آنچه باید درباره سرمایه‌ گذاری در بورس بدانید

مدت زمان مطالعه این مطلب: 4 دقیقه
سرمایه گذاری در بورس (بازار سرمایه)

به اشتراک‌گذاری پست

بازار سرمایه یا بورس همواره به عنوان یکی از بهترین روش‌های سرمایه گذاری در ایران مطرح بوده و هست. بررسی آمار بازدهی شاخص کل بورس در بازه‌های زمانی بلند مدت، بیانگر رقابت بالای این بازار با بازارهای موازی نظیر بازار مسکن، طلا و ارز از منظر ریسک و بازده است. کسب بازدهی بالغ بر ۲۲۰۰ درصد طی ۱۰ سال گذشته نشان از ظرفیت بالای این بازار دارد، این یعنی ۲۲ برابر شدن ارزش دارایی ها در بازار سرمایه طی ۱۰ سال گذشته! کسب بازدهی بالغ بر ۱۳۰ درصد طی ۳ سال گذشته نیز مهر تاییدی بر جذابیت بازار بورس است. طی ۱۰ ساله گذشته بازار سرمایه توان ۵۰۰ درصدی در حفظ ارزش دارایی سرمایه گذاران بورسی در مقابل تورم داشته است.

نکته بسیار مهمی که عموم سرمایه گذاران باید به آن توجه کافی داشته باشند این است که بازدهی اشخاص حرفه ای در بورس اعم از صندوق های سرمایه گذاری برتر و سبدهای اختصاصی که بطور صحیح توسط شرکت های سبد گردان رسمی کشور مدیریت می شوند به مراتب، بالاتر از شاخص بورس بوده است. لذا توجه به روش صحیح سرمایه گذاری در بازار سرمایه از ضرورت بالایی برخوردار است. اهمیت این مطلب زمانی بیشتر است که سرمایه گذاران با مبالغ قابل توجهی قصد ورود به بورس را دارند.

جریان منابع مالی، این روزها به سمت بازار سرمایه در حرکت است و از ابتدای سال روند شتابانی به خود گرفته است. این اتفاق از ظرفیت بنیادی بازار سرمایه نسبت به سایر بازارها ناشی می‌شود؛ اما اشتباه رایج در خصوص ورود منابع به بازار سرمایه این است که بسیاری از سرمایه گذاران با یک مرحله تاخیر به ارزندگی بازار سرمایه پی می برند. شاید یکی از علل بروز این خطا عدم اطلاع از اهمیت این موضوع است که باید همواره بخشی از منابع مالی ما با هدف سرمایه گذاری بلند مدت در بورس باشد.

 اصلاح‌های صورت گرفته در بازارسرمایه، پیام خروج سریع از بازار نیست! بازار سرمایه اکنون بازاری است که امکان سرمایه‌گذاری در سهام، طلا، اوراق بهادار کالایی و ابزارهای مشتقه‌ آن و انواع اوراق با درآمد ثابت را همزمان دارا است و باید با نگاه دیگری به آن نگریسته شود. در این میان آنچه ضرورت استفاده از خدمات مدیریت دارایی شرکت های سبدگردانی و فعالیت از طریق صندوق های سرمایه گذاری را نمایان می‌سازد، قدرت تنوع پذیری سرمایه گذاری در حضور ابزارهای مختلف مالی و پیچیدگی تصمیم گیری مالی است.

پس از کسب یک دوره بازدهی قابل توجه در بازار سرمایه، غالبا بازار شاهد مراجعه سرمایه گذاران مختلف برای ورود به بورس است، به عنوان مثال بازار بورس از تیر تا مهر ماه ۹۷ بالغ بر ۷۰ درصد بازدهی و از اسفند۹۷ تا اردیبهشت ۹۸ بالغ بر ۳۰ درصد بازدهی داشته است که در نتیجه آن افراد زیادی برای دریافت کد بورسی به کارگزاری‌های بورس مراجعه کردند.

در حالی که رویکرد صحیح این است که منابع مالی به صورت پیوسته در بازار وجود داشته باشد نه به صورت مقطعی. حضور مداوم منابع مالی در بورس موجب می‌شود تا:

  • کسب بازدهی برای سرمایه گذاران و شرکت ها به موقع ایجاد شود.
  • سرمایه گذاران بدون تامل و سریع اقدام به خروج از منابع از بازار و شناسایی زیان نمی‌کنند.

سرمایه گذاران متعددی تحت تاثیر جریان بازدهی بازار بورس در مهر ماه ۹۷ وارد بازار شدند ولی در دی ماه با ایجاد اندکی زیان از بازار سرمایه خارج شدند. این رفتار عجولانه سبب از دست دادن ثروت تازه واردان به بورس می‌شود.

استیو جابز در گفتگویی اعلام کرده بود: “صبور باشید، چیزهای خوب زمان می برد. امپراطوری‌ها یک روزه ساخته نمی‌شوند.”

افرادی که می‌خواهند با سرمایه‌گذاری در بورس به سود برسند ولی دانش یا صبوری کافی ندارند، می‌توانند از خدمات نهادهای مالی متخصص نظیر صندوق های سرمایه گذاری یا شرکت های سبدگردان استفاده کنند. این نهادها به دلیل رعایت انضباط بیشتر، پرهیز از رفتارهای هیجانی و تصمیم گیری‌های مبتنی بر تحلیل، طبیعتا بازدهی به مراتب بالاتری از شاخص بورس را در افق سرمایه گذاری صحیح کسب خواهند کرد.

صندوق سرمایه گذاری آگاه به نشانی www.agah-fund.ir به عنوان پر‌ بازده ‌ترین صندوق سرمایه گذاری کشور شناخته شده است. این صندوق با ایجاد بازدهی بالغ بر ۱۰ هزار درصد (بازدهی منتهی به دی ماه ۹۸) طی دوره فعالیت خود ( کمتر از ۱۱ سال) دلیلی قوی بر قدرت خلق ثروت در بازار سرمایه توسط نهادهای مالی حرفه ای به شمار می‌رود .

مدیریت سرمایه یا مدیریت دارایی در دنیا به عنوان یک سرویس تخصصی مالی شناخته شده است. برای سرمایه گذارانی که منابع مالی قابل توجه دارند، ولی به دلایل مختلف از جمله مشغله کاری، عدم تخصص مالی یا ایجاد دوره هایی از کسادی در بازار فعالیت اصلی، خودشان امکان تمرکز روی مدیریت دارایی و تخصیص بهینه آن را ندارند، مدیریت سرمایه ابزاری مناسب است.

این موضوع حقیقت دارد که افراد برای بیماری به پزشک مراجعه می‌کنند، برای مسائل حقوقی از وکلا مدد می‌گیرند، اما متاسفانه برای سرمایه گذاری سودمند و حفظ ارزش دارایی‌‎های خود که به زحمت و در طی زمان طولانی ایجاد کرده‌اند، به متخصص آن مراجعه نمی‌کنند! افراد زیادی ‌در بسیاری مواقع با کمی بررسی، دریافت مشورت های نه چندان دقیق و توصیه های مالی اشتباه راساً تصمیم گیری و اقدام می‌کنند. بسیاری از زیان های ایجاد شده، از دست دادن ثروت، عقب ماندن از کسب بازدهی مناسب از بازارها یا توزیع های نادرست منابع مالی در فرصتهای مختلف سرمایه گذاری، ناشی از اجتهادهای شخصی، عجله های بی مورد، نداشتن صبر کافی و رفتارهای توده‌وار بدون هر گونه تحلیل و بدون آگاهی کافی است. در اینجا به عبارتی از رابرت کیوساکی اشاره می‌شود که مصداق مواردی است که بیان شد: “بیشتر مردم هرگز ثروتمند نمی شوند. زیرا آن ها هرگز برای استفاده از موقعیتهایی که جلوی چشمشان است آموزشی ندیده اند.”

خلاصه کلام آنکه شاخص بورس اوراق بهادار تهران، طی چند ماه گذشته رشد قابل توجهی داشته است؛ اما این امر نه تنها نباید به منزله پایان بازار ارزیابی شود، بلکه نشان‌دهنده این است که صبر، تحلیل و توجه به ارزش ذاتی بازارها، همواره نتیجه مطلوبی به دنبال خواهد داشت.

  • ضروری است سرمایه گذاران در سال جاری و در روزهای پیش‌رو:
  • آگاهانه وارد بازار سرمایه شوند.
  • در صورتی که منابع قابل توجهی دارند حتماً از سرویس مدیریت دارایی شرکت‌های سبدگردان استفاده کنند.
  • از ظرفیت و تخصص صندوق‌های سرمایه گذاری بهره‌مند شوند.

زیرا در شرایط کنونی اقتصاد و با توجه به تعدد تغییرات متغیرهای تاثیرگذار بر بازارهای سرمایه گذاری، تصمیم‌گیری پیچیده‌تر از قبل شده است! بنابراین شایسته است سرمایه گذاران:

  • آگاه باشند که نوسانات کوتاه مدت جزئی از ذات بازار سرمایه و از ضروریات آن محسوب می‌شود.
  • عدم قطعیت نسبت به پیش بینی ها جزئی از بازار است.
  • نباید از اصلاح قیمتی کوتاه مدت نگران باشند.
  • با هدف کسب بازدهی کوتاه مدت وارد بازار نشوند.

در خاتمه بار دیگر خاطر نشان می‌سازد اتفاقات مهر ماه ۹۷ به دلیل عدم آگاهی و نبود تامل و صبر کافی، منجر به زیان بسیاری از سرمایه گذاران شد. برای سرمایه گذاری در بورس، سرمایه گذارانی موفق هستند که از اشتباهات گذشته درس بگیرند، افق زمانی مناسب برای سرمایه‌گذاری در بورس داشته باشند و به شکل صحیح در بارار حضور و فعالیت داشته باشند.

[views id=”8095″]

مقالات مرتبط

4 Comment
مصطفی ۱۳۹۹/۰۲/۰۳
|

سلام..ماکه پول زیادی نداریم چگونه میتوانیم در صندوقها سرمایه گذاری کنیم ..با چقدر پول

مقداد مدانلو ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
|

عالی و مفید، متشکرم