اختیار معامله چیست و چه کاربرد هایی دارد؟

مدت زمان مطالعه این مطلب: 5 دقیقه
قرارداد اختیار معامله

به اشتراک‌گذاری پست

اختیار معامله

هر ابهامی‌را با چه بهایی باید ارزش‌گذاری کنیم؟

ما امروز چیزی را از دست می‌دهیم تا فردا ابهام کمتری را تجربه کنیم

اختیار معامله یا Option ، اصطلاحی است که معمولا توسط فعالان بازار سهام استفاده می‌شود. این قرارداد میان خریدار و فروشنده نوشته می‌شود به صورتی که دو طرف توافق می‌کنند که در آینده معامله مشخصی را انجام دهند. خریدار در ازای پرداخت مبلغ مشخصی، حق خرید یا فروش دارایی ثبت شده در قرارداد را با قیمت مشخص شده در قرارداد و در زمان تعیین شده به دست می‌آورد. فروشنده هم حق خرید یا فروش دارایی مذکور را به خریدار می‌دهد. حال ممکن است در زمان مشخص شده خریدار دارایی مورد نظر را خرید و فروش نکند، در این حالت دارایی مذکور در اختیار فروشنده قرار خواهد گرفت و خریدار مبلغ پرداخت شده را از دست خواهد داد.

به شما حق می‌دهیم که احساس سردرگمی ‌داشته باشید، مفهوم اختیار معامله یکی از پیچیده ترین مفاهیم بازار سرمایه است اما شاید برایتان جالب باشد که بدانید ما در زندگی روزمره از این مفهوم بسیار استفاده می‌کنیم; در واقع مفهوم اصلی اختیار معامله این است که در زمان حال، ابهامات آینده را پیش بینی کرده و آنها را ارزش گذاری کنیم.اجازه بدهید با چند مثال مفهوم اختیار معامله را به ساده ترین صورت توضیح دهیم.

از قضیه تالس تا اختیار معامله

شاید بتوان گفت تالس ( فیلسوف اهل میلیتوس) اولین کسی است که از اختیار معامله استفاده کرده است. شهر میلیتوس در غرب ترکیه امروز درختان زیتون فراوانی داشت و کشت زیتون و روغن کشی از آن از شغل‌های رایج آن روزگار بوده است. به دلیل تغییرات محیطی و آب و هوا تولید محصول زیتون هر ساله متغیر بود تولید کنندگان زیتون در یک سال سود بسیار خوبی کسب می‌کردند و سال بعد ضرر می‌دیدند. تالس با صاحبان دستگاه‌های روغن کشی قرارداد جالبی بست. محصولات زیتون در فصل بهار برداشت می‌شدند، تالس در فصل زمستان در ازای پرداخت مبلغی، دستگاه‌های روغن کشی را برای فصل بهار اجاره کرد با این شرط که اگر دستگاه‌ها را نخواستم  مبلغ اجاره برای خود صاحبان دستگاهها باشد و تالس ادعایی بابت ان نداشته باشد.

سال بعد که زیتون‌ها بسیار زیاد بودند، تالس دستگاه‌ها را با همان مبلغ توافق شده اجاره کرد و دوباره آنها را در اختیار صاحبان دستگاه‌ها و سایر افراد قرار داد و از این راه سود زیادی به دست آورد. در واقع در این معامله، یک اختیار مورد توافق قرار گرفت. تالس چون بهای اجاره را از پیش پرداخت کرده بود این اختیار را داشت که از دستگاه‌ها استفاده کند یا نکند، دقت کنید که الزام و تعهدی نداشت، صاحبان دستگاهها هم تعهد داده بودند که اگر تالس بخواهد از دستگاه‌ها استفاده کند باید با همان قیمت از قبل تعیین شده موافق باشند. خب حالا این سوال پیش می‌آید که چرا صاحبان دستگاه‌ها با این معامله موافقت کردند؟ دلیل اصلی وجود ابهام در آینده کاری آنها بود. آنها نمی‌دانستند که در سال بعد می‌توانند قرارداد‌های خوبی ببندند یا خیر، پس ابهام آینده را ارزش گذاری کردند; به این معامله اختیار خرید (Call Option) می‌گوییم.

هر وقت دوست داشتی از پارکینگ استفاده کن

یک مثال دیگر پرداخت حق پارکینگ است، فرض کنید شما پارکینگ یک مرکز تجاری یا مسکونی را برای مدت مثلا یک سال در قبال مبلغ مشخصی اجاره می‌کنید. شما این اختیار را دارید که از پارکینگ استفاده کنید یا خیر. اما مبلغ توافق شده را در همان ابتدای سال پرداخت می‌کنید و صاحب پارکینگ هم متعهد است که در این یک سال هر وقت خواستید پارکینگ را در اختیار شما قرار دهد. شما با این کار ابهام نداشتن پارکینگ در طول یک سال را با پرداخت مبلغی به حداقل رسانده‌اید.

رزرو هتل و اختیار معامله

بیشتر هتل‌ها این امکان را برای مشتریان فراهم می‌کنند که با پرداخت مبلغی به عنوان اجاره، امکانات و خدمات مورد نظر خود را برای مدت زمان خاص مثلا شش ماهه یا یک ساله رزرو کنند.در این حالت حتی در شلوغ ترین زمان استفاده از هتل‌ها هم خیالتان راحت است که هتل همیشه جایی را برای شما خالی می‌گذارد و اگر هم از امکانات استفاده نکنید، پول پرداخت شده در اختیار هتل است و شما حقی نسبت به آن ندارید. ذخیره سازی سلول‌های بنیادی، اجاره پرواز چارتر، پیش خرید تورهای مسافرتی، خرید بیمه عمر یا شخص ثالث همگی نوعی اختیار معامله است که در زندگی  از آنها استفاده می‌کنیم.

حالا با توجه به مثال‌های بالا می‌توانیم بگوییم اختیار معامله باید ۴ اصل زیر را داشته باشد:

  • نوع اختیار معامله مشخص باشد ( اختیار خرید یا اختیار فروش) (Call or Put Options)
  • زمان سررسید (Expiration Date) که خریدار می‌تواند از حق اختیار خود استفاده کند.
  • قیمت اعمال (Strike Price) که در زمان سررسید، خرید یا فروش بر اساس آن صورت می‌گیرد.
  • قیمت اختیار (Premium) که همان مبلغی است که در ابتدا خریدار بابت حق اختیار پرداخت می‌کند.

انواع اختیار معامله

۱- اختیار خرید

این نوع اختیار به خریدار این حق را می‌دهد که در زمان مشخص در ازای مبلغ تعیین شده مقدار مشخصی از یک دارایی را از فروشنده خریداری کند.

۲- اختیار فروش

این نوع اختیار به خریدار این حق را می‌دهد که در زمان مشخص در ازای مبلغ تعیین شده مقدار مشخصی از یک دارایی را به فروشنده بفروشد.

انواع سبک اعمال اختیار معامله

۱- اختیار معامله اروپایی

در اختیار معامله اروپایی، خریدار در سررسید زمان مشخص شده می‌تواند از اختیار خود استفاده کند و قبل از سررسید نمی‌تواند. به عنوان مثال اگر قرارداد اختیار معامله یک ساله بسته شده باشد، خریدار در پایان یک سال می‌تواند حق اختیار خود را اعمال کند.

۲- اختیار معامله آمریکایی

در اختیار معامله امریکایی خریدار در طول زمان مشخص شده، اگر احساس کند که با استفاده از حق اختیار خود می‌تواند سود بیشتری به دست آورد، از اختیار خود استفاده می‌کند و نیاز نیست حتما زمان تعیین شده به پایان برسد. اختیار معامله آمریکایی نسبت به نوع اروپایی ریسک بالاتری دارد و به همین دلیل قیمت بیشتری برای آن تعیین می‌شود.

سود و زیاد خریدار و فروشنده چگونه محاسبه می‌شود؟

در معاملات اختیار معامله با دو گروه خریداران (Holder)  و فروشندگان (Writer) طرف هستیم.  هر دو گروه می‌توانند اختیار خرید یا فروش را در اختیار داشته باشند. سود خریداران اختیار  معامله (خرید دارایی یا فروش آن فرقی ندارد) نامحدود است، و میزان زیان همان مقدار مبلغی است که در ابتدا در برابر خرید حق اختیار پرداخت کرده اند. سود فروشندگان اختیار معامله (فروش  دارایی یا خرید آن فرقی ندارد) محدود است. در واقع همان میزانی است که در ابتدا در ازای اعطای حق اختیار از خریدار دریافت کرده اند، اما اگر نتوانند پیش بینی خوبی از آینده داشته باشند ممکن است متحمل ضرر بسیار زیادی شوند.

مزایای قرارداد اختیار معامله

۱- زمان بخرید

با توجه به اینکه در قراردادهای اختیار معامله بازه زمانی در نظر گرفته می شود، سرمایه گذار یا همان خریدار این فرصت را دارد که برای تصمیم گیری مناسب زمان بخرد. خریدار می تواند تصمیم خود مبنی بر خرید یا فروش را تثبیت کند و در مدت زمان باقیمانده تصمیم بگیرد که چه زمانی سهام خود را بفروشد و یا نگه دارد.

۲- ریسک معامله را کاهش دهید

همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم اختیار معامله در واقع این امکان را به ما می‌دهد که با پیش بینی اتفاقات آینده، ابهام را به حداقل خود برسانیم و میزان ریسک پذیرفته شده ارزش گذاری کنیم. در اختیار معامله خریدار فقط به میزان هزینه ای که برای خرید حق اختیار پرداخت کرده است، متضرر می شود.

۳- درآمد کسب کنید

سرمایه گذار می‌تواند با فروش قرارداد اختیار معامله سهام، درآمد خود از سهام را تنها به بازدهی سهام و سود تقسیمی محدود نکند. فروش اختیار معامله سهام متعلق به سرمایه گذار یا سهامی که قصد خرید آن را دارد، یکی از ساده ترین راهبردهای معاملاتی است.

۴- با نقدینگی کمتر،سود بیشتر کسب کنید

آورده اولیه خریدار یا سرمایه گذار در قراردادهای اختیار معامله، همان مبلغ اختیار معامله است، اما در صورتی که خریدار سود کند، ارزش سود وی چندین برابر آورده اولیه خواهد بود و اگر ضرر کند فقط به میزان آورده اولیه زیان خواهد دید.

به مثال زیر دقت کنید:

فرض کنید سرمایه گذار با پرداخت ۵۰۰۰ ریال اختیار خرید ۱۰ هزار سهم شرکت ایران خودرو با قیمت توافقی ۳۳۰۰ ریال با سررسید شش ماهه خریداری می کند. با رشد گروه خودرویی فرض کنید قیمت هر سهم ایران خودرو در سررسید به ۴۰۰۰ ریال رسیده است . در این صورت خریدار اختیار با اعمال اختیار خود مبلغ ۷۰۰۰۰۰۰=(۱۰۰۰۰*(۳۳۰۰-۴۰۰۰)) ریال سود در مقابل پرداخت ۵۰۰۰ ریال دریافت می کند و فروشنده اختیار با دریافت مبلغ ۵۰۰۰ ریال متحمل زیان ۷۰۰۰۰۰۰ ریالی می شود. در انتها می توان گفت توانایی پیش بینی آینده بازار، استمرار در انجام این نوع معاملات، استعداد تحلیل بازار و نگاه رو به جلو عواملی هستند که موجب می شوند افرادی که در این نوع معاملات وارد می‌شوند بتوانند در دراز مدت سود خوبی کسب کنند و قدرت ارزش گذاری ابهامات آینده را در خود تقویت کنند. برای مطالعه مقاله آشنایی با ریسک سرمایه گذاری در طلا کلیلک کنید.

نویسنده: المیرا زارعی

[views id=”8929″]

مقالات مرتبط

84 Comment
محمدروحی ۱۴۰۰/۰۵/۲۴
|

با سلام.
قیمت اختیار معامله که ابتدای معامله به فروشنده داده میشه، باچه روشی محاسبه میشه؟

علی ۱۴۰۰/۰۵/۱۲
|

سلام آیا می توانم امروز اختیار خ را بخرم و فردا ۱۰ درصد بالاتر بفروشم؟؟؟
امکان خرید و فروش در هر روز وجود دارد؟؟

مهرداد ۱۴۰۰/۰۱/۱۴
|

با سلام
اگر قیمت خرید را اشتباه وارد کنیم (مثلا ۱۰ برابر گرانتر بخریم)امکان فسخ معامله وجوددارد؟

شادی ۱۴۰۰/۰۱/۱۰
|

سلام میشه بگید الان در کدوم کارگزاری ها میتونیم حساب اختیار معامله باز کنیم؟

فرهاد ۱۳۹۹/۱۲/۱۲
|

با سلام و عرض خسته نباشید
در یکی از پاسخها فرمودید در بازار ایران فقط اختیار خرید وجود دارد . پس در این صورت همه خریدار هستند خب چه کسی فروشنده این اختیار و در نهایت این سهام است ؟

فرشید ۱۳۹۹/۱۱/۱۱
|

سلام در مثال شما که :
“با پرداخت ۵۰۰۰ ریال اختیار خرید ۱۰ هزار سهم شرکت ایران خودرو با قیمت توافقی ۳۳۰۰ ریال با سررسید شش ماهه…”
و گفتید زمان سررسید قیمت هر سهم به ۴۰۰۰ ریال رسیده است در نتیجه ۷میلیون تومان سود حاصل میشه.

سوال من اینه که هزینه ای برای این رزرو پرداخت میکنیم چی میشه ؟ چون در شرایط مختلف بازار قیمت خرید نوسان زیادی داره مثلا ممکنه ۶ میلیون تومان اختیار خرید این ۱۰ هزار سهم شده باشد، و در حقیقت تهش ۱ میلیون سود شده ؟ این که باچه قیمتی رزرو کردیم در روز تسویه سررسید تاثیری بر فاصله قیمت اعمال تا پایه داره؟ یعنی در هر حال پولی که برای رزرو میدیم سخوت میشه ؟

موسوی ۱۳۹۹/۰۸/۰۸
|

با سلام و خسته نباشید در اختیار معامله برای هر نماد سه تا گزینه در قیمتهای بسیار نزدیک به هم است میشود توضیح بدهید و کدام را بخریم بهتر است؟

سلیمی ۱۳۹۹/۰۷/۱۲
|

سلام تو tsetmc سرچ کردم قرارداهای اختیار معامله نرخ اعمال قرارداد مشخص نیست یعنی از کجا میتونم بفهمم این قراردادی که میخرم قیمت سهم در تاریخ اعمال چنده؟ پیام ناظر نماد هیچی ننوشته سابقه معاملات رو هم نشون نمیده
و سوال دوم آیا در ایران قرارد اختیار فروش هم هست یا فقط اختیار خرید وجود داره ؟

مرتضی بابالویان ۱۳۹۹/۰۶/۱۹
|

الان در تاریخ ۱۹ شهریور ۹۹ ارزش هر سهم اختیار خ وبصادر -۵۵۰۰-۹۹/۸/۱۱ (ضصاد ۸۰۲۴) برابر ۲۹۰ ریاله.
آیا معنیش اینه که اگر من فقط ۲۹۰ ریال پرداخت کنم و یک سهم ضصاد بخرم میتونم تو تاریخ ۹۹/۸/۱۱ ده هزار سهم وبصادر با قیمت ۵۵۰۰ ریال بخرم ؟
یا اینکه باید ده هزار تا سهم ۲۹۰ ریالی ضصاد بخرم تا بتونم تو تاریخ مذکور ده هزار سهم وبصادر با قیمت ۵۵۰۰ ریال بخرم؟

توضیح شما مورد اول رو تایید می‌کنه . اگر اینطور باشه که هیچ ریسکی واسه من نداره چون اگر نخوام از اختیارم استفاده کنم فقط پول بسیار ناچیز ۲۹۰ ریالی از دست دادم !!!
و شرکت هم فقط همین مبلغ رو سود میکنه از من !!!
در حالی که اگر پیش بینی من درست بوده باشه سهم رشد کنه و در تاریخ مذکور قیمت سهم به مثلا ۶۰۰۰ ریال برسه من با استفادا از اختیار خریدم میتونم ده هزار سهم وبصادر رو با قیمت ۵۵۰۰ بخرم و این یعنی تو هر سهم ۵۰۰ ریال سود کردم که واسه ده هزار سهم میشه ۵ میلیون ریال!!!و این به ضرر شرکته.

احمد ۱۳۹۹/۰۵/۲۷
|

سلام
کارگزاری آگاه دیگه با سامانه صحرا کار نمی کنه. چرا کارگزاری بزرگ آکاه دیگه معاملات آپشن انجام نمیده؟؟؟