ضریب بتا چیست ؟ به همراه آموزش محاسبه ضریب بتا

مدت زمان مطالعه این مطلب: 6 دقیقه

به اشتراک‌گذاری پست

یکی از انواع ریسک که متنوع کردن پورتفوی عملا روی آن هیچ تاثیری ندارد، ریسک سیستماتیک یا غیرقابل اجتناب است. برای تعیین ریسک سیستماتیک شاخصی به نام بتا (β) تعریف شده است. این شاخص در نتیجه مقایسه ریسک سیستماتیک موجود در سهم با ریسک سیستماتیک کل بازار بدست می‌آید و در حقیقت درجه تغییرپذیری و نوسان بازدهی سهم را نسبت به تغییرات بازدهی بازار نشان می‌دهد. عوامل موثر بر ضریب بتای سهم مدنظر، بازده بدون ریسک، بازده بازار و بازده مورد انتظار سهم است.

تعریف ضریب بتا

همانطور که در مقاله همه‌چیز درباره سبد سهام (پورتفوی) مطرح شد، بازده و ریسک دو عامل مهم تشکیل‌دهنده سبد دارایی سرمایه ‌گذاران هستند. برخلاف بازده، ریسک از میانگین موزون ریسک اقلام دارایی موجود در پورتفوی بدست نیامده و محاسبات نسبتا پیچیده‌تری دارد. ریسک متحمل شده به پورتفوی شامل دو قسمت ریسک سیستماتیک و غیرسیستماتیک است. ریسک غیرسیستماتیک را با متنوع کردن سبد دارایی می‌توان کاهش داد و حتی به صفر رساند اما، ریسک سیستماتیک که به آن کاهش‌ناپذیر یا غیرقابل اجتناب نیز گفته می‌شود و درواقع ریسک ناشی از وضعیت کلان اقتصادی، اتفاقات سیاسی و از این دست مسائل بوده پیچیده‌تر است. در نتیجه می‌توان گفت یک پورتفوی که از دارایی‌ها و سهام مختلفی تشکیل شده صرفا دارای ریسک سیستماتیک بوده و لذا بازده مورد انتظار مالک پورتفوی به جای ریسک کل فقط به ریسک سیستماتیک پورتفوی بستگی دارد. با توجه به اهمیت بالای ریسک سیستماتیک، برای محاسبه آن شاخصی به نام بتا (β) تعریف شده است.

ضریب بتا(β) معیاری است که براساس داده‌های تاریخی ارزش دارایی‌ها بدست آمده و نشان‌دهنده ارتباط بین نوسانات یک یا ترکیبی از دارایی‌ها نسبت به نوسانات بازار است.. ضریب بتا وسیله‌ای برای ارزیابی ریسک بازدهی دارایی یک سهم خاص یا سبدی از دارایی‌ سهام مختلف نسبت به روند کلی بازار است.در واقع ریسک سیستماتیک آن سهم یا سهام مختلف با ریسک سیستماتیک شاخص کل بورس به عنوان نماینده روندکلی بازار مقایسه می‌شود به همین دلیل به ضریب بتا شاخص ریسک سیستماتیک نیز گفته می‌شود.

محاسبه ضریب بتا (β)

با شناخت مفهوم ضریب بتا (β)، لازم است بدانیم چگونه محاسبه می‌شود. عوامل مختلفی در محاسبه مقدار این ضریب تاثیرگذارند که عبارتند از:

۱- بازده بدون ریسک:

کمترین میزان بازدهی است که سرمایه‌گذار بدون پذیرفتن هیچ‌گونه ریسکی آن را بدست می‌آورد. درواقع یک فرصت سرمایه‌ گذاری با ریسک نزدیک به صفر است که می‌تواند به عنوان هزینه فرصت هر موقعیت سرمایه ‌گذاری دیگری شناخته شود. معمولا مقدار این بازدهی برابر با نرخ بهره بانکی می‌باشد.

۲- بازده بازار:

اصطلاحا شاخص Bench Mark شناخته می‌شود. در بازار سرمایه ایران برای بازده بازار همان بازدهی شاخص کل بورس در نظر گرفته می‌شود.

۳- بازده مورد انتظار دارایی:

بازدهی که در نتیجه پیش‌بینی‌های ناشی از تحلیل‌های مختلف برای سهم مدنظر، مورد انتظار است. بازدهی مورد انتظار سهام از یک یا ترکیبی از بازده مورد انتظار سود تقسیمی(DPS )، بازده ناشی از افزایش قیمت سهام و سودناشی از افزایش سرمایه تشکیل می‌شود.

بازده مورد انتظار دارایی

مثال: اگر بازده نرخ بهره بانکی برابر ۱۸ درصد، بازده مورد انتظارسهم فولاد برابر ۶۰ درصد و بازده مورد انتظار شاخص بورس اوراق بهادار تهران ۴۰ درصد باشد، شاخص ریسک سیستماتیک شرکت چقدر است؟

شاخص ریسک سیستماتیک همان ضریب بتا است.

شاخص ریسک سیستماتیک

لازم به ذکر است به تفاوت نرخ بازده مورد انتظار سهم و بازده بدون ریسک صرف ریسک دارایی گفته می‌شود.

ریسک صرف ریسک دارایی

همچنین به فاصله نرخ بازده بدون ریسک و نرخ بازده بازار، صرف ریسک بازار گفته می‌شود.

صرف ریسک بازار

ضریب بتا درجه تغییر پذیری و نوسان بازدهی سهم را نسبت به تغییرات شاخص بورس و یا میزان ریسک سیستماتیک یک سهم را نسبت به میزان ریسک سیستماتیک مجموعه بازار نشان می‌دهد.

شاخص ریسک سیستماتیک

و یا به عبارتی دقیق‌تر ضریب بتا طبق فرمول زیر محاسبه می‌شود.

محاسبه ضریب بتا

معمولا داده‌های کواریانس بازدهی سهم و بازار به صورت آماده موجود است اما، در صورت نیاز می‌توان کواریانس بازدهی سهم و بازار را از فرمول زیر محاسبه کرد.

کواریانس بازدهی سهم و بازار

و اما اگر بخواهیم از ضریب بتای هر سهم موجود در یک سبد سهام، ضریب بتای سبد سهام را بدست آوریم باید از ضریب بتای تک تک سهام موجود در پورتفوی به شکل زیر میانگین موزون بگیریم.

فرمول  ضریب بتای هر سهم موجود در یک سبد سهام

مثال: می‌خواهیم ضریب β سبدی متشکل از دو سهم A  و B را محاسبه کنیم

  ارزش سهام(میلیون تومان) بتا سهم
A ۸۰ ۱٫۸
B ۳۲۰ ۰٫۹۵

ارزیابی فرمول ضریب بتای هر سهم

کاربرد ضریب بتا (β)

سرمایه‌گذاران از ضریب بتا برای برای تعیین میزان ریسک و بازده مورد انتظار سهم و مقایسه آن با شاخص بورس استفاده می‌کنند. به عبارت دیگر ابتدا سطح ریسک‌پذیری خود را شناسایی و در مرحله بعد ضریب بتای سهم و اقلام مختلف دارایی را بدست آورده تا با توجه به وضعیت بازار برای انتخاب یک موقعیت سرمایه‌گذاری تصمیم‌گیری نماید. پس سرمایه‌گذاران با در نظرگرفتن ریسک‌پذیری خود می‌توانند با انتخاب سهام با ضریب بتاهای متفاوت میان بازدهی کسب شده و ریسک متحمل شده پورتفویی متعادل و متناسب با شرایط فوق الذکر ایجاد کنند. برای فهم دقیق‌تر از ارتباط ضریب بتا و شرایط بازار به موارد زیر توجه نمایید.

۱- سهام با β>1:

به این معناست که اگر بازار ۱ واحد رشد (افت) داشته باشد، دارایی با بتای بزرگتر از یک میزانی بیشتر از ۱ واحد رشد (افت) خواهد داشت. این نوع از دارایی مناسب برای بازارهای روند‌دار صعودی است. اصطلاحا به آنها سهام تهاجمی گفته می‌شود.

۲- سهام با β=۱:

به این معناست که اگر بازار ۱ واحد رشد (افت) داشته باشد، این نوع دارایی به میزانی برابر با ۱ واحد رشد (افت) خواهد داشت. این نوع از دارایی نیز می‌تواند مناسب بازارهای رونددار صعودی ‌باشد.

۳- سهام با β<1:

به این معناست که اگر بازار ۱ واحد رشد (افت) داشته باشد، این نوع دارایی کمتر از ۱ واحد رشد (افت) خواهد داشت. این نوع از دارایی بیشتر مناسب برای بازاری با روندی نزولی است و اصطلاحا به آنها سهام تدافعی گفته می‌شود.

مقدار ضریب بتا

تفسیر مثال
β > 1 تغییرات سهم هم جهت بازار، ریسک سیستماتیک و مقدار تغییرات از بازار(شاخص بورس) بیشتر  با β=۲  اگر شاخص بورس ۱ درصد رشد یا افت کند،سهم ۲ درصد رشد یا افت می‌کند.
β = ۱ تغییرات سهم هم جهت بازار، ریسک سیستماتیک  و مقدار تغییرات برابر با بازار(شاخص بورس) با ۱=β اگر شاخص بورس ۱ درصد رشد یا افت کند، سهم ۱ درصد رشد یا افت می‌کند.
β بین صفر و ۱ تغییرات سهم هم جهت بازار، ریسک سیستماتیک  و مقدار تغییرات از بازار(شاخص بورس) کمتر با ۰٫۵=β اگر شاخص بورس ۱ درصد رشد یا افت کند،سهم ۰٫۵ درصد رشد یا افت می‌کند.
β = ۰ ریسک سیستماتیک و میزان تغییرات سهم هیچ وابستگی به بازار(شاخص بورس) ندارد با β سهم نمی‌توان مقدار تغییرات سهم را از روی شاخص بورس تعیین کرد.
β بین صفر و ۱- تغییرات سهم خلاف جهت بازار، ریسک سیستماتیک و مقدار تغییرات از بازار(شاخص بورس) کمتر با ۰٫۵-=β اگر شاخص بورس ۱ درصد رشد یا افت کند، برعکس، سهم ۰٫۵ درصد افت یا رشد می‌کند.
β < -1 تغییرات سهم خلاف جهت بازار، ریسک سیستماتیک و مقدار تغییرات از بازار(شاخص بورس) بیشتر با ۲-=β اگر شاخص بورس ۱ درصد رشد یا افت کند،برعکس،سهم ۲ درصد رشد یا افت می‌کند.

کلام آخر

همانطور که بیان کردیم ضریب بتا (β) معیاری برای اندازه‌گیری ریسک سیستماتیک یا غیرقابل اجتناب است به طوری‌که این ضریب را شاخص ریسک سیستماتیک گویند. برای محاسبه آن کواریانس بازدهی موردانتظار سهم و بازار (شاخص بورس) را بر واریانس بازدهی بازار تقسیم می‌کنیم. عوامل گوناگون بازده بدون ریسک، بازده مورد انتظار سهم و بازده بازار در مقدار ضریب بتا تاثیرگذارند. سرمایه‌گذاران با استفاده از ضریب بتای یک سهم از میزان تغییرپذیری و ابستگی آن به شاخص بورس و به طورکلی ریسک سیستماتیک بازار اطلاع می‌یابند و متناسب با میران ریسک پذیری خود و همچنین وضعیت بازار تصمیم‌گیری می‌کنند.

[views id=”9776″]

مقالات مرتبط

51 Comment
مهدی میرزایی ۱۳۹۹/۰۲/۰۴
|

ممنون از توضیحات کامل و مفیدتون

قمری ۱۳۹۸/۱۲/۲۹
|

با سلام مفید بود فقط سوال من اینست که بازده مورد انتظار سهم و بورس را چگونه بدست آوریم؟
آیا مرجع برای این داده ها وجود دارد؟

علیرضا ۱۳۹۸/۱۲/۲۸
|

سلام مطلب خوب و قابل فهم و مفیدی بود . اما بنظرم برای افرادی همچو بنده که مبتدی هستیم در صورتی قابل استفاده و محاسبه می باشد که مانند مثال ذکر شده همه داده ها را بطور مشخص داشته باشیم.
سؤال : اگر بخواهیم سهمی را با قیمت مشخص در تابلو (بورس یا فرابورس) خرید کنیم چگونه Ri,Rm,Rf را بدست بیاریم؟ سپاس

پویا ۱۳۹۸/۱۲/۲۷
|

کمی مطالب سخت و سطح بالا بود اما در کل عالی بود.

با تشکر

سید هادی اعظامی ۱۳۹۸/۱۲/۲۷
|

مطالب ارائه شده در مورد ضریب بتا خوب بود ولی در صورت امکان با مثل های عینی و ملموس از بازار سرمایه مد نظر باشد تا مطلب ارائه شده جا بیفتد. با تشکر از زحمات شما

امید اله مرادی قشقایی ۱۳۹۸/۱۲/۲۷
|

عالی بود درود بر شما

رامین سخی ۱۳۹۸/۱۲/۲۷
|

با سلام و سپاس از زحمت و وفتی که برای آموزش میگذارید
انسان برای رسیدن به هدفش باید ابزارهای مختلفی را بکار گیرد که از مهمترین آنها آموزش هست , شاید سوال پیش بیاید مگه غیر از آموزش چیزه دیگری هم هست؟! که در جواب باید گفت بله هست
– فهم , شعور
– درک , هوش
– استعداد
– وسایل رسیدن به هدف (وسایل ایاب و دهاب , وسایل ارتباطی……)
– و…..
– بقیه اش هم با خودتون
به موارد بالا اشاره کردم که بگویم, شما با آموزش مناسب و روان این رسالت را بخوبی در حال انجامش هستید و من به شخصه سپاسگذار هستم

حامد ۱۳۹۸/۱۲/۲۷
|

خوب و کاربردی

علی صفی خانی ۱۳۹۸/۱۲/۲۷
|

عالی بود
واقعا مفید و کاربردی

بابایی ۱۳۹۸/۱۲/۲۷
|

ابن دادها مثل کواریانس سهم یا همگراییشو کجا میشه پیدا کرد سایت معرفی کنید و راجع به ریسکای سیستمیک مطلب بیشتری قرار دهید با تشکر