتی بازارها، همواره نتیجه مطلوبی به دنبال خواهد داشت. در شرایط کنونی اقتصاد و با توجه به تعدد متغیرهای تاثیرگذار بر بازارهای سرمایه گذاری، تصمیمگیری پیچیدهتر از قبل شده است! بنابراین شایسته است سرمایهگذاران در سال جدید:
• آگاهانه وارد بازار سرمایه شوند.
• در صورتی که منابع قابل توجهی دارند، حتما از سرویس مدیریت دارایی شرکتهای سبدگردان استفاده کنند.
• از ظرفیت و تخصص صندوقهای سرمایه گذاری بهرهمند شوند.
• آگاه باشند که نوسانات کوتاهمدت جزئی از ذات بازار سرمایه و از ضروریات آن محسوب میشود.
• عدم قطعیت نسبت به پیشبینی ها جزئی از بازار است.
• نباید از اصلاح قیمتی کوتاهمدت نگران باشند.
• با هدف کسب بازدهی کوتاهمدت وارد بازار نشوند.
کلام آخر
سرمایه گذارانی در بورس موفق خواهند شد که از اشتباهات گذشته درس بگیرند، افق زمانی مناسب داشته باشند و در مواقع مقتضی، از ابزارهای مختلف به درستی استفاده کنند. با استفاده از خدمات مدیریت دارایی، اعم از سبدگردانی اختصاصی و صندوقهای سرمایهگذاری، دارایی خود را به دست کارشناسان و متخصصانی میسپارید که سالها در این بازار تجربه دارند و با تکیه بر قدرت تحلیل و تجربه خود، بهترین تصمیمات را اتخاذ میکنند.
مقداد مدانلو
عالی و مفید، متشکرم
مصطفی
سلام..ماکه پول زیادی نداریم چگونه میتوانیم در صندوقها سرمایه گذاری کنیم ..با چقدر پول
Agahinvest
با سلام و احترام
دوست عزیز، کسب سود از صندوق های سرمایه گذاری بسته به قوانین و استراتژی هر صندوق که در امیدنامه آن قید میشود متفاوت است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص صندوق های سرمایه گذاری میتوانید مطلب انواع صندوق های سرمایه گذاری را مطالعه کرده و یا با کارشناسان ما با شماره ۹۱۰۰۴۰۰۱-۰۲۱ تماس حاصل فرمایید.
نورالله
دلیل اصلی ایجاد صندوقها همین است که با استفاده از پول های کم و گرد آوری آنها یک سرمایه گذاری بزرگ ایجاد کند