سوالی که همواره ذهن سرمایهگذاران علاقهمند به بورس را به خود مشغول میکند انتخاب بین خرید سهام یا سرمایهگذاری در صندوق سرمایه گذاری است. همانطور که احتمالا مطلع هستید، هر کدام از این شیوههای سرمایهگذاری ویژگیهای مختص به خود را دارند. با مطالعه این مقاله اطلاعات مفیدی در رابطه با این دو شیوه فعالیت در بورس به دست خواهید آورد و به پاسخ مناسبی برای سوال صندوق بخریم یا سهام؟ خواهید رسید. با ما همراه باشید.
سرمایهگذاری چیست؟
سرمایهگذاری گذشته از جنبه عملی آن، بیشتر یک علم است. علمی که به سرمایهگذاران اجازه میدهد بسترهای سرمایه گذاری در بورس را تحلیل و بنا به شرایط خود دارایی مورد نیازشان را خریداری کنند. پس از آن به مدیریت سبد خود مشغول شوند تا در آیندهای که به عنوان چشمانداز خود در نظر گرفتهاند به سود قابل توجهی دست پیدا کنند.
دو فاکتور مهمی که همواره مد نظر سرمایهگذاران قرار دارد و معمولا بر اساس آن دو تصمیمگیری میکنند، ریسک و بازدهی نام دارد. ریسک به خطراتی گفته میشود که ممکن است سرمایه شخص را با کاهش رو به رو کند و بازدهی به معنای تاثیرات مثبت افزایش سرمایه شخص است.
شرایط بازار، قوانین و وضعیتهای اقتصادی از جمله عوامل مهمی هستند که بر میزان ریسک و بازدهی سرمایه تاثیرات بالایی میگذارند و تصمیمات سرمایهگذاران را با تغییرات مختلفی رو به رو میکنند.
با توجه به اهمیت این دو فاکتور مهم، بهتر است جهت پاسخ به سوال صندوق بخریم یا سهام؟ این دو شیوه از فعالیت را از دیدگاه ریسک و بازدهی بررسی کنیم و نتیجه دقیقی از آن به دست آوریم تا به بهترین پاسخ برسیم.
سرمایه گذاری مستقیم در بورس
فعالیت در بازار اوراق مالکیت میتواند فعالیتی مبتنی بر ۸۰% مدیریت سبد و تنها ۲۰% معامله باشد. زیرا بازار سهام معمولا افت و خیزهای زیادی را با توجه به وضعیت اقتصادی تجربه میکند. عملا در بازههای زمانی میان مدت و بلند مدت تعیین میشود که یک نماد یا شاخص کل، چه روندی را در پیش گرفته است. سرمایهگذارانی که مستقیما با تلاش فردی خود در این بازار فعالیت میکنند بیشتر وقت خود را بر روی تحلیل داراییهای موجود در سبد خود قرار میدهند و حد ضرر و سود آنها را با توجه به وضعیت پیشین بررسی میکنند. این نوع از فعالیت به چند نکته نیاز دارد که عبارتند از:
۱٫ دانش بورسی:
کسب اطلاعات کامل در رابطه با بستر مورد نظر، شیوههای تحلیل، ترکیب دارایی سبد، مدیریت سرمایه (حد سود و ضرر)، مدیریت ریسک و…
۲٫ زمان کافی:
صرف زمان مناسب جهت تحلیل و عمل کردن به اطلاعات.
۳٫ اهداف بلند مدت:
مد نظر قرار دادن اهداف بلند مدت و کنترل هیجانات در افت و خیزهای موقتی بازار.
۴٫ مشاوره:
اخذ مشاوره حرفهای از کارشناسان بازار سرمایه، برای بررسی تصمیمات خرید یا فروش.
چهار فاکتور فوق از مهمترین الزاماتی است که یک معاملهگر فعال به شیوه مستقیم، لازم است آنها را در دست داشته باشد تا بتواند تجربه بازدهی مناسبی را در سبد خود مشاهده کند؛ اما شرایطی نیز وجود دارد که گاه نیاز به تحلیل تیمی داریم تا از ابعاد مختلفی به این موضوع نگاه کند. به عنوان مثال وضعیت اقتصادی، وضعیت بازارهای موازی، عملکرد شرکتها و شرایط کلی یک بستر و…
با همه این تفاسیر فعالیت مستقیم فردی جهت خرید و فروش سهام، اغلب با ریسک بیشتری همراه است و میتواند در برخی مواقع شخص را با خطرات جدی کاهش سرمایه مواجه کند. به ویژه در وضعیتهای اقتصادی که نرخ تورم افزایش مییابد و بازارهای موازی با تغییرات مختلفی در حجم نقدینگیشان مواجه میشوند. با این تعاریف میتوان مشخصات فعالیت مستقیم در بورس را در جدول زیر این گونه ارائه کرد:
سرمایه گذاری غیر مستقیم در بورس
صندوق های سرمایهگذاری به عنوان بسترهای کمریسک مانند بانکها هستند که با بازدهی مناسبشان شناخته میشوند. هر روزه سرمایهگذاران زیادی جهت فعالیت در بورس به صورت غیر مستقیم از آنها استقبال میکنند تا سرمایه خود را افزایش دهند و کمترین ریسک را تجربه کنند.
صندوقهای سرمایهگذاری با استفاده از تیمهای تحلیل خود اقدام به بررسی بازار میکنند و سپس با مدیریت ترکیب دارایی خود، خدمات متنوعی را به اشخاص علاقهمند ارائه میدهند تا افراد بنا به شرایط خود نوعی از صندوقها را گزینش و به صورت غیر مستقیم سرمایهگذاری کنند. شرح تنوع صندوقها به شرح زیر است:
صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت
صندوق های درآمد ثابت جزو کمریسکترین صندوقها به شمار میروند که ترکیب اصلی داراییشان اوراق مشارکت و اوراق بدهی است. همچنین بخشی از این ترکیب را سپردههای بانکی، گواهی سپرده بانکی و اوراق بهادار با درآمد ثابت تشکیل میدهند که گزینه مناسبی برای افراد ریسکگریز است. صندوق قابل معامله یاقوت آگاه از نوع درامد ثابت است که جایگزین مناسبی برای سپرده های بانکی است.
صندوق سرمایهگذاری سهامی
صندوقهای سهامی با ترکیب دارایی اصلی سهامشان شناخته میشوند و ریسک بیشتری نسبت به صندوقهای درآمد ثابت دارند اما در مقابل، بازدهی مناسبی در قبال ریسک قابل پذیرش به سرمایهگذاران ارائه میدهند. صندوقهای مشترک آگاه و هستی بخش آگاه با نماد آگاس از نوع صندوق های سهامی هستند.
صندوق سرمایهگذاری مختلط
صندوقهای مختلط، ریسک و بازدهی متوسطی دارند که ما بین صندوقهای در سهام و درآمد ثابت قرار میگیرند. ترکیب داراییشان گزینههای گستردهای را شامل میشود و به عنوان یک بستر مناسب جهت سرمایهگذرای آسوده توسط سرمایهگذاران گزینش میشوند.
مزایای صندوق های سرمایه گذاری
در پاسخ به سوال صندوق بخریم یا سهام؟ احتمالا تا این بخش از مقاله دانستید که صندوقهای سرمایهگذاری گزینههای بهتری هم از نظر ریسک و هم از نظر بازدهی نسبت به سهام هستند. صندوقها مزایای دیگری نیز دارند که در ادامه به آنها میپردازیم.
۱٫ فعالیت شفاف و قانونی
عملکرد صندوقهای سرمایهگذاری تحت ضوابط سازمان بورس قرار دارند و همواره فعالیتشان جهت کاهش نواقص بررسی میشود و این بررسی به آسودگی خاطر سرمایهگذاران منجر میشود.
۲٫ دارای مدیریت حرفهای
گفتنی است که صندوقهای سرمایهگذاری دارای تیمهای تحلیل حرفهای هستند و به صورت تخصصی مدیریت میشوند. به همین سبب ریسک کمتری دارند. ارکان صندوقهای سرمایهگذاری به شرح زیر است.
۳٫ نقدشوندگی بالا
واحد صندوق های سرمایه گذاری نقدشوندگی بالایی دارند و میتوان آنها را سریعا به پول نقد تبدیل کرد. این مزیتی است برای سرمایهگذارانی که ممکن است بعدها به پول خود نیاز پیدا کنند تا بتوانند واحدهای خود را به ریال تبدیل کنند. همچنین صندوقهای سرمایهگذاری دارای ضامن نقدشوندگی نیز هستند.
۴٫ صرفهجویی در منابع
با توجه به شیوه مدیریت دارایی صندوقها، سرمایهگذاران نیازی به صرف وقت جهت معامله ندارند و تمامی فرایندها توسط مدیریت صندوقها انجام میشود. این کار وقت سرمایهگذاران را افزایش میدهد و باعث صرفهجویی در منابعشان میشود.
۵٫ تنوع در صندوقها
به دلیل تنوع در ترکیب دارایی، صندوقها گزینههای مناسبی جهت انتخاب سرمایهگذاران با توجه به شرایط شخصیشان هستند تا هر شخص با توجه به میزان ریسکپذیری و انتظارات خود از بازدهی سرمایه، انتخاب موثری داشته باشد.
بیشتر بخوانید: بهترین صندوق سهامی
صندوق بخریم یا سهام؟
با توجه به تعاریفی که تا این بخش از مقاله داشتیم احتمالا دریافتید که فعالیت به شیوه غیر مستقیم و استفاده از صندوق های سرمایه گذاری میتواند بازدهی موثرتری نسبت به فعالیت مستقیم داشته باشد و ریسک کمتری را به افراد وارد کند.
در فعالیت مستقیم، بررسی وضعیت بازارها با توجه به شرایطی که اکنون در اقتصاد مشاهده میکنیم فرایند دشواری است و هرگونه اشتباه منجر به پذیرش ریسکهای مختلفی میشود. همچنین صرف وقت کافی، اخذ مشاوره و کسب اطلاعات کاملی از بازار مورد نظر از اجزای جدایی ناپذیر فعالیت مستقیم به شمار میرود که لازم است فعالان از آنها نیز برخوردار باشند.
در فعالیت به شیوه غیر مستقیم تمامی فرایندها بر عهده مدیریت صندوقها است و ریسک بسیار کمتری را به همراه بازدهی مناسب پیش روی اشخاص قرار میدهد تا بتوانند با آسودگی خاطر بیشتری به مشاغل اصلی خود بپردازند.
جمع بندی
در مقاله پیش رو به طرح مباحثی در رابطه با روشهای فعالیت در بورس پرداختیم و پاسخی به پرسش صندوق بخریم یا سهام، دادیم. شیوههای دیگری چون سبدگردانی اختصاصی نیز گزینههای حرفهای دیگری برای فعالیت غیر مستقیم در بورس هستند که بازدهی بیشتری نسبت به صندوقها دارند و تجربه سرمایهگذاری مناسبی را به اشخاص ارائه میدهند.
نظری ثبت نشده است